Iohannis, despre „unioniști”: Manifestanții au exagerat un pic, jandarmii au fost un pic nervoși

Iohannis, despre unioniști: Manifestanții au exagerat un pic, jandarmii au fost un pic nervoși
Publicat: 25/10/2016, 16:13
Actualizat: 26/10/2016, 13:34

Întrebat dacă consideră că intervenția jandarmilor, în cazul celor care au participat la Marșul pentru Basarabia, sâmbătă, a fost motivată, Iohannis a precizat că răspunsul îl va da analiza MAI.

„Ca un observator extern, trebuie să recunosc că manifestanții au exagerat un pic. Nu știu dacă putem să spunem că au provocat jandarmii, dar, în orice caz, manifestarea a avut anumite accente care nu trebuiau să fie acolo. În rest, manifestarea a avut loc, însă dacă despre proiectul unificării pot să zic că e un proiect de mare greutate și de o parte și de alta a Prutului. Sunt sceptic în ce privește utilitatea acestor manifestări în demersul de unificare”, a afirmat șeful statului.

În acest context, Iohannis a criticat reacția liderilor partidelor.

„Bineînțeles că politicieni de-ai noștri au sărit imediat, mulți au avut foarte multe păreri, au fost într-o notă populist electoralistă, ceea ce e păcat pentru că acest deziderat nu poate fi atins decât printr-o abordare serioasă de lungă durată”, a precizat Iohannis.

Raportul Jandarmeriei privind mitingul de sâmbătă al Platformei Unioniste „Acțiunea 2012″ arată că acțiunea a respectat procedurile, fiind extrase și amendate persoanele care încercau să rupă cordonul pentru că exista riscul blocării unei străzi, au precizat surse ministeriale pentru Mediafax.

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a declarat că la nivelul Jandarmeriei va fi constituită o comisie de cercetare prealabilă pentru a analiza „erorile individuale” care au stârnit constroverse publice și comportamentul celor doi jandarmi care apar lângă protestatarii întinși la pământ, precizând că nu vrea să vorbească despre instigare, însă, din punctul său de vedere, au existat elemente de premeditare la mitingul „unioniștilor”, în condițiile în care manifestanții au adus corturi cu scopul clar de a campa în Piața Universității.

Peste 2.000 de oameni au participat, sâmbătă, la Marșul pentru Basarabia organizat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”, manifestanții cerându-le președintelui, premierului, dar și liderilor politici să-și asume unirea României cu Basarabia ca proiect de țară, manifestarea fiind organizată pentru al cincilea an consecutiv.

Câțiva protestatari au încercat să rupă cordonul de jandarmi, aceștia fiind ridicați și amendați. În urma incidentelor, ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei. Raportul i-a fost înaintat ministrului luni dimineața.

Printre cei care au fost amendați de jandarmi pentru că ar fi încercat să forțeze cordonul este și liderul unioniștilor, George Simion.

Totodată, liderii „unioniștilor” au avut întâlniri programate, duminică, cu reprezentanți ai Partidului Mișcarea Populară (PMP), ai Alianței Liberalilor și Democraților din România (ALDE), ai Uniunii Salvați România (USR), dar și ai PSD. Singurul partid de la București care nu a apărut în lista întâlnirilor cu manifestanții a fost PNL, deși inițial ar fi fost programată o întâlnire cu Cezar Preda, conform informațiilor vehiculate în presă. În acest context, prim-vicepreședintele PNL București, Adriana Săftoiu, a declarat, pentru Gândul, că liberalii nu au programat, pentru duminică, conform informațiilor pe care le deține, nicio întâlnire cu George Simion, liderul „unioniștilor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice