Bătuți cu biciul și ținuți în lanțuri. 38 de reținuți din cadrul rețelei din Argeș care răpea minori și-i exploata ca în Evul mediu

Publicat: 14/07/2016, 07:04
Actualizat: 16/07/2016, 11:08

Cele 38 de persoane sunt acuzate de trafic de persoane și trafic de minori.

Miercuri, 40 de percheziții domiciliare au avut loc pe raza localității argeșene Berevoești, unde anchetatorii bănuiesc că, din 2008 și până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracționale care au recrutat 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.

„În unele cazuri, victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări și autogări) sau chiar din propriile locuințe și ulterior transportate de către membrii grupurilor infracționale la domiciliile lor, unde aceștia prin constrângere forțau victimele să efectueze zilnic diverse munci și activități atât în gospodăriile suspecților cât și în proximitatea localității, respectiv : să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localității și să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecților care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitățile de lemne sustrase”, se arăta într-un comunicat de presă al DIICOT.

Potrivit procurorilor, modalitățile de constrângere exercitate de către suspecți constau în amenințări repetate și regulate și lovituri aplicate victimelor în mod repetat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate în condițiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor.

De cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții ca să nu poată fugi și li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece și caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bata între ele pentru amuzamentul suspecților, li se arunca mâncarea pe jos, etc).

Procurorii au dat exemplul unui bărbat cu deficiențe intelectuale, recrutat în anul 2015 prin constrângere, acesta fiind obligat să presteze activități în folosul unei familii care făcea parte din grupare.

„Modalitățile de constrângere constau în amenințări repetate și regulate și lovituri aplicate victimei în mod repetat și regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente dar, persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire și lipsire de libertate în condițiile în care aceasta era supraveghetă permanent de membri familiei, nu primea mâncare în fiercare zi și era legată pe timpul nopții”, explicau procurorii DIICOT, de un tratament similar având parte și celalalte victime.

Un alt exemplu pe care l-au dat procurorii este al altor victime minore. Doi tineri au fost sechestrați în luna februarie 2015 timp de două săptămâni, timp în care au fost obligați să presteze munci în folosul grupării. Minorii erau ținuți încuiați pe timpul nopții și uneori li „se aplicau tratamente umilitoare fiind puși să se bată între ei, pentru amuzamentul familiei” acuzate că facea parte din grupare.

Într-un alt caz, în care victimă era un bărbat cu handicap fizic și intelectual care fusese răpit și obligat să cerșească și să presteze activități în folosul uneia dintre familiile membre ale grupări, DIICOT preciza că acesta era înfometat, legat cu lanțul pe timpul nopții, uneori victima fiind „dezbrăcată complet și stropită alternativ cu apă rece și caldă; era legată de mâini și picioare și pusă să mănânce de pe jos”.

În cazul unui minor despre care procurorii spun că a fost răpit în octombrie 2015, în dosarul DIICOT se arată că „victima era supraveghetă permanent, nu primea mâncare în fiecare zi, îi era interzis să părăsească gospodaria neînsoțită, era legată pe timpul nopții și i se aplicau tratamente umilitoare fiind pusă să danseze, i s-au ras sprâncenele, era pusă să stea dezbracată”, spre amuzamentul celor din grupare.

Potrivit DIICOT, au fost cazuri în care cei racolați au încercat să scape însă au fost găsiți, agresați fizic și obligați să muncească sau să cerșească. Uneori victimele erau lovite cu furci, topoare, erau înțepate cu un cuțit în picior și șli se luau actele de identitate. Mai mult, în cazul uneia dintre victime, procurorii precizează că „era legată cu lanțul, nu era lăsată să se spele, era pusă să doarmă în ieslea cailor, nu avea voie să părăsească gospodaria sau să comunice cu alte persoane”.

Acțiunea a fost organizată cu sprijinul BCCO Pitești, BCCO Craiova Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș și Gruparea mobilă de jandarmi Craiova Frații Buzești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Regimul drastic al lui Teo Trandafir să nu se îngrașe deloc: consumă aceleași alimente zilnic
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog