Dosar penal în cazul cotelor de vânătoare pentru animalele protejate. Procurorii vor să știe cum au fost stabilite

Dosar penal în cazul cotelor de vânătoare pentru animalele protejate. Procurorii vor să știe cum au fost stabilite
Publicat: 06/10/2016, 12:45
Actualizat: 06/06/2018, 07:25

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, Ramona Diaconu, a declarat, joi, pentru Mediafax, că instituția pe care o reprezintă s-a autosesizat și a deschis un dosar penal in rem pentru infracțiunile de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu și uz de fals.

„Ne-am sesizat din oficiu în legătură cu atribuirea cotelor de vânătoare pentru infracțiunile de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu și uz de fals, urmând ca după administrarea întregului probatoriu să stabilim dacă există aceste infracțiuni comise de persoanele vizate în materialele de presă”, a spus Diaconu.

Persoanele vizate sunt cele care au făcut studiul în urma căruia aproape 1.700 de animale sălbatice ar fi putut fi împușcate. Cei care au realizat studiul sunt specialiști de la Facultatea de Silvicultură din Brașov, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, de la diverse asociații private de vânătoare și ONG-uri.

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, declara, marți seară, că Academia Română, pentru prima dată în ultimii nouă ani, a avizat negativ atât studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup și pisică sălbatică, cât și proiectul care ar fi permis împușcarea a 1.691 de animale sălbatice. În consecință, Palmer anunța că renunță la derogările pentru vânarea acestor specii protejate și că a decis un pachet de măsuri în doi pași.

Concret, potrivit ministrului Mediului, va fi înființat Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), în colaborare cu Ministerul de Interne, care va permite o intervenție rapită din partea autorităților competente în cazurile în care populația va raporta, printr-un apel la 112, o pagubă sau un risc la adresa securității din cauza acestor animale sălbatice. Ministrul a explicat că se va activa o celulă de criză și doar în situația în care riscul determinat de prezența animalului va fi ridicat, se va proceda la împușcarea lui.

„Avem o problemă și noi împușcăm exact acel urs problemă. Prin acest serviciu vrem să se intervină punctual pe animalul care a creat problema”, explica Palmer.

Totodată, la nivelul ministerului va fi creat un comitet care va funcționa 24 din 24, care va da derogare pentru intervenții în cazul în care este nevoie.

„De săptămâna viitoare facem un grup de lucru lărgit în care să introducem toți experții și reprezentanții din agricultură și vânătoare, ca să se poate discuta și să se ajungă la o concluzie asumată”, mai declara ministrul Mediului.

ONG-ul de mediu WWF a transmis, când încă proiectul se afla în dezbatere publică, că inițiativa permite împușcarea a aproape 1.700 de animale sălbatice.

„Ordinul ministerial propune împușcarea a 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice. Cotele sunt propuse în condițiile în care ministerul acceptă parțial argumentarea celor care au făcut studiul – un colectiv al facultății Transilvania din Brașov, adică doar pentru urși, lupi și pisici sălbatice. Același studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deși nu se oferă vreo explicație în acest sens. Mai mult, deși 6 din 9 experți din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea și au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate”, se arăta într-un comunicat de presă publicat de ONG, la data de 28 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbații care au primit bani în timpul unui studiu au fost de 4 ori mai...
×