Criza RADET-ELCEN, mărul discordiei între PSD și PNL: „Mint de îngheață apele”

Criza RADET-ELCEN, mărul discordiei între PSD și PNL: „Mint de îngheață apele
Publicat: 07/09/2016, 20:02
Actualizat: 31/10/2016, 14:39

Electrocentrale București a anunțat, marți, că 40% din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă dacă societatea nu achita către Distrigaz o datorie de peste 147 de milioane de lei, Elcen acumulând datorii din cauza că RADET nu și-a plătit restanțele. La scurt timp după anunț, PSD și PNL au început să își arunce reciproc acuze pe această temă, pasând responsabilitatea.

„În opinia noastră se poate discuta de construirea unui grup organizat. Luni, în conferință de presă la PNL, avertizau Primăria Capitalei că trebuie să rezolve datoria RADET către ELCEN și că Bucureștiul va rămâne fără apă caldă. Imediat, conducerea de la ELCEN s-a executat și a amenințat Primăria Capitalei că 40% dintre bucureșteni vor rămâne fără apă caldă”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la sediul partidului, potrivit Mediafax.

Mai departe, liderul PSD s-a declarat nemulțumit de faptul că ELCEN a blocat conturile RADET, „nemaiținând cont de înțelegerile oficiale și anume – 50 % din încasările RADET-ului să rămână pentru ca această societate să poată să existe, să funcționeze și să furnizeze servicii către cetățeni, inclusiv salariile, și 50 % să meargă în contul datoriei istorice”.

Pe de altă parte, Dragnea l-a avertizat pe directorul ELCEN „să nu se joace cu asta”, sugerând că „vreun procuror s-ar putea sesiza” și i-a cerut prim-ministrului Dacian Cioloș ‘„ă se aplece cu atenție asupra acestui caz”.

Reacția liberalilor nu au întârziat să apară. Președintele PNL București, Cristian Bușoi, a criticat dur, în cadrul unui comunicat de presă, cele declarate de liderul PSD, afirmând că social-democrații „mint de îngheață apele” și că „primarul Firea nu e în stare de nimic în criza RADET-ELCEN”.

„Declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, despre situația de la RADET sunt o diversiune. Nimeni nu vrea să se răzbune pe bucureșteni, iar domnul Dragnea știe bine asta când minte cu zâmbetul pe buze în loc să asume răspunderea pe care o are de asumat ca lider de partid, împreună cu primarul Firea. Problema domnului Dragnea este că nu are niciun răspuns clar de dat pentru lipsa de competență a primarului Firea care trebuie să facă un singur lucru: să plătească datoria de 259 de milioane de lei către RADET și ELCEN prin protocolul încheiat în 18.12.2008 și aprobat prin hotărârea 424/2008 a CGMB, care a fost cuprins în bugetul de venituri și cheltuieli a Primăriei Generale pe 2016 și care este o parte a datoriei totale de 3,6 miliarde pe care RADET o datorează ELCEN”, scrie Bușoi.

Totodată, liderul PNL București susține că „suma de 259 de milioane de lei este asumată clar de Primăria București”, iar actualul primar general „trebuie să o plătească RADET pentru ca, la rândul său, RADET să poate plăti ELCEN, iar ELCEN să poată plăti DISTRIGAZ”.

„Aceasta este problema care a fost agravată ani de zile de către primarul Sorin Oprescu – pe care doamna Firea l-a ținut în brațe în campanie – și care la rândul său nu a achitat toate datoriile municipalității către RADET lăsând Regia să se adâncească în datorii care acum, acumulate, au creat o problemă uriașă (…) De asemenea, ce trece domnul Dragnea sub tăcere este propria responsabilitate în criza RADET-ELCEN, ca ministru în Guvernul Ponta 4 (…) Singura întrebare care se ridică este dacă primarul Firea asumă aceste penalități din propriul buzunar sau din buzunarul domnului Dragnea, pentru că, la cum acționează acum, nu se întrevede nicio altă soluție”, mai susține Bușoi.

La rândul său, Primăria Capitalei „a tras un semnal de alarmă cu privire la situația RADET/ELCEN”, prin intermediul unui comunicat de presă, în care se precizează că primarul general a trimis o scrisoare mai multor membri ai Guvernului, printre care și premierului Dacian Cioloș, prin care le cere acestora să se implice în rezolvarea acestei probleme. Firea susține că a plătit la zi subvenția pe care a găsit-o restantă din luna aprilie și că a făcut plățile pentru „investițiile vizând reparațiile și avariile la rețeaua de termoficare” și subliniază că această problemă este a Primăriei Generale, dar și a Guvernului.

„Fac apel la Guvern, nu cred că este normal ca o datorie istorică de aproape 10 ani să fie plătită în 2-3 luni de zile de către Primăria Generală a Capitalei, care are toată deschiderea pentru a analiza componentele acestei datorii, dacă această datorie este justificată din punct de vedere juridic. Nu putem să punem în pericol întreg bugetul Primăriei Capitalei Este problema Primăriei Generale, dar este și problema Guvernului, care trebuie să se implice. Să vină împreună cu noi la discuții, să putem realiza o eșalonare a acestor plăți și să nu mai existe permanent presiunea că ELCEN blochează sută la sută conturile RADET”, mai spune Firea, care asigură bucureștenii de repararea și modernizarea rețelei de termoficare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”