La patru luni de la criza bebelușilor, Guvernul a ajuns la o singură concluzie

La patru luni de la criza bebelușilor, Guvernul a ajuns la o singură concluzie

După o serie de verificări suplimentare ale situației copiilor din Argeș, Corpul de Control al premierului nu a reușit să identifice cauza îmbolnăvirilor, descoperind însă mai multe nereguli în privința unor vaccinuri. Singura legătură cu cazurile de sindrom hemolitic uremic este că o parte dintre bebelușii ajunși în stare gravă la spital fuseseră imunizați cu astfel de seruri, însă cu aproximativ șase luni înainte. Mai exact, reprezentanții Corpului de Control susțin, într-un raport, că au fost descoperite mai multe vaccinuri neconforme în sensul că deprecierii din cauza depozitătii improprii, însă nu stabilesc că acestea ar fi declanșat boala de vreme ce nu s-a putut dovedi că au fost folosite în cazul copiilor ajunși la spital.

„Nu s-a găsit cauza bolii. Incidental au fost găsite probleme cu o serie de vaccinuri neconforme. Dacă am fi avut cel mai mic element că vaccinurile ar fi fost cauza, am fi spus-o. Din păcate, nu am găsit cauza, ci au fost constatate alte chestiuni colaterale”, a declarat, pentru Gândul, șeful Corpului de Control, Valentin Mircea.

De altfel, în document se precizează, că unele probe de vaccin care au fost folosite în cazul copiilor au fost confome, iar în rest Agenția Națională a Medicamentului a solicitat mai multe mostre din lotul analizat și a arătat că are nevoie de 2 luni pentru testele care costă 16.000 pe care nu-i are. De asemenea, de la Institutul Cantacuzino răspunsul a fost că nu dețin toți reactivii necesari unor astfel de teste. Până la urmă analizele nu au putut fi efectuate, reiese din document.

Raportul arată că o mare mare parte dintre copiii internați în perioada 18 ianuarie-11 februarie, în spitalele din Argeș și din București, aveau antecedente de boli digestive, respiratorii, anemie și rahitism, „fapt ce denotă imunitate scăzută a organismului acestor copii”.

„Din analiza documentelor a rezultat faptul că unora dintre copiii din județul Argeș, diagnosticați cu afecțiuni grave ale aparatului digestiv, li s-a administrat vaccin hexavalent/pentavalent, furnizat de ministerul Sănătății, prin DSP Argeș”, cu aproape 6 luni înaintea semnalării primelor îmbolăviri. Documentul Corpului de Control semnalează însă doar o serie de nereguli privind achiziția și depozitarea vaccinurilor, fără a face vreo referire la eficiența acestora sau la efecte adverse în urma administrării. Mai mult, inspectorii nu au putut stabili dacă serurilor cu nereguli au fost folosite pentru copiii în cauză.

Tot fără legătură directă cu cauza, s-a descoperit și că Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul de Pediatrie din Pitești și „Marie Curie” din București au achiziționat între anii 2013-2016 dezinfectanți de la Hexi Pharma.

Vaccinuri destinate pieței din Kazahstan

Corpul de control a verificat achiziția de către Ministerul Sănătății, pentru realizarea campaniilor de vaccinare a copiilor, a unor doze de vaccin hexavalent având ambalaj slovac, bulgar si kazah (destinat pentru piata din Kazahstan, non-europeană). Inspectorii au constatat că, deși Agenția Națională a Medicamentului a comunicat Ministerului Sănătății faptul că vaccinul HEXAXIM, destinat pieței din Kazahstan, este un ”medicament neautorizat de punere pe piață”, care deține numai o opinie științifică pozitivă din partea Agenției Europene pentru Medicamente,, societatea Polisano S.R.L. a fost autorizată să distribuie 107.300 doze x 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM.

Potrivit documentului, o astfel de autorizare ar fi fost posibilă doar în condițiile în care medicamentul este prescris de un medic, care își justifică solicitarea și nu există pe piața românească un alt medicament care să satisfacă nevoile speciale invocate. Toate aceste lucruri nu s-au regăsit însă în actele de autorizare. Măsura a fost luată însă deoarece pe piața din România și alte țări europene cum ar fi Polonia și Belgia existau dificultăți în aprovizionarea cu vaccinul produs de Sanofi-Pasteur pentru Europa.

Cu ocazia controalelor s-au descoperit doze de vaccin care fuseseră declarate de unii medici „depreciate”, în sensul că nu fuseseră depozitate corespunzător și nu mai puteau fi folosite. „E posibil însă să nu fi fost depreciate, ci vândute la negru”, spune însă Valentin Mircea.

Pentru a lămuri toate acestea însă, Corpul de Control a cerut Parchetului General să verifice stocurile de vaccinuri la nivelul Direcțiilor județene de sănătate publică, spitalelor și cabinetelor medicale individuale, precum și calitatea vaccinurilor administrate.

CITEȘTE AICI RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Alin Oprea rupe tăcerea, după 18 ani. Adevărul din spatele destrămării trupei Talisman
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×