Mircea Băsescu a dat statul român în judecată la CEDO

Mircea Băsescu a dat statul român în judecată la CEDO
Publicat: 06/12/2016, 11:52

Apărătorul lui Mircea Băsescu a precizat că, prin plângerea depusă, cere Curții Europene să spună dacă magistrații au judecat corect atunci când i-au respins eliberarea. Mai mult, în sesizare se invocă și încălcarea dreptului la un proces echitabil, a precizat avocatul Nelu Tașcă.

Tribunalul Constanța a admis, la începutul lunii noiembrie, contestația DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a lui Mircea Băsescu, astfel că fratele lui Traian Băsescu nu a fost eliberat din închisoare. Judecătorii și-au motivat decizia susținând că Mircea Băsescu nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de patru ani de închisoare și-a atins scopul preventiv, în condițiile în care șapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.

În motivarea deciziei se arată că instituția liberării condiționate constituie un beneficiu pentru condamnat, care îi poate fi acordat de către instanță în situația în care acesta prezintă „credibilitate și garanția” că scopul preventiv al pedepsei precum și funcțiile acesteia de constrângere și reeducare s-au realizat prin eforturile acestuia, înainte de executarea integrală a pedepsei, astfel încât el să poată fi integrat în societate.

„Se constată că persoana privată de libertate, deși prezintă referințe favorabile, constatate și de comisie – vârstă peste 60 de ani, pregătirea profesională, lipsa antecedentelor penale, comportamentul din timpul executării pedepsei, lipsa sancțiunilor disciplinare, iar fracția prevăzută de lege a fost îndeplinită, nu ar putea fi liberată condiționat având în vedere că aceasta nu a dovedit, și nici nu a avut timpul necesar pentru a o face, că pedeapsa aplicată de 4 ani închisoare și-a atins până la acest moment scopul preventiv. Împlinirea fracției prevăzută de lege creează exclusiv o vocație persoanei private de libertate și nu un drept de a fi liberată din starea de deținere înainte de executarea integrală a pedepsei”, se precizează în motivarea instanței de judecată.

Instanța a considerat astfel că perioada pe care Mircea Băsescu a petrecut-o efectiv în închisoare a fost prea mică, pentru că aproape jumătate din cele 17 luni petrecute după gratii s-a aflat în arest la domiciliu. În motivare se mai precizează că Mircea Băsescu nu s-a remarcat printr-o implicare deosebită în diverse activități pe durata detenției, existând menționate în caracterizarea atașată la dosar doar cinci concursuri la care a participat și 17 zile câștigate prin muncă, „astfel încât să se considere că persoana condamnată a făcut eforturi pentru a se evidenția și pentru ca instanța să aibă posibilitatea să aprecieze în concret că, se impune liberarea sa, mai înainte de executarea în întregime a pedepsei”.

În plus, magistrații au considerat că împrejurarea că Mircea Băsescu nu a fost sancționat disciplinar și a respectat regulile carcerale „nu reprezintă un merit al condamnatului, ci acesta constituie un comportament firesc”, pe care trebuie să îl aibă orice deținut pe timpul executării pedepsei.

O nouă cerere de eliberare poate fi făcută după data de 1 februarie 2017.

Mircea Băsescu se află în Penitenciarul Poarta Albă în executarea unei pedepse de patru ani de închisoare, dispusă de judecători pentru trafic de influență. Pedeapsa se execută în regim semideschis și ar urma să expire la data de 10 iunie 2019.

Fratele fostului președinte a executat în arest preventiv și arest la domiciliu 371 de zile și i se consideră executate ca urmare a muncii prestate alte 17 zile, având astfel un total de 493 de zile executate. Pe durata executării pedepsei, a beneficiat de o recompensă – suplimentarea dreptului la pachet, a participat la programe educaționale, cinci concursuri tematice și s-a înscris la o recenzie de carte, însă nu a mai participat, fiind la program de vizită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ