Dosar penal în cazul cotelor de vânătoare pentru animalele protejate. Procurorii vor să știe cum au fost stabilite

Dosar penal în cazul cotelor de vânătoare pentru animalele protejate. Procurorii vor să știe cum au fost stabilite
Publicat: 06/10/2016, 12:45
Actualizat: 06/06/2018, 07:25

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, Ramona Diaconu, a declarat, joi, pentru Mediafax, că instituția pe care o reprezintă s-a autosesizat și a deschis un dosar penal in rem pentru infracțiunile de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu și uz de fals.

„Ne-am sesizat din oficiu în legătură cu atribuirea cotelor de vânătoare pentru infracțiunile de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu și uz de fals, urmând ca după administrarea întregului probatoriu să stabilim dacă există aceste infracțiuni comise de persoanele vizate în materialele de presă”, a spus Diaconu.

Persoanele vizate sunt cele care au făcut studiul în urma căruia aproape 1.700 de animale sălbatice ar fi putut fi împușcate. Cei care au realizat studiul sunt specialiști de la Facultatea de Silvicultură din Brașov, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, de la diverse asociații private de vânătoare și ONG-uri.

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, declara, marți seară, că Academia Română, pentru prima dată în ultimii nouă ani, a avizat negativ atât studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup și pisică sălbatică, cât și proiectul care ar fi permis împușcarea a 1.691 de animale sălbatice. În consecință, Palmer anunța că renunță la derogările pentru vânarea acestor specii protejate și că a decis un pachet de măsuri în doi pași.

Concret, potrivit ministrului Mediului, va fi înființat Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), în colaborare cu Ministerul de Interne, care va permite o intervenție rapită din partea autorităților competente în cazurile în care populația va raporta, printr-un apel la 112, o pagubă sau un risc la adresa securității din cauza acestor animale sălbatice. Ministrul a explicat că se va activa o celulă de criză și doar în situația în care riscul determinat de prezența animalului va fi ridicat, se va proceda la împușcarea lui.

„Avem o problemă și noi împușcăm exact acel urs problemă. Prin acest serviciu vrem să se intervină punctual pe animalul care a creat problema”, explica Palmer.

Totodată, la nivelul ministerului va fi creat un comitet care va funcționa 24 din 24, care va da derogare pentru intervenții în cazul în care este nevoie.

„De săptămâna viitoare facem un grup de lucru lărgit în care să introducem toți experții și reprezentanții din agricultură și vânătoare, ca să se poate discuta și să se ajungă la o concluzie asumată”, mai declara ministrul Mediului.

ONG-ul de mediu WWF a transmis, când încă proiectul se afla în dezbatere publică, că inițiativa permite împușcarea a aproape 1.700 de animale sălbatice.

„Ordinul ministerial propune împușcarea a 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice. Cotele sunt propuse în condițiile în care ministerul acceptă parțial argumentarea celor care au făcut studiul – un colectiv al facultății Transilvania din Brașov, adică doar pentru urși, lupi și pisici sălbatice. Același studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deși nu se oferă vreo explicație în acest sens. Mai mult, deși 6 din 9 experți din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea și au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate”, se arăta într-un comunicat de presă publicat de ONG, la data de 28 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ