Fotbal periculos. Jucătorii decedați pe teren în istoria fotbalului românesc

Fotbal periculos. Jucătorii decedați pe teren în istoria fotbalului românesc
Publicat: 07/05/2016, 14:03
Actualizat: 31/10/2016, 15:32

În vârstă de 26 de ani, Constantin Tabarcea a căzut pe gazon în minutul 16 al meciului Petrolul – Dinamo. Investigațiile medicale au relevat că decesul fotbalistului ploieștean a fost provocat de glanda timus, o glandă care funcționa, deși ar fi trebuit să dispară din organism la 16 ani.

În data de 24 iulie 1999, în minutul 68 al meciului Rapid – Astra, fotbalistul Ștefan Vrăbioru (23 de ani), care intrase de 13 minute în joc, s-a prăbușit pe gazon, el murind apoi în drum spre spital. La autopsie, lui Vrăbioru i s-a găsit o hemoragie internă, iar Institutul Medico-Legal a stabilit că acesta a murit doarece era suferind de inimă.

În timpul meciului amical de fotbal Ș.N. Oltenița – Dinamo București, desfășurat la 5 octombrie 2000, la Oltenița, jucătorul dinamovist Cătălin Hâldan a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a decedat. Din relatările medicului echipei, Mircea Lucaciu, Hâldan a dus mâna la cap și a căzut pe teren fără să fie lovit. Au urmat imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și de acupunctură, după care a fost continuată resuscitarea în mașină până la spital, jucătorul nemairăspunzând însă la stimuli. Hâldan efectuase, cu o săptămână înainte, alături de ceilalți componenți ai lotului dinamovist, un control medical la clinica particulară Medsana, în urma căruia fusese declarat fizic sănătos. De asemenea, la toate controalele periodice efectuate la Institutul Național de Medicină Sportivă, el a fost declarat clinic sănătos, nefiind suspect niciodată de o boală coronariană. Născut pe 3 februarie 1976 în București, Cătălin Hâldan evoluase în 138 de meciuri în prima divizie, marcând 6 goluri, toate pentru Dinamo, și fusese selecționat de opt ori în echipa națională a României, pentru care marcase un gol.

Fostul atacant Mihai Baicu a decedat la 6 iulie 2009, la vârsta de 33 de ani, în urma unui stop cardiac suferit după ce a jucat o partidă de fotbal pe un teren sintetic din apropierea Stadionului Steaua. Baicu a evoluat în cariera sa la echipele FC Național, Dacia Unirea Brăila, Gloria IRIS Corești, FC Argeș, Chindia Târgoviște, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Brașov, FC Ghimbav, Farul Constanța și Ceahlăul Piatra Neamț. Fostul atacant a bifat 112 partide în primul eșalon și a reușit să înscrie 17 goluri. În Liga a II-a a jucat 44 de meciuri, trecându-și numele pe lista marcatorilor de 31 de ori.

Portarul Alexandru Iatan, în vârstă de 19 ani, a decedat, la 2 septembrie 2009, în timpul unui antrenament cu echipa Dunărea Giurgiu, la care fusese împrumutat de la Astra Ploiești. „A plonjat, a apărat balonul, s-a ridicat după a doua minge șutată, a mai sărit de două ori în poartă și după aia s-a prăbușit”, a declarat antrenorul Marin Barbu. Cauzele decesului au fost stop cardiorespirator, cu edem pulmonar.

La 10 mai 2010, Andrei Pricop, jucător al formației vasluiene Magic Deleni, a intrat în stop cardio-respirator pe terenul de fotbal la o partidă din campionatul județean și a murit la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, la vârsta de 24 de ani.

Fotbalistul Andrei Mutulescu (23 de ani), care evolua la echipa bucureșteană Juventus Colentina, în liga secundă, a murit la 11 aprilie 2011, în timpul unei partide cu prietenii, desfășurate pe un teren de agrement din Capitală. Echipajul SMURD a încercat mai bine de o oră să îl resusciteze, însă fără rezultat. Primele rezultate ale autopsiei au arătat că Mutulescu a murit în urma unei insuficiențe cardio-respiratorii acute.

Alți doi fotbaliști români și-au găsit sfârșitul în afara țării. Un caz care a cutremurat lumea fotbalistică a fost cel al internaționalului român Michael Klein (33 de ani). În data de 2 februarie 1993, Klein, care avea la activ 90 de selecții în naționala „tricoloră”, a murit în timpul unui antrenament în sala de forță a formației germane Bayer Uerdingen. Raportul medicilor germani susține că decesul lui Klein a fost cauzat de un atac de cord survenit pe fondul unei afecțiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate și a stresului.

Portarul echipei Universitatea Craiova, Cristian Neamțu, a decedat la 20 februarie 2002, din cauza unei lovituri involutare primite de la coechipierul său Marius Șuleap, în timpul unui antrenament efectuat în cantonamentul din Cipru.

Neamțu s-a aflat de o săptămână în comă profundă la spitalul din Nicosia. În timpul antrenamentului, Neamțu a fost lovit involuntar în față, cu piciorul, de coechipierul său Marius Șuleap, portarul suferind o fractură de mandibulă și o hemoragie cerebrală.

În august 2012, Chinonso Ihelwere Henry, care evolua la Delta Tulcea, în liga secundă a României, s-a prăbușit pe teren, în timpul meciului amical cu FC Balotești și a murit după ce medicii au încercat să-l resusciteze timp de aproximativ o oră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...