10 lucruri care te vor convinge să îți iei un animal de companie

10 lucruri care te vor convinge să îți iei un animal de companie
Publicat: 16/10/2016, 13:23

1. Te ajută să ții depresia la distanță

S-a dovedit că oamenii care au un animal de companie stau mult mai bine atât în ceea ce privește sănătatea fizică, cât și în ceea ce privește sănătatea mentală. Un câine sau o pisică se spune că reprezintă un antidepresiv natural, având în vedere că o repriză de joacă cu prietenii noștri blănoși crește secreția de serotonină, prolactină și oxitocină, cunoscute ca hormoni ai fericirii.

2. Câinii țin infarctul la distanță

Stăpânii de animale, în special cei care au un cățel, prezintă un risc scăzut de apariție a bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu din 2013 al Asociației Americane a Inimii. Îngrijirea unui animal de companie reclamă mult exercițiu fizic, ceea ce ajută la reducerea factorilor de risc și, totodată, prietenii blănoși au un efect pozitiv asupra modului în care organismul nostru reacționează la stres.

3. … Și pisicile au același efect

Un studiu desfășurat tot în Statele Unite pe parcursul a 20 de ani, în care au fost implicați 4.500 de oameni arată că stăpânii de pisici prezintă un risc de mortalitate cauzată de bolile de inimă cu 37% mai scăzut decât ceilalți oameni. Cercetătorii explică acest lucru prin faptul că pisicile ne ajută să percepem altfel stresul și anxietatea și să dezvoltăm un comportament mult mai calm și relaxat.

4. Animalele ne ajută să ne calmăm

Foarte mulți oameni în vârstă care suferă de demneță sau Alzheimer manifestă stări de agitație și anxietate mai ales seara. Un experiment făcut într-un centru de îngrijire a bătrânilor a arătat că prezența unui câine în camera pacienților i-a făcut pe aceștia să fie mai puțin agresivi și agitați, calmându-i și făcându-i să nu se mai simtă singuri. Asistentele au declarat chiar că pe chipurile lor se putea citi un sentiment de bucurie.

5. Chiar și un pește poate fi un prieten bun

Cercetătorii care studiază influența animalelor în tratarea Alzheimerului susțin că orice animal poate face bine pacienților. Ei au arătat că un acvariu cu pești i-a ajutat pe pacienți să se relaxeze și le-a crescut chiar și pofta de mâncare atunci când au fost așezați în fața lui înainte de ora mesei.

6. Apără copiii de astm

Un studiu al cercetătorilor suedezi în care au fost implicați peste 1 milion de copii a arătat că deținerea unui animal de companie reduce riscul de apariție a astmului cu până la 15%. Același studiu arăta și că micuții crescuți la ferme prezintă un risc cu 50% mai mic de dezvoltare a acestei afecțiuni decât ceilalți copii.

7. Animalele de companie te ajută să te menții în formă

Stăpânii de căței sunt cei care beneficiază cel mai mult din punctul de vedere al formei fizice de pe urma deținerii unui animal de companie, pentru că trebuie să iasă zilnic câte 30-50 de minute la plimbare cu patrupedul. Astfel, ei ating mult mai ușor minimumul de mișcare zilnică recomandată.

8. Întreaga familie se menține în formă

Un studiu derulat în 2015 în rândul britanicilor stăpâni de căței arată că, din punct de vedere fizic, patrupezii au un efect pozitiv asupra tuturor membrilor familiei, pentru că aceștia merg pe rând să-l plimbe pe prietenul lor blănos.

9. Animalele de companie au și un rol social

Deținerea unui câine te determină să ieși mai des din casă, ceea ce conduce la posibilitatea dezvoltării unor relații sociale mult mai vaste cu vecinii tăi. Deci, putem spune că animalele de companie au și un rol în ceea ce privește socializarea și satisfacerea nevoilor de comunicare și, totodată, combat cu succes singurătatea.

10. Reprezintă un suport emoțional

Un animal de companie te poate ajuta să treci mai ușor peste o despărțire sau peste timpul petrecut departe de persoana iubită. Un studiu al americanilor a arătat efectul pozitiv pe care deținerea unui animal de companie îl are asupra copiilor soldaților care pleacă în misiuni de durată. Aceștia se descurcă mult mai bine în ceea ce privește gestionarea stresului și a dorului pricinuit de plecarea părintelui și de timpul îndelungat petrecut fără acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”