Mihai Chirica: PSD este condus după ideologia mâinii de fier. Modernizarea partidului depinde de Dragnea

Mihai Chirica: PSD este condus după ideologia mâinii de fier. Modernizarea partidului depinde de Dragnea
Publicat: 10/02/2017, 17:53

„Domnul Liviu Dragnea are o metodă de condus care are în mare parte această ideologie a mâinii de fier, a vocii unice și a lucrurilor care se transmit printr-o singură cale de comunicare. Pe la noi, prin tradiția populară românească mai este o glumă, cum că mai schimbă și copiii părinții. Până la urmă, va trebui să găsim o cale de mijloc prin care să putem comunica firesc între generațiile care pot duce mai departe destinul unor partide. Procedura mâinii de fier a fost procedură care a dat rezultate. A dat rezultate și la PSD, dar și la alte partide. Să nu uităm felul în care conducea partidul domnul Băsescu, când domnul Boc nu era, după spusele tuturor, decât o marionetă în mâna unui șef de partid și ulterior șef de stat. La fel s-a mai întâmplat și în guvernările noastre, ale PSD. Atunci când domnul Năstate, în calitate de președinte de partid și ulterior de prim ministru, era singura voce a partidului. Între timp, România s-a modernizat. Mai ales după anul 2007, când integrarea europeană ne-a adus, în primul rând, într-o situație aproape conflictuală între două generații”, declară edilul din Iași.

El își exprimă încrederea în procesul de reformare și modernizare a partidului, ”cu toate că acest cuvânt, reformă, a devenit aproape anacronic în România”.

Întrebat dacă PSD se poate moderniza sub conducerea lui Dragnea, Chirica a replicat: „Este o întrebare grea. Ține foarte mult și de atitudinea pe care domnul președinte Dragnea o va avea în continuare față de acest moment pe care l-am depășit cu toții. Până la urmă, putem spune că l-am depășit. Bineînțeles că am ieșit ciufuliți din toată această poveste. Nu poate nimeni să conteste faptul că noi ne-am întărit. Da, ne-am întărit conceptual, dar ca și credibilitate în fața electoratului nu ne-am întărit nici pe departe. Ca și credibilitate în fața românilor, dimpotrivă, am avut chiar de suferit”.

El îi îndeamnă pe social-democrați să se exprime liber.

„Dacă se poate sau nu moderniza partidul cu domnul Dragnea la putere depinde foarte mult și de domnul Dragnea. Contează felul în care va înțelege dumnealui să se adapteze la noua configurație a României de astăzi, a oamenilor care nu vin la vot, dar vor totuși să aibă un cuvânt de spus. Cu siguranță ține în special de membrii PSD cu funcție de conducere și de membrii PSD care au curajul să se exprime liber. Nu trebuie să fie neapărat de fiecare dată împotriva unei idei. Poți să îți exprimi într-un mod cât se poate de rațional o părere despre un lucru care trebuie făcut împreună”, explică vicepreședintele PSD.

El precizează că a fost contactat de social-democrați care văd lucrurile în același fel.

„Colegi de-ai mei de partid m-au contactat. Suntem oameni care gândim la fel. Unii sunt cu capacitatea de expunere mai mare, alții mai mică, dar care își dau seama că ne-am trezit câștigători într-o mare masă de oameni și acum ne dăm seama că conduita câștigătorului trebuie să fie total alta față de ceea ce ne imaginam noi până în prezent. Nu a încercat nimeni să mă reducă la tăcere, în sensul de a nu îmi putea exprima un punct de vedere. Ar însemna că acel cineva ar fi lipsit de orice dram de realism. Am rămas așa și nu mă voi schimba. Sunt un om care mă atașez de o echipă, dar nu în scopul de a-i degrada imaginea. Nu cred că am degradat imaginea acestei echipe. Cred că am reușit să aduc un punct de vedere rațional, într-o clipă în care rațiunea părea că se duce în altă parte”, concluzionează Chirica, adăugând că nu va demisiona din PSD.

Totodată, el mai avertizează că respingerea OUG 14 ar echivala cu o sinucidere în masă a PSD.

„Nici nu vreau să mă gândesc că în Parlamentul României parlamentarii PSD ar contrazice demersul făcut de Prim ministrul României, domnul Grindeanu. Ar fi o sinucidere în masă a acestei formațiuni politice, o scoatere în afara normalității pe o lungă durată de timp și o lovitură aproape letală asupra Partidului Social Democrat român. Prin urmare, nu cred că o asemenea variantă ar putea intra îi discuție. Nici nu vreau să mă gândesc. Sub nicio formă”, spune Chirica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ