Asiguratorii avertizează asupra plafonării prețurilor RCA: Vom asista la o revenire la tarife sustenabile

Asiguratorii avertizează asupra plafonării prețurilor RCA: Vom asista la o revenire la tarife sustenabile
Publicat: 19/09/2016, 17:16

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) susține, în cadrul unui comunicat de presă, că unele dintre prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului privind plafonarea tarifelor RCA vor avea, pe termen mediu și lung, efecte negative ce „vor fi din ce în ce mai greu de controlat și reparat”.

„Ordonanța de Urgență a Guvernului privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule nu rezolvă situația pieței, ci limitează, temporar, o parte dintre efecte (…) Cel mai probabil, după încheierea perioadei de șase luni în care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situație care va crea din nou percepția unor noi creșteri necontrolate și a unei piețe dezechilibrate”, explică UNSAR.

Totodată, asiguratorii susțin că presiunea noilor reglementări „va avea efecte greu de estimat, ținând cont că se adaugă rigorilor legislației europene impuse de anul acesta prin Directiva Solvabilitate II”. Potrivit uniunii, printre noile cerințe care vor conduce la creșterea costurilor operaționale se numără și următoarele: obligația de a emite și gestiona contracte RCA pe perioade multiplu de o lună, compensarea directă și alte mecanisme noi care presupun dezvoltări ale sistemelor informatice.

„De asemenea, va crește dauna medie, ca urmare a extinderii tipurilor de cheltuieli ce se despăgubesc pe asigurarea RCA (…) Mai mult, orice intervenție în plafonarea tarifării, fără a lua în considerare reperele reale ale pieței asigurărilor din Romania, va impacta în mod decisiv consumatorii, pentru că va conduce la o nivelare a pieței, respectiv majorarea prețurilor pentru categoriile de clienți cu o conduită rutieră bună și la o reducere pentru categoriile cu grad de risc ridicat”, mai arată UNSAR.

În final, UNSAR susține că este necesară „promovarea unor măsuri sistemice care să vizeze cauzele care duc la creșterea prețului polițelor RCA, fără a fi nevoie de intervenția statului în piața liberă”. În viziunea asiguratorilor, ar fi necesare măsuri de creștere a siguranței în trafic, pentru a diminua daunalitatea, unde România este campioana Europei; introducerea monitorizarii de tip gps (telematics), pentru individualizarea comportamentului soferilor in trafic, precum și introducerea sistemului tabelar pentru daunele morale din vatamari corporale, asa cum a fost elaborat de Institutul National de Medicina Legala, atat pe cale amiabila, cat si pe cale judecatorească.

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind plafonarea tarifelor RCA va fi publicată, luni, în Monitorul Oficial. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, care a explicat că au fost necesare anumite avize de la Consilul Legislativ, potrivit Mediafax.

Organizațiile transportatorilor au ajuns, la finele săptămânii trecute, după ample proteste în toată țara, la un numitor comun cu ASF în privința tarifelor medii de referință, după ce s-a convenit asupra înghețării tarifelor medii la maximum 7.500 lei pe an pentru un camion. Cu toate acestea, transportatorii susțineau, la acel moment, că protestele ar putea continua.

„Mă așteptam să fim chemați la masa rotundă a negocierilor, cu Guvernul, cu ASF. Dacă nu suntem chemați să discutăm, continuăm protestul. Mesajul este că nu plecăm de aici. Continuăm protestul până când se va stabili un preț al poliției RCA de referință pentru totodeauna, nu doar pentru șase luni, așa cum a stabilit Guvernul, ieri, prin ordonanță de urgență. Nu comentez motivele pentru care unele organizații nu s-au raliat protestului nostru”, declara, săptămâna trecută, președintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
A devenit ILEGAL. Nu mai poți urmări la TV. S-a votat lege marți, 30 aprilie
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală de imagine. Decizia producătorilor serialului
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb