Protestul continuă: medicii de familie nu eliberează nici luni rețete

Protestul continuă: medicii de familie nu eliberează nici luni rețete
Publicat: 04/04/2016, 12:39
Actualizat: 04/04/2016, 12:48

Medicii de familie nu vor semna rețete compensate și bilete de trimitere, în semn de protest față de autoritățile din sănătate, însă vor consulta gratuit pacienții. Protestul acestora a fost anunțat încă de săptămâna trecută, vineri fiind prima zi în care medicii de familie nu au eliberat rețete compensate și nu au dat bilete de trimitere.

Una din principala problemă a reprezentanților Societății Naționale a Medicilor de Familie și cei ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie este cea a contractelor-cadru, reprezentanții medicilor de familie spun că din cauza haosului birocratic, de 10 ani de zile semnează contracte retroactive, ceea ce este ilegal.

„De zece ani suntem în situația de a semna ilegal contracte retroactive, un contract adițional se semnează în perioada în care încă este în vigoare contractul vechi. Vă anunț că astăzi este 1 aprilie și contractul vechi nu mai este valabil. Dorim să intrăm în normalitate și legalitate. (…) Această decizie a noastră, o parte dintre noi o vor menține, alții s-au speriat că au fost luați la telefoane om cu om. Această atenționare, acest avertisment dorește să spună că este nevoie de modificări legislative importante pentru contractul care urmează să fie semnat peste mai puțin de trei luni. (…) Nu am zis niciodată că nu vom semna actele adiționale, dar dorim să le semnăm legal – la timp”, a precizat președintele SNMF, Rodica Tănăsescu. Potrivit acesteia, pacienții susțin protestul medicilor de familie.

La rândul său, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a spus că „prin această formă de protest ne dorim să fim auziți, să se știe că existăm și că aceasta este doar prima formă și una dintre forme”.

În ceea ce privește urgențele majore care pot ajunge la medicul de familie în cele două zile în care nu se vor semna rețele compensate și bilete de trimitere, Mihăilă a spus că „urgența majoră ajunge la spital, dacă este un acut ajunge la noi, avem aparate de urgență, rezolvăm, cele mai multe medicamente pentru afecțiunile acute oricum nu sunt compensate. Pentru urgențele febrile nu este nimic compensat”.

Mai departe, ea a spus că forma actuală de protest va fi urmată de o alta în care vor fi implicați și pacienții.

Având în vedere problemele cu care s-au confruntat medicii de familie în sistem, în ultimii ani, SNMF și FNPMF au lansat vineri și un document cu punctul lor de vedere – „Medicina de familie nu este o prioritate la stabilirea bugetului și politicilor economice ale României, fără cabinetele noastre sistemul medical se prăbușește”.

Documentul va fi trimis către toate instituțiile și autoritățile din Sănătate, dar și către Administrația Prezidențială.

„Bugetul total al Sănătății în 2016 este de 4,2% din Produsul Intern Brut (PIB), dar din aceste procente doar 0,86% din PIB reprezintă contribuția statului, restul de 3,34% din PIB reprezintă contribuțiile asiguraților în fondul de asigurări de sănătate. Cu alte cuvinte, statul decide să ofere servicii gratuite tuturor cetățenilor, însă se bazează pentru acoperirea acestor cheltuieli aproape exclusiv pe contribuția cetățenilor și angajatorilor care plătesc asigurările de sănătate către FNUASS”, se arată în documentul medicilor de familie. În acest an, la medicii de familie va ajunge 5,75% din bugetul FNUASS. Medicii ar vrea ca procentul să crească la 12% pentru asistența medicală primară și indică drept surse de finanțare taxa pe viciu, bugetul pentru cheltuieli administrative al CNAS care ar putea fi redus, redistribuirea fondurilor din alte sectoare, ministere către bugetul Sănătății..

Nu în ultimul rând, SNMF și FNPMF au recomandat publicarea pe pagina CNAS trimestrial a numărului de puncte per capita și per serviciu realizate de cabinetele de familie pe județe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Cea mai fierbinte lună aprilie din istorie. „În ce moment declarăm că am pierdut lupta?”