(P) Vizita în singurul loc din București unde și vara e ca iarna!

(P) Vizita în singurul loc din București unde și vara e ca iarna!
Publicat: 13/07/2016, 19:02

Cartierul Colentina nu are patinoar. Dar are cateva locuri in care temperatura n-a mai urcat peste 10 grade de mai bine de un deceniu. Vorbim despre fabrica Danone, unde reteta de iaurt e simpla: frig, curatenie si lapte de calitate de la fermieri.

Cei care au vizitat fabrica sambata trecuta, cand fabrica a fost deschisa publicului larg au parcurs drumul de transformare a laptelui adus de la fermele din Muntenia pana la iaurtul pe care-l punem in cos la supermarket in zilele urmatoarele.

„Zile? De ce tine iaurtul atat? De ce tine mai mult ca laptele? Ce-ati pus in el, ce conservanti?”

Sunt intrebari pe care oamenii le-au pus si de care compania nu se fereste. Ba chiar le-a incurajat, pentru ca in cursul vizitei angajatii au explicat vizitatorilor exact care sunt ingredientele. Si nu doar ca le-au explicat: le-au si aratat, sa-si creada si ochilor, nu doar urechilor.

De ce se pastreaza iaurtul un timp indelungat

In primul rand iaurtul e mai vechi decat conservantii. Vorbim de sute de ani? Nu. Vorbim chiar de mii de ani – se pare ca a fost inventat in Mesopotamia (actualul Irak) acum 5000 de ani! La fel ca muraturile, e o forma traditionala de pastrare mai mult timp a calitatilor si nutrientilor din lapte. Si, pentru ca a aparut inaintea industriei chimice, nici n-are nevoie de ea.

Legal, nici n-are voie sa aiba. Pentru ca, vedeti, reteta de iaurt nu e definita de Danone sau de altcineva, ci chiar de lege, care interzice folosirea conservantilor in iaurturile albe. Si orice iaurt are la baza lapte si fermenti, chiar daca, pentru rasfat gustativ, se mai pot adauga gemuri sau piure de fructe.

Apoi, este vorba de ingrediente: laptele, neaparat de cea mai buna calitate, este pasteurizat, adica este supus unei incalziri rapide la cca 90ËšC, astfel fiind distrusi microbii responsabili de alterare, dar cu pastrarea calitatilor nutritive ale laptelui. Apoi in lapte se adauga fermenti – adica bacterii lactice benefice, iar in final paharele inchise ermetic protejeaza de degradare anumite componente, cum ar fi, de exemplu, impiedicarea rancezirii grasimilor.

Pe scurt, iaurturile sunt produse acidofile (contin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le confera o „auto-protectie”. Acidifierea vine din trecutul omenirii: alaturi de fierbere si foc e o metoda traditionala de a feri alimentele de alterare și de a le pastra timp indelungat.

In plus, ceea ce face un iaurt sa tina mult nu e ceea ce pui in el. Ci mai ales ceea ce nu permiti sa intre. De-asta in fabrica laptele circula la adapost de mainile oamenilor si de aer. Si tot de aceea, din momentul in care procesul de fermentatie si-a facut treaba, iaurtul poate trai si o luna perfecta pana in momentul in care se intalneste cu lingurita noastra.

Zilnic, 1800 de examene scrise

Danone da in fiecare zi capacitatea. Dar nu pentru intrarea la liceu, ci pentru intrarea iaurtului in magazine. Laptele e testat de mai multe ori, spre exemplu pentru antibiotice. Care n-au voie in compozitie – si asta poate insemna chiar sa se renunte la o cisterna intreaga, daca laptele nu este conform. Apoi temperatura trebuie tinuta constant sub 4 grade, inca de la ferma, pentru ca eventuale bacterii nedorite sa nu aiba un mediu bun de inmultire. In fabrica sunt de asemenea teste, inainte si dupa preparare si inainte de livrarea in magazin. Sunt zile si cu 1800 de teste.

Atat despre lapte. Dar ce mai intra in iaurt? In cazul celui simplu, fermenti. Adica bacteriile acelea despre care cititi si pe eticheta (bifidus, de exemplu), cunoscute de multa vreme si selectionate din produse lactate traditionale.

Obisnuinta. Asta e cuvantul cheie si de aici vine si selectia fermentilor. Pentru ca oamenii vor acelasi iaurt in fiecare zi. Si la anul. Si peste inca un an. Fara schimbari capricioase de gust. De unde vine asta?

In cazul Danone, vine chiar din istoria de 100 de ani a companiei. Firma cerceteaza de aproape 100 de ani produsele lactate si a identificat in acestea fermenti cu anumite calitati care dau un gust specific și o anumita textura produselor sale. Iar reteta presupune replicarea acelorasi conditii de timp de fermentare si temperatura, tocmai pentru ca iaurtul de azi sa iti aduca exact gustul celui de ieri.

La cine s-a mers in vizita sambata

In fabrica din Colentina lucreaza operatorii pe liniile automate complexe din fabrica, dar si angajatii din „labo”, laboratorul propriu, in 3 schimburi, 7 zile din 7. Unii fac iaurt, altii il verifica. Cu totii au fost bucurosi de intrebari din partea consumatorilor care i-au vizitat.

Aici se face iaurt pentru Romania si alte 12 tari din Europa si se face din lapte de la fermieri adus de la zeci sau cateodata peste o suta de kilometri distanta. 50 de milioane de litri de lapte din Muntenia in fiecare an – lapte provenit din ferme care si ele au simtit mana unui brand global. Danone a sustinut fermierii sa-si creasca atat calitatea, cat si cantitatea laptelui produs prin vacute de rasa superioara, echipamente avansate si sali de muls.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea...
×