DNA: Hexi Pharma și oamenii lui Condrea, acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani

DNA: Hexi Pharma și oamenii lui Condrea, acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani

Procurorii DNA i-au pus sub control judiciar pe Uliana Ochinciuc, concubina lui Dan Condrea, precum și pe fratele ei Radu Ochinciuc, ei fiind acuzați de spălare de bani. În același dosar, sunt urmăriți penal directoarea hexi Pharma, Flori Dinu, pentru complicitate la evaziune fiscală, Miron Panaitescu, director în cadrul grupului Hexi și prieten al lui Condrea, pentru spălare de bani. De asemenea, firma Hexi Pharma este urmărită penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani, iar două offshore-uri din Cipru controlate de Condrea – CPS Chemical%Pharmaceutical Solutions Ltd și Hatom Limited LTD, pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii DNA arată că în perioada 2008-2016, firma Hexi Pharma Co SRL a înregistrat în contabilitate operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, pentru a se sustrage plății obligațiilor fiscale. Prin urmare, bugetul ar fi fost prejudiciat cu 7.816.485 de lei, adică peste 1,73 milioane de euro, conform DNA.

Hexi Pharma ar fi înregistrat achiziții de substanțe active pentru fabricarea biocidelor de la cele două offshore-uri din Cipru, însă în realitate achizițiile erau făcute de Hexi Pharma direct de la firmele producătoare din Germania, conform DNA.

„Comenzile erau realizate în România de către angajații HEXI PHARMA, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România”, arată DNA.

Aceste operațiuni au dus la cheltuirea în acte a 11,9 milioane de euro, când de fapt valoarea reală a bunurilor achiziționate era de doar 1,08 milioane euro, adică de peste 10 ori mai puțin.

„Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat”, consideră DNA.

Rolul celor două offshore-uri din Cipru era de a intermedia în acte bunurile cumpărate și de a diminua astfel profitul real al firmei din România, Hexi Pharma.

„Din extrasele bancare ale acestor societăți rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura rațiune pentru care au fost înființate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societățile nu au angajați, nu au alți parteneri de afaceri și nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparținând în realitate reprezentanților HEXI PHARMA CO S.R.L”, arată DNA.

DNA arată că prevederile Codului Fiscal referitoare la prețurile de transfer interzic ca tranzacțiile dintre firme să se realizeze la prețuri mai mari decât cele de piață, iar în acte a fost ascuns faptul că toate aceste firme aparțineau aceleiași persoane – Dan Condrea.

Deși în acte cele două offshore-uri din Cipru aveau acționari cetățeni ciprioți, din acte reiese că beneficiarul real al celor două firme era Dan Condrea, cel care controla și Hexi Pharma.

În acest circuit evazionist ar fi participat și directoarea Flori Dinu, care a semnat un contract cu offshore-ul Hatom Limited, prin care l-a interpus în relația comercială cu furnizorii de substanțe din Germania, majorând astfel nejustificat prețul bunurilor și astfel scăzând impozitul pe profit datorat. Sumele astfel obținute au fost transferate în conturile din Cipru și România ale celor două offshore-uri.

Ulterior, acești bani au ajuns în România, în conturile personale ale lui Dan Condrea și ale tatălui său – 1.239.000 de euro, precum și în conturile unei rețele de 9 firme, controlate de Miron Panaitescu, prietenul și partenerul de afaceri al lui Condrea – 2.768.050 euro. Pentru acești bani, au fost încheiate contracte de consultanță fictive, conform DNA.

O parte din acești bani au fost retrași pentru achiziția de bunuri imobile, de către persoanele acuzate, cât și de apropiați de-ai lor.

DNA mai arată că după ce în presă au apărut detalii despre activitatea Hexi Pharma, în perioada 29 aprilie 2016-13 mai 2016, Dan Condrea a transferat o parte din acești bani către Uliana Ochinciuc (229.024 euro) și către Radu Ochinciuc (320.000 euro).

Procurorii au pus sechestru pe 23 de imobile din București și Ilfov, pe 32 de autoturisme, pe utilaje, echipamente și instalații ale Hexi Pharma, cât și pe conturi bancare din România, Cipru, Elveția și Germania ale persoanelor inculpate în acest dosar.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul Hexi Pharma încă de pe 11 mai pentru fapte de abuz în serviciu, dare de mită și spălare de bani.

În acest dosar mai multe persoane au fost chemate pentru a da declarații. Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, care se află în arest la domiciliu de sâmbătă fiind acuzată de acuzată de 99 de infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, 29 de infracțiuni de înșelăciune și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor, a ajuns la sediul DNA încă de la ora 09.00.

După patru ore de audieri, la ieșirea Flori Dinu a refuzat să facă vreo declarație în fața jurnaliștilor, însă avocatul femeii a declarat că este suspectă pentru fapte de delapidare precizând că nu s-a luat nicio măsură preventivă asupra clientei lui.

La audieri a fost adus din Penitenciarul Rahova și Miron Panaitescu, fostul director Hexi Med și prieten cu Dan Condrea, care a fost audiat timp de trei ore.

Uliana Ochinciuc a ajuns joi dimineașa la sediul DNA însoțită de avocat pentru a fi audiată de procuri. Aceasta nu a făcut nicio declarație în fața jurnaliștilor la momentul sosirii la sediul DNA.

În același dosar este audiat și fratele acesteia, angajat al companiei Hexi Pharma care a ajuns la DNA însoțit de avocatul său.

Avocatul firmei este audiat și el de procuroii Direcției Naționale Anticorupție în noul dosar care vizează activitatea companiei Hexi Pharma.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, în farfurii. Pescarii le adună din zone...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Încetarea focului în Ucraina. Vladimir Putin s-a hotărât deja: Sunt principii foarte juste
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×