Arme românești în Siria. Cum au ajuns la rebeli

Arme românești în Siria. Cum au ajuns la rebeli
Publicat: 27/07/2016, 16:09
Actualizat: 26/03/2019, 03:29

Țări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre țări din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv rețeaua SI, arată un raport elaborat de organizațiile BIRN și OCCRP.

Mii de arme automate de tip AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachetă, sisteme antitanc și sisteme de artilerie sunt exportate din estul și sud-estul Europei în țări din Orientul Mijlociu care se învecinează cu Siria.

Există suspiciuni că cele mai multe dintre armele exportate au ca destinație finală Siria, alimentând războiul civil izbucnit acum cinci ani, relevă raportul elaborat de Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) și Proiectul de Monitorizare a Infracționalității Organizate și Corupției (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP).

Date despre exporturi de armament, rapoarte ONU și contracte demonstrează că armament în valoare de 1,2 miliarde de euro a fost exportat, începând din anul 2012, din România, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia și Serbia, precizează documentul.

„Începând din anul 2012, opt țări central și est-europene au exportat armament și muniție în valoare de cel puțin 1,2 miliarde de euro spre patru țări din Orientul Mijlociu care aprovizionează cu arme conflictele din Siria și Yemen. Investigația efectuată de BIRN și OCCRP relevă că unele arme au ajuns la grupuri ale opoziției siriene susținute de Occident, dar că altele sunt folosite de combatanți islamiști, inclusiv de rețeaua teroristă Stat Islamic”, precizează raportul.

Conform concluziilor investigației, România ar fi exportat în Orientul Mijlociu, în ultimii patru ani, armament în valoare de 81 de milioane de euro.

Croația a avut exporturi de armament de 302 milioane de euro, Cehia de 240 de milioane, Serbia de 194 de milioane, iar Slovacia de 192 de milioane de euro. Exporturile Bulgariei au fost la nivelul de 122 de milioane de euro, ale Bosniei-Herțegovina de 72 de milioane, iar ale Muntenegrului de 3 milioane.

Principalii importatori, probabil intermediari, au fost Arabia Saudită (arme în valoare de 829 de milioane de euro), Iordania (155 de milioane de euro), Emiratele Arabe Unite (135 de milioane de euro) și Turcia (87 de milioane de euro).

Arme de tipul celor exportate sunt utilizate de Armata Siriană Liberă (ASL), un grup al opoziției siriene susținut de Occident, dar și de grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (filiala siriană a rețelei Al-Qaida), organizația teroristă Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Levant), miliții subordonate regimului Bashar al-Assad și insurgenți sunniți din Yemen.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.

Războiul civil din Yemen a izbucnit în 2015, între două facțiuni ale administrației de la Sanaa. Cel puțin 6.500 de persoane au murit în conflict.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×