Iohannis critică impozitul pe gospodărie: Îndemn ferm la prudență. Încrederea dintre stat și economie nu se câștigă doar în anii electorali

Iohannis critică impozitul pe gospodărie: Îndemn ferm la prudență. Încrederea dintre stat și economie nu se câștigă doar în anii electorali
Publicat: 25/04/2017, 12:48

E nevoie de soluții coerente, care, însă, nu pot fi aplicate pe un mediu economic lipsit de încredere și predictibilitate, a avertizat Iohannis, arătând că „încrederea dintre guvern și mediul de afaceri, dintre stat și economie, în general, nu se câștigă doar în anii electorali, ci mai degrabă după, prin politici economice coerente, sustenabile pe termen lung”.

„Îndemn ferm la prudență în legătură cu diverse propuneri fiscale vehiculate în ultima vreme, mai ales dacă nu sunt temeinic fundamentate, fără un proiect coerent, fără garanții clare în privința beneficiilor, precum și a capacității administrative”, a spus acesta în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri.

Președintele a vorbit despre politici economice responsbile și„echilibre sănătoase” de care are nevoie România pentru a-și consolida stabilitatea macroeconomică și a ținut să sublinieze că e nevoie de responsabilitate, pentru ca „beneficiile de astăzi să nu devină o notă de plată grea pentru generațiile de mâine”.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, PSD a anunțat că, după aproape 12 ani, adică de la începutul lui 2018, vrea să reintroducă impozitul pe venitul global, sau impozitul pe gospodărie, care presupune o taxare cu 10% a tuturor veniturilor peste 2.000 și zero pentru cele sub această valoare, precum și introducerea unui sistem de deduceri fiscale pentru aceasta.

În sensul modificărilor propuse la Codul Fiscal, gospodăria înseamnă un grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral. Patrimoniul reprezintă totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi, care aparțin uneia sau mai multor persoane fizice.

Venitul anual global se determină reprezintă suma veniturilor/câștigurilor nete/brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România.
Ulterior se determină plafonul neimpozabil aferent fiecărei gospodării. Acesta se stabilește prin înmulțirea punctajului acordat gospodăriei cu 1.000 de lei și 12 luni, calcul în care punctajul este egal cu numărul membrilor gospodăriei plus 1.
Mai exact, în cazul unei gospodării formate dintr-o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 de lei anual, în cazul unei gospodării formate din două persoane acesta va fi de 36.000 de lei, iar din trei persoane, cum e cazul unei familii cu un copil, de 48.000 de lei.
În cazul în care venitul anual depășește această valoare se va aplica pe diferență un impozit de 10%. Este vorba de impozitul pe venitul global ajustat care se calculează ca diferență între venitul anual global și plafonul neimpozabil.
De exemplu, în cazul unei gospodării formată dintr-o singură persoană care câștigă acum un salariu mediu net pe economie de 2.354 de lei ar trebui să plătească, începând din 2019, o diferență de impozit de aproape 700 de lei, în condițiile în care angajatorul nu îi va mai reține impozitul pe salariu , ca până acum.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie