De ce nu trebuie să acceptăm întâlniri cu persoane cunoscute online: „Oamenii pot fi altfel de cum au pretins că sunt”

De ce nu trebuie să acceptăm întâlniri cu persoane cunoscute online: „Oamenii pot fi altfel de cum au pretins că sunt''
Publicat: 22/04/2017, 18:25
Actualizat: 22/04/2017, 22:55

„Fiți prudenți în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, școala la care învățați ori locul de muncă. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le și cunoașteți în realitate. În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, amenință, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conținut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunțați apropiații și faceți o sesizare la Poliție”, transmite Poliția Română.

Polițiștii recomandă să nu acceptăm întâlniri cu persoane cunoscute pe internet, precizând că „oamenii pot fi altfel de cum au pretins că sunt și astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice”.

„Nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise. Manifestați atenție în utilizarea rețelelor de socializare. Este de preferat să restricționați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni. Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale. Aveți în vedere că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat! Informațiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator și pot înfățișa situații care nu s-au petrecut niciodată. Nu instalați pe calculator programe sau aplicații, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conține viruși și pot produce pagube irecuperabile. În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți. De asemenea, nu accesați link-uri sau atașamente primite odată cu astfel de mesaje”, mai recomandă polițiștii.

Mesajul polițiștilor este urmare a unei campanii demarate pornind de la jocul „Balena Albastră”, în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea și chiar suicidul. Autoritățile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.„Pe rețele de socializare, mai ales în țări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode” sau „mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini. Ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte țări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe rețele de socializare, ci și pe forumuri private sau diferite canale pe web”,explică reprezentanții Poliției Române.

Potrivit sursei citate, jocul poate purta și alte denumiri, nu doar „Balena Albastră”, așa cum a fost inițiat, efectele lui fiind aceleși. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se și în alte țări, printre care și Republica Moldova.

„Există țări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Aveți mereu în atenție cu cine interacționați dumneavoastră sau cei dragi, pe rețele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (…) Vă recomandăm tuturor celor care sunteți timorați sau amenințați de „prietenii” din mediul virtual, să căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observați persoane care și-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunțați autoritățile. Acordați-le timp celor dragi!”, transmit polițiștii.

Ministerul Educației propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Reacția autorităților vine după ce cinci elevi ai Școlii gimnaziale „Veronica Micle” din Iași, cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, au ajuns la spital, vineri, după ce în timpul pauzei au decis să se joace un joc periculos, ținându-și respirația. Surse locale au spus că elevii ar fi jucat „Balena Albastră”, însă informația nu a fost confirmată de Poliție. Inspectoratul Județean de Poliție a deschis o anchetă.

Psihologii spun că motivele care îl duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a aparține unui grup, simțind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admirație. Specialiștii susțin că perioada preadolescentină și cea adolescentină reprezintă momentul în care copilul este tentat să participe la astfel de jocuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata