Haos la Ministerul Justiției. După abrogarea OUG 13, Iordache a pregătit o lege și a trimis-o la CSM. Apoi s-a răzgândit

Haos la Ministerul Justiției. După abrogarea OUG 13, Iordache a pregătit o lege și a trimis-o la CSM. Apoi s-a răzgândit

Ministrul Justiției Florin Iordache a anunțat luni dimineață că va depune un proiect de lege la Parlament, care să preia prevederile OUG 13 privind modificările aduse la Codul Penal și cel de Procedură Penală. Proiectul a ajuns și la CSM, pentru a fi avizat, au confirmat oficiali ai instituției. Câteva ore mai târziu însă, Ministerul Justiției a anunțat că renunță la proiectul de lege care să transpună prevederile OUG abrogate, pentru a „elabora unul mai complex”. Până la acest anunț, a existat însă o serie de bâlbe de comunicare care a creat haos, în asemenea măsură încât și CSM-ul se afla, la ora transmiterii acestei știri, în așteptare, pentru a vedea dacă Ministerul Justiției chiar renunță la proiect sau nu.

Proiectul de lege al lui Florin Iordache a fost de asemenea trimis și la DNA, DIICOT, Parchetul General, ICCJ, la tribunale, curți de apel și la parchetele aferente acestor instanțe. Termenul pentru emiterea unor puncte de vedere a fost fixat de Iordache pe 10 februarie, conform documentului prezentat de CSM. CSM a anunțat că va aduna aceste puncte de vedere și va comunica și propriul punct de vedere, „până cel mai târziu pe 15 februarie”.

Inițial, Ministerul Justiției a trimis un comunicat de presă în care contrazicea, aparent, informația lansată de dimineață de ministrul Florin Iordache: „Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”.

Atașat acestui comunicat trimis prin email presei era însă un document datat cu ziua de mâine, 7 februarie, care în plus de textul citat în corpul emailului conținea încă o frază: „După analiza acestora (deciziilor CCR – n.r.) urmează ca proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică”.

La scurt timp, Ministerul Justiției a revenit cu o erată, în care arăta că a atașat un document greșit comunicatului de presă: „Dintr-o regretabilă eroare tehnică la mesajul anterior a fost atașat un alt document, vă transmitem documentul corect„. Atașat – un comunicat de presă datat cu ziua de astăzi, 6 februarie, din care lipsește mențiunea buclucașă„după analiza acestora (deciziilor CCR – n.r.) urmează ca proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică”.

Ministerul renunță la proiect, întrucât dorește elaborarea unuia mai complex„, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al instituției, Cristina Liță.

Din proiectul de lege, consultat de Gândul, reiese că intenția lui Florin Iordache este să renunțe la cea mai controversată prevedere a OUG 13, pragul de 200.000 de lei de la infracțiunea de abuz în serviciu, păstrând însă celelalte prevederi din actul normativ care a fost abrogat duminică de Guvern. Astfel, noua definiție a infracțiunii de conflict de interese, exceptarea de la acoperirea penală a abuzului în serviciu și a favorizării infractorului a actelor normative emise de autorități, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu sau fixarea unui termen de 6 luni pentru valabilitatea juridică a denunțului unei infracțiuni (din Codul de Procedură Penală), ar urma să rămână în proiectul de lege pregătit de Iordache, așa cum erau și în OUG 13, abrogată de Guvern duminică.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE TRIMIS LA CSM

Întrebat dacă noua lege preia dintre prevederile din ordonanța abrogată, Florin Iordache a spus doar că aceasta „va cuprinde toate dispozițiile și toate deciziile CCR pentru toate acele articole declarate neconstituționale”. Mai mult, ministrul Iordache a insistat că era nevoie de o ordonanță de urgență, comentând că aceasta se justifica.

„Mi-am asumat legea așa cum am prezentat-o si cum va fi și azi supusă în dezbatere publică, dorea să respecte prevederile constituționale. În spațiul public, prin faptul ca această lege nu exista azi, sunt multe prevederi neconstituționale. Deci eu am afirmat tot timul și îmi asum că era necesară o ordonanță care să pună în concordanță deciziile de neconstitutionalitate ale CCR. Urgența se justifică și acum. Sunt foarte multe articole neconstituționale. Și sistemul judiciar e prejudiciat prin faptul că în instanțe sunt foarte multe prevederi neconstituționale. (..) În același timp, o să vedeți, CCR a stabilit acum 2 săptămâni că mai sunt înca patru prevederi. Deci în legea pe care o voi propune azi, vor fi și cele patru prevederi neconstituționale. Datorită faptului că ordonanța a fost abrogată, am revenit la prevederile inițiale, care multe sunt neconstituționale, așa cum a precizat CCR”, a declarat luni dimineața Florin Iordache, ministrul Justiției.

Întrebat despre demisie, acesta a spus că decizia o va lua după o discuție cu premierul.

„Prioritatea pentru ziua de azi e pregătirea și susținerea bugetului în Parlament, cât și faptul că dorim să prezentăm în dezbatere publică o lege, așa cum am anunțat ieri în ședința de guvern. Pentru zilele următoare, e vorba de ziua de miercuri, vom pregăti și vom susține, pentru a nu fi vorba de moțiunea de cenzură. Voi avea, după ce va fi dezbatută și, cred eu, respinsă moțiunea de cenzură, o discuție cu premierul Grindeanu. În urma discuției voi anunța decizia”, a spus Iordache.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seara, că îi va cere demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, ca urmare a modului deficitar de a comunica pe tema OUG pe Justiție, el arătând că i-a ”lăsat” câteva zile necesare pentru a trece bugetul de Parlament.

Guvernul a abrogat, duminică, ordonanța privind modificarea codurilor penale. Chiar dacă s-a luat această măsură, sute de mii de oameni au continuat protestele în întreaga țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×