Barocamera de la Floreasca nu poate fi folosită pentru marii arși. Ioan Lascăr: Sunt necesare măsuri de securitate deosebite

Barocamera de la Floreasca nu poate fi folosită pentru marii arși. Ioan Lascăr: Sunt necesare măsuri de securitate deosebite
Publicat: 27/10/2016, 17:45
Actualizat: 22/08/2017, 20:57

„Barocamera este în momentul de față într-un proces de reamplasare. Aceasta nu va fi folosită doar în tratarea arșilor, ci poate fi utilizată și pentru o multitudine de alte patologii”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Adrian Frunză, șeful Secției de arși a Spitalului Floreasca.

Verificările efectuate de către Corpul de Control al ministrului Sănătății, în luna iunie 2016, au arătat că Unitatea de îngrijire a arșilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca nu era încă pe deplin funcțională. Astfel, comisia de control a constatat că personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în interiorul Unității de îngrijire a arșilor gravi, unii dintre aceștia fiind angajați în activitatea altor secții (chirurgie plastică, ATI).

De asemenea, s-a mai constatat că nu era prevazută o evacuare în caz de incendiu a Unității de îngrijire a arșilor gravi și că lipseau procedurile de acces al pacientului ars grav în Unitatea de îngrijire a arșilor gravi, precum și procedurile și protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul unității. Deși sala de operație a Unității de îngrijire a arșilor gravi era complet dotată și funcțională, barocamera nu era montată nici atunci, nefiind funcțională, instalația de aer condiționat nu funcționa corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, iar rezervele de un pat, în număr de șase, erau dotate corespunzător unei bune funcționări a unității, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea și tratarea pacienților arși.

Corpul de control a mai descoperit că saloanele din afara Unității de îngrijire a arșilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiții legale și depozitarea lor în magazia unității sanitare.

În urma controlului, a fost dispusă informarea Curții de Conturi a României.

Ioan Lascăr: Barocamera reclamă măsuri de securitate deosebite

Profesorul Ioan Lascăr susține că barocamera achiziționată cu 750.000 euro de Spitalul Floreasca este nefuncțională pentru că necesită măsuri de securitate sporite, dând exemplu o întâmplare din urmă cu 40 de ani când un pacient a fost carbonizat în timp ce folosea acest tip de aparatură.

„Este un echipament extrem de performant și pretențios, care reclamă măsuri de securitate cu totul și cu totul deosebite. Nu putem să o montăm oricând, oriunde și întâmplător. Este vorba de anumite spații care sunt amenajate… mă refer la infrastructură… special destinate, care au anumite exigențe constructive și care să permită utilizarea în deplină siguranță pentru pacienții acestui echipament complex. Altfel, transformăm acest echipament într-o bombă periculoasă. Și ca să întăresc ceea ce vă spun acum aș putea să subliniez faptul că în urmă cu vreo 40 de ani… eu eram încă prin spitalul ăsta… într-o cameră hiperbară care era amenajată la nivelul tehnologic de atunci, din cauza unor mici erori în utilizarea acesteia, un pacient a fost carbonizat. Deci nu ne jucăm cu viața și siguranța pacienților, ci atunci când cei care răspund de satisfacerea integrală a cerințelor tehnice de securitate pentru montarea acestui echipament, noi o să îl putem folosi”, a declarat pentru MEDIAFAX profesorul Ioan Lascăr.

Precizările au fost făcute la solicitarea MEDIAFAX, după ce șeful Secției de arși a Spitalului Floreasca, Adrian Frunză, a declarat că barocamera de care dispune unitatea sanitară este într-un proces de reamplasare, ea nefiind niciodată utilizată de la achiziționare.

„Barocamera este în momentul de față într-un proces de reamplasare. Aceasta nu va fi folosită doar în tratarea arșilor, ci poate fi utilizată și pentru o multitudine de alte patologii”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Adrian Frunză.

Profesorul Ioan Lascăr a precizat că aparatura făcea parte din dotarea standard a unei secții moderne de îngrijire a arșilor, proiect inițiat chiar de medic în urmă cu 16 ani.

„Acum mai bine de 16 ani eu am inițiat personal acest proiect de organizare a primei unități moderne de îngrijire a bolnavilor arși din România. Barocamera făcea parte din dotarea standard, de bază a unității de arși. Între timp, proiectul ăsta a îmbătrânit. (…) Indicațiile ei sunt și pentru tratamentul anumitor bolnavi arși, poate nu în etapa acută, însă indicațiile barocamerei s-au lărgit. E folosită și în toxicologie și în alte ramuri ale medicine interne. În concluzie, barocamera are indicații în tratamentul bolnavilor arși, nu în tratamentul bolnavilor arși acuți, unde echipamentele performante pe care le avem la dispoziție ne permit să asigurăm un nivel al oxigenului în periferie corespunzător. Nu e necesar să asigurăm o atmosferă bogată în oxigen, însă, pentru anumite cazuri ale bolnavilor arși, în dinamica evolutivă a acestora, poate fi stabilit, cu indicații relative, ici, colo, unde chirurgul cu experiență recomandă, să fie utilizat și acest echipament. (…) Unul din saloanele pe care noi, din cadrul infrastructurii, îl aveam dedicate utilizării pentru barocameră, a fost superior valorificat, organizând un salon pentru un bolnav ars grav. Iar pentru barocameră, urmând decizia organelor de conducere ale spitalului, iar Ministerul nu este strain de aceste decizii, au hotărât să fie acordată o altă locație care să poată fi la îndemână și altor specialități medicale și chirurgicale din Spitalul de Urgență”, a mai spus Ioan Lascăr.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×