Primarii cer să fie considerați demnitari, iar prefectul să nu mai decidă asupra mandatului lor

Primarii cer să fie considerați demnitari, iar prefectul să nu mai decidă asupra mandatului lor
Publicat: 14/12/2016, 12:44
Actualizat: 17/12/2016, 13:36

Asociația Municipiilor din România(AMR), Asociația Orașelor din România(AOR) și Asociația Comunelor din România(ACoR) au solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice(MDRAP) ca primarii și viceprimarii să fie considerați demnitari.

„Structurile asociative propun ca (primarii și viceprimarii-n.r.) să fie funcții de demnitate publică”, a spus secretarul de stat, Sirma Caraman, la finalul discuțiilor cu reprezentanții edililor.

Președintele AMR, Robert Negoiță, totodată și edil al Sectorului 3, a declarat că primarii i-au solicitat Guvernului ca prefecții să nu mai poată decide asupra mandatului unui ales local.

„”Am discutat și referitor la relația dintre primării și prefecturi, și anume ca prefectul să nu mai poată suspenda aleșii locali. Prefecții au fost și vor rămâne plolitici, să nu mai poată să existe luptă politică în actul administfativ, ci să fie o instanță care să constate încetarea mandatului sau suspendarea de drept”, a spus Negoiță.

Totodată, asociațiile primarilor au cerut și micșorarea numărului de consilieri locali pentru a reduce cheltuielile bugetare.

„Am discutat și despre încărcătura bugetară a indemnizațiilor cosilierilor. Am avut și reprezentanții comunelor și reprezentanții orașelor la această întâlnire și dânșii au solicitat, pe bună dreptate, având foarte mulți consilieri-raportat la numărul de locuitori cred că sunt de zece ori mai mulți consilieri față de numărul de locuitori la comune și mai ales la comunele mici-au solicitat scăderea numărului de consilieri pentru a face economie în buget”, a spus Negoiță.

El a adăugat că, în Codul administrativ trebuie refăcută grila actuală conform căreia, în funcție de numărul de locuitori, localitățile au consilieri.

Un alt aspect discutat se referă la votul în consiliu care, pentru unele decizii referitoare la patrimoniu, să nu mai fie de necesară majoritate de două treimi.

„Am solicitat, și ministerul este de acord – există și o inițiativă în Parlament – să nu mai fie nevoie de două treimi în consiliu decât atunci când iese, intră sau se face schimb în chestiuni de patrimoniu sau de vânzare-cumpăre. Atunci când, de exemplu, vrei să transformi din creșă în grădiniță, când ai nevoie să conduci la zona socială sau invers, în funcție de necesar, să nu mai fie nevoie de două treimi pentru că este greu, mai ales atunci când în consiliu grupurile politice sunt foarate politizate și acționează în bloc”, a explicat Rober Negoiță.

În acest sens, el a dat unui spațiu căruia nu-i poate schimba destinația pentru că nu poate obține aprobarea consiliului.

„Noi avem un spațiu care de 20 de ani este nefolosit, l-am amenajat, deci am invstit în el în spațiu să-l ducem la infrastructura socială, iar în Consiliul General nu reușim să facem două treimi pentru a-l muta de colo colo. Nu se întâmplă nimic, nu există niciun risc pentru aceste schimbări”, a spus președintele AMR.

Alte teme discutate au fost referitoare la unii termeni privind domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, la trecerea domeniului public de la stat la UAT și invers, la organizarea ședințelor și cine poate să le conducă.

„Sunt chestiuni relevante care în momentul de față blochează administrația locală și noi vrem dimpotrivă să o deblocăm”, a mai spus Robert Negoiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul