Țara de care Scoția se teme cel mai mult, în perspectiva independenței de Marea Britanie, dă răspunsul: „Nu am bloca acest lucru”

Țara de care Scoția se teme cel mai mult, în perspectiva independenței de Marea Britanie, dă răspunsul: Nu am bloca acest lucru
Publicat: 02/04/2017, 15:09
Actualizat: 02/04/2017, 15:47

Spania a fost văzută mult timp drept un obstacol în calea aderării la Uniunea Europeană a unei Scoții independente, pentru a-i descuraja pe separatiștii din unele regiuni spaniole, comentează Reuters.

„Inițial, nu cred că am bloca acest lucru”, a spus Alfonso Dastis, în interviul publicat duminică.

Întrebat ce se va întâmpla cu Scoția, oficialul a răspuns că acesta va ieși din UE când va ieși Marea Britanie și că restul rămâne de văzut.

„Va ieși din UE când iese Marea Britanie. Restul vom vedea. Spania nu vede cu ochi buni inițiativa niciunui stat european de a lansa procese de fragmentare. Acestea fiind spuse, dacă, în aplicarea legilor sale, rezultatul acestui proces va fi o separare de Regatul Unit, orice parte din Regatul Unit care se va trasforma într-un stat și va dori să adere la UE va trebui să solicite acest lucru. Și să urmeze pașii care sunt stipulați”, a spus Alfonso Dastis.

Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a cerut formal, vineri, Guvernului Marii Britanii, condus de Theresa May, să permită organizarea unui nou referendum privind independența Scoției, în contextul în care acum câteva zile Londra a declanșat procedura de ieșire din Uniunea Europeană.

Într-o scrisoare cu caracter oficial, Nicola Sturgeon îi urează Theresei May succes în negocierile cu Uniunea Europeană, subliniind însă că pierderea de către Marea Britanie a accesului la piața comunitară este inevitabilă în contextul Brexit.

„În aceste circumstanțe modificate, poporul Scoției trebuie să aibă dreptul de a-și alege propriul viitor – pe scurt, de a exercita dreptul la autodeterminare. Prin urmare, vă scriu pentru a iniția discuțiile preliminare între guvernele noastre în scopul ajungerii la un acord în virtutea clauzei prevăzute la Secțiunea 30 a Legii Scoției din 1998, pentru a se permite organizarea de către Parlamentul scoțian a unui referendum”, i-a transmis Nicola Sturgeon Theresei May.

Parlamentul Scoției s-a pronunțat, pe 28 martie, în favoarea ideii premierului scoțian Nicola Sturgeon de organizare a unui nou referendum pentru independența față de Marea Britanie. Noul referendum proindependență ar urma să fie organizat la sfârșitul anului 2018 sau începutul anului 2019.

Recent, Theresa May a criticat dur Partidul Național Scoțian (SNP), al premierului Scoției, Nicola Sturgeon, acuzând formațiunea că are o „obsesie” pentru independență, punând în pericol viitorul Marii Britanii.

Marea Britanie este formată din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunțat la limită în iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE, însă cei mai mulți locuitori ai Scoției au votat împotriva Brexit. Liderii scoțieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependență față de Marea Britanie, pentru a putea menține Scoția în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Țara Galilor și Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenței la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoțieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunțându-se în favoarea independenței. În contextul stării generale de nemulțumire față de Brexit, un referendum proindependență organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoției de Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata