Criza RADET-ELCEN, mărul discordiei între PSD și PNL: „Mint de îngheață apele”

Criza RADET-ELCEN, mărul discordiei între PSD și PNL: „Mint de îngheață apele”
Anunțul făcut de Electrocentrale București potrivit căruia 40% din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă, dacă societatea nu achita către Distrigaz o datorie de peste 147 de milioane de lei, a creat un nou prilej de dispută între PSD și PNL. În timp ce PSD acuză ELCEN că acționează la comanda PNL „pentru a-i pedepsi pe bucureșteni că au ales un primar PSD'', liberalii, de cealaltă parte, susțin că social-democrații mint "de îngheață apele". Cine ar putea să rezolve situația? Dacian Cioloș. Cel puțin asta arată Liviu Dragnea, care i-a cerut premierului ''să se aplece cu atenție asupra acestui caz'', în timp ce PNL consideră că responsabilitatea revine actualului primar general al Capitalei. La rândul său, Primăria Capitalei trage „un semnal de alarmă" și face apel la Guvern să se implice, subliniind că problema aparține ambelor instituții.

Electrocentrale București a anunțat, marți, că 40% din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă dacă societatea nu achita către Distrigaz o datorie de peste 147 de milioane de lei, Elcen acumulând datorii din cauza că RADET nu și-a plătit restanțele. La scurt timp după anunț, PSD și PNL au început să își arunce reciproc acuze pe această temă, pasând responsabilitatea.

„În opinia noastră se poate discuta de construirea unui grup organizat. Luni, în conferință de presă la PNL, avertizau Primăria Capitalei că trebuie să rezolve datoria RADET către ELCEN și că Bucureștiul va rămâne fără apă caldă. Imediat, conducerea de la ELCEN s-a executat și a amenințat Primăria Capitalei că 40% dintre bucureșteni vor rămâne fără apă caldă”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la sediul partidului, potrivit Mediafax.

Mai departe, liderul PSD s-a declarat nemulțumit de faptul că ELCEN a blocat conturile RADET, „nemaiținând cont de înțelegerile oficiale și anume – 50 % din încasările RADET-ului să rămână pentru ca această societate să poată să existe, să funcționeze și să furnizeze servicii către cetățeni, inclusiv salariile, și 50 % să meargă în contul datoriei istorice”.

Pe de altă parte, Dragnea l-a avertizat pe directorul ELCEN „să nu se joace cu asta”, sugerând că „vreun procuror s-ar putea sesiza” și i-a cerut prim-ministrului Dacian Cioloș ‘„ă se aplece cu atenție asupra acestui caz”.

Reacția liberalilor nu au întârziat să apară. Președintele PNL București, Cristian Bușoi, a criticat dur, în cadrul unui comunicat de presă, cele declarate de liderul PSD, afirmând că social-democrații „mint de îngheață apele” și că „primarul Firea nu e în stare de nimic în criza RADET-ELCEN”.

„Declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, despre situația de la RADET sunt o diversiune. Nimeni nu vrea să se răzbune pe bucureșteni, iar domnul Dragnea știe bine asta când minte cu zâmbetul pe buze în loc să asume răspunderea pe care o are de asumat ca lider de partid, împreună cu primarul Firea. Problema domnului Dragnea este că nu are niciun răspuns clar de dat pentru lipsa de competență a primarului Firea care trebuie să facă un singur lucru: să plătească datoria de 259 de milioane de lei către RADET și ELCEN prin protocolul încheiat în 18.12.2008 și aprobat prin hotărârea 424/2008 a CGMB, care a fost cuprins în bugetul de venituri și cheltuieli a Primăriei Generale pe 2016 și care este o parte a datoriei totale de 3,6 miliarde pe care RADET o datorează ELCEN”, scrie Bușoi.

Totodată, liderul PNL București susține că „suma de 259 de milioane de lei este asumată clar de Primăria București”, iar actualul primar general „trebuie să o plătească RADET pentru ca, la rândul său, RADET să poate plăti ELCEN, iar ELCEN să poată plăti DISTRIGAZ”.

„Aceasta este problema care a fost agravată ani de zile de către primarul Sorin Oprescu – pe care doamna Firea l-a ținut în brațe în campanie – și care la rândul său nu a achitat toate datoriile municipalității către RADET lăsând Regia să se adâncească în datorii care acum, acumulate, au creat o problemă uriașă (…) De asemenea, ce trece domnul Dragnea sub tăcere este propria responsabilitate în criza RADET-ELCEN, ca ministru în Guvernul Ponta 4 (…) Singura întrebare care se ridică este dacă primarul Firea asumă aceste penalități din propriul buzunar sau din buzunarul domnului Dragnea, pentru că, la cum acționează acum, nu se întrevede nicio altă soluție”, mai susține Bușoi.

La rândul său, Primăria Capitalei „a tras un semnal de alarmă cu privire la situația RADET/ELCEN”, prin intermediul unui comunicat de presă, în care se precizează că primarul general a trimis o scrisoare mai multor membri ai Guvernului, printre care și premierului Dacian Cioloș, prin care le cere acestora să se implice în rezolvarea acestei probleme. Firea susține că a plătit la zi subvenția pe care a găsit-o restantă din luna aprilie și că a făcut plățile pentru „investițiile vizând reparațiile și avariile la rețeaua de termoficare” și subliniază că această problemă este a Primăriei Generale, dar și a Guvernului.

„Fac apel la Guvern, nu cred că este normal ca o datorie istorică de aproape 10 ani să fie plătită în 2-3 luni de zile de către Primăria Generală a Capitalei, care are toată deschiderea pentru a analiza componentele acestei datorii, dacă această datorie este justificată din punct de vedere juridic. Nu putem să punem în pericol întreg bugetul Primăriei Capitalei Este problema Primăriei Generale, dar este și problema Guvernului, care trebuie să se implice. Să vină împreună cu noi la discuții, să putem realiza o eșalonare a acestor plăți și să nu mai existe permanent presiunea că ELCEN blochează sută la sută conturile RADET”, mai spune Firea, care asigură bucureștenii de repararea și modernizarea rețelei de termoficare.

 
Inchide