NATO vrea un coordonator al spionajului

NATO vrea un coordonator al spionajului
Publicat: 04/06/2016, 13:07
Actualizat: 05/07/2016, 19:27

În contextul atentatelor teroriste de la Paris și Bruxelles, s-a dovedit că Europa se chinuie cu împărtășirea informațiilor de intelligence la nivel transnațional, astfel că la nivelul NATO prinde contur ideea că un șef coordonator al spionajului și intelligence-ului la nivelul Alianței ar putea fi benefic, mai ales că din NATO fac parte și state non-europene, precum SUA (principalul furnizor de intelligence al Alianței) sau Turcia, scrie Wall Street Journal.

NATO nu are deocamdată un rol oficial în lupta împotriva Statului Islamic, iar alianța este criticată că nu alocă mai multe resurse pentru combaterea terorismului. Acesta ar fi un prim pas în această direcție.

Noul post, de asistent al secretarului general pentru intelligence, este probabil să fie aprobat la summitul NATO din iulie și a fost propus mai demult, pentru a îmbunătăți analiza și informațiile privind activitățile militare ale Rusiei. Unii oficiali americani și ai NATO spun însă că rolul său cel mai important ar fi să îmbunătățească analiza și transmiterea de intelligence privind Statul Islamic și amenințările din Orientul Mijlociu.

Există însă și controverse în legătură cu această nouă funcție a NATO. În Europa, există o diviziune strictă în cele mai multe țări între operațiunile de poliție și cele ale serviciilor secrete, iar NATO nu are rol de agenție de aplicare a legii și nu poate să intre peste funcțiile Europol, de exemplu, agenția polițienească a UE care recent și-a înființat un centru antiterorism.

Totuși, în timp ce UE lasă problemele de securitate la mâna fiecărui stat membru, NATO are mandatul și abilitatea să asigure o rețea securizată și un sistem solid pentru materialele și informațiile secrete. Un alt mare avantaj al NATO este că are și membri non-UE cu capacități de intelligence extrem de valoroase – SUA și Turcia.

Nu se știe oficial câți bani alocă NATO pentru spionaj și intelligence, însă un oficial american susține că SUA alocă pentru aceste domenii, în cadrul NATO, în jur de 200 de milioane de dolari pe an, sumă care ar reprezenta cam trei sferturi din totalul bugetului NATO pentru aceste domenii.

NATO nu colectează informații centralizat, ci se bazează pe contribuțiile de intelligence ale statelor membre. Astfel, noul post de conducere și coordonare de intelligence ar asigura o ghidare strategică și o coordonare a informațiilor la nivelul Alianței. Postul ar fi asemănător cu cel din SUA al directorului Comunității Naționale de Informații, care coordonează strategic informațiile de la toate agențiile secrete americane.
Noul șef ar urma să coordoneze o structură îmbunătățită a spionajului la nivelul NATO, care să adune la un loc informații atât din partea civilă, cât și din partea militară, pe care să le pună la un loc, a explicat generalul ceh Petr Pavel, șeful comitetului militar al NATO.

Noul asistent al Secretarului General al NATO ar urma să fie un civil, însă cineva cu experiență militară, în timp ce adjunctul său ar urma să fie un ofițer activ.

SUA ar dori să ocupe acest post, însă alte state membre se opun, argumentând că deja americanii au prea multe poziții de conducere la nivelul NATO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani