Criza RADET-ELCEN, mărul discordiei între PSD și PNL: „Mint de îngheață apele”

Criza RADET-ELCEN, mărul discordiei între PSD și PNL: „Mint de îngheață apele
Publicat: 07/09/2016, 20:02
Actualizat: 31/10/2016, 14:39

Electrocentrale București a anunțat, marți, că 40% din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă dacă societatea nu achita către Distrigaz o datorie de peste 147 de milioane de lei, Elcen acumulând datorii din cauza că RADET nu și-a plătit restanțele. La scurt timp după anunț, PSD și PNL au început să își arunce reciproc acuze pe această temă, pasând responsabilitatea.

„În opinia noastră se poate discuta de construirea unui grup organizat. Luni, în conferință de presă la PNL, avertizau Primăria Capitalei că trebuie să rezolve datoria RADET către ELCEN și că Bucureștiul va rămâne fără apă caldă. Imediat, conducerea de la ELCEN s-a executat și a amenințat Primăria Capitalei că 40% dintre bucureșteni vor rămâne fără apă caldă”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la sediul partidului, potrivit Mediafax.

Mai departe, liderul PSD s-a declarat nemulțumit de faptul că ELCEN a blocat conturile RADET, „nemaiținând cont de înțelegerile oficiale și anume – 50 % din încasările RADET-ului să rămână pentru ca această societate să poată să existe, să funcționeze și să furnizeze servicii către cetățeni, inclusiv salariile, și 50 % să meargă în contul datoriei istorice”.

Pe de altă parte, Dragnea l-a avertizat pe directorul ELCEN „să nu se joace cu asta”, sugerând că „vreun procuror s-ar putea sesiza” și i-a cerut prim-ministrului Dacian Cioloș ‘„ă se aplece cu atenție asupra acestui caz”.

Reacția liberalilor nu au întârziat să apară. Președintele PNL București, Cristian Bușoi, a criticat dur, în cadrul unui comunicat de presă, cele declarate de liderul PSD, afirmând că social-democrații „mint de îngheață apele” și că „primarul Firea nu e în stare de nimic în criza RADET-ELCEN”.

„Declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, despre situația de la RADET sunt o diversiune. Nimeni nu vrea să se răzbune pe bucureșteni, iar domnul Dragnea știe bine asta când minte cu zâmbetul pe buze în loc să asume răspunderea pe care o are de asumat ca lider de partid, împreună cu primarul Firea. Problema domnului Dragnea este că nu are niciun răspuns clar de dat pentru lipsa de competență a primarului Firea care trebuie să facă un singur lucru: să plătească datoria de 259 de milioane de lei către RADET și ELCEN prin protocolul încheiat în 18.12.2008 și aprobat prin hotărârea 424/2008 a CGMB, care a fost cuprins în bugetul de venituri și cheltuieli a Primăriei Generale pe 2016 și care este o parte a datoriei totale de 3,6 miliarde pe care RADET o datorează ELCEN”, scrie Bușoi.

Totodată, liderul PNL București susține că „suma de 259 de milioane de lei este asumată clar de Primăria București”, iar actualul primar general „trebuie să o plătească RADET pentru ca, la rândul său, RADET să poate plăti ELCEN, iar ELCEN să poată plăti DISTRIGAZ”.

„Aceasta este problema care a fost agravată ani de zile de către primarul Sorin Oprescu – pe care doamna Firea l-a ținut în brațe în campanie – și care la rândul său nu a achitat toate datoriile municipalității către RADET lăsând Regia să se adâncească în datorii care acum, acumulate, au creat o problemă uriașă (…) De asemenea, ce trece domnul Dragnea sub tăcere este propria responsabilitate în criza RADET-ELCEN, ca ministru în Guvernul Ponta 4 (…) Singura întrebare care se ridică este dacă primarul Firea asumă aceste penalități din propriul buzunar sau din buzunarul domnului Dragnea, pentru că, la cum acționează acum, nu se întrevede nicio altă soluție”, mai susține Bușoi.

La rândul său, Primăria Capitalei „a tras un semnal de alarmă cu privire la situația RADET/ELCEN”, prin intermediul unui comunicat de presă, în care se precizează că primarul general a trimis o scrisoare mai multor membri ai Guvernului, printre care și premierului Dacian Cioloș, prin care le cere acestora să se implice în rezolvarea acestei probleme. Firea susține că a plătit la zi subvenția pe care a găsit-o restantă din luna aprilie și că a făcut plățile pentru „investițiile vizând reparațiile și avariile la rețeaua de termoficare” și subliniază că această problemă este a Primăriei Generale, dar și a Guvernului.

„Fac apel la Guvern, nu cred că este normal ca o datorie istorică de aproape 10 ani să fie plătită în 2-3 luni de zile de către Primăria Generală a Capitalei, care are toată deschiderea pentru a analiza componentele acestei datorii, dacă această datorie este justificată din punct de vedere juridic. Nu putem să punem în pericol întreg bugetul Primăriei Capitalei Este problema Primăriei Generale, dar este și problema Guvernului, care trebuie să se implice. Să vină împreună cu noi la discuții, să putem realiza o eșalonare a acestor plăți și să nu mai existe permanent presiunea că ELCEN blochează sută la sută conturile RADET”, mai spune Firea, care asigură bucureștenii de repararea și modernizarea rețelei de termoficare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Cutremur semnificativ în România. Magnitudinea a fost peste cea obișnuită
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani