În Silicon Valley se pregătește „revoluția împotriva depresiei”. Metoda inedită dezvoltată de un cercetător american

În Silicon Valley se pregătește „revoluția împotriva depresiei. Metoda inedită dezvoltată de un cercetător american
Publicat: 07/06/2017, 13:12

Cea mai recentă din aceste soluții hi-tech implementate de specialiști este Woebot, un„chatobt” inteligent conceput special prin utilizarea terapiei cognitiv-comportamentale, una dintre cele mai dezvoltate abordări clinice pentru tratarea depresiei. Înainte de a fi sceptici din start față de această idee, trebuie să știți că ea aparține lui Alison Darcy, psiholog clinician la Stanford, care a și testat deja o versiune a tehnologiei pe un eșantion restrâns de persoane care suferă de depresie și anxietate.„Rezultatele ne-au uimit de-a dreptul. Am spus ‘asta este!'”, a declarat ea pentru Business Insider.

Pentru această probă, Darcy a recrutat 70 de studenți care spuneau că au experimentat simptome de depresie și anxietate și i-a împărțit în două grupuri. Unul a petrecut două săptămâni discutând cu Woebot, iar cel de-al doilea a fost direcționat spre un e-book lansat de Institutul Național de Sănătate Mentală despre tratarea acestor boli. La două săptămâni distanță, oamenii care s-au aflat în grupul Woebot au declarat că nu doar că au discutat cu robotul aproape în fiecare zi, dar au și simțit o reducere considerabilă a simptomelor depresive.
Acesta este un rezultat promițător pentru un tip de tratament ale cărui rezultate au fost până acum foarte greu de cuantificat, mai ales că nu există un instoric solid de cercetare în materie de terapie robot-om, comparativ cu tratamentul clasic bazat doar pe interacțiunea umană.
Woebot folosește tehnologia prin care a fost construit pentru a discuta cu pacienții și mai multe studii sugerează că această metodă ar putea fi aplicată și online, câteva cercetări recente demonstrând că rezultatele sunt aproape identice. Un motiv este acela că terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe dezbaterea lucrurilor care se întâmplă în viața unei persoane la momentul prezent, nu pe ceea ce s-a întâmplat atunci când era copil. Așa că, în loc să discuți cu Woebot despre relația cu mama ta, ai putea să-i povestești despre un conflict recent la muncă sau despre cearta pe care ai avut-o cu un prieten.„O premisă pentru această terapie este aceea că nu contează neapărat lucrurile care ni se întâmplă, ci modul în care noi reacționăm la ele”, a mai spus Darcy.
Woebot utilizează această metodologie pentru a evidenția zonele în care o persoană ar putea să fie afectată de o opinie negativă asupra ei înseși, fapt care înseamnă că, implicit, vede mediul înconjurător într-un mod distorsionat și are o percepție negativă asupra lui. Totuși, Darcy a ținut să sublinieze faptul că Woebot nu rerpezintă un înlocuitor pentru terapia tradițională, ci o completare la o serie de tehnici pentru o mai bună prosperitate mentală.
„Tind să nu mă raportez la această metodă ca la un mod mai bun de a face terapie, ci ca la o opțiune alternativă. Faptul că am făcut o treabă bună în acest domeniu se reflectă, de fapt, în faptul că le-am dat oamenilor mai multe alternative. Ce s-ar fi întâmplat, altfel, cu persoanele care nu se simt pregătite să discute cu o altă ființă umană?”, a conchis dezvoltatoarea tehnologiei Woebot.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice