Cel mai mare exercițiu NATO în Marea Neagră. Peste 740 de marinari militari români participă la SG17

Cel mai mare exercițiu NATO în Marea Neagră. Peste 740 de marinari militari români participă la SG17
Publicat: 10/07/2017, 13:16
Actualizat: 02/10/2018, 17:13

Saber Guardian 17 este cel mai mare exercițiu multinațional la care Armata României ia parte și este și cel mai mare exercițiu din istoria modernă a României, ca număr de militari și state participante, „demonstrând capacitatea de reacție și de descurajare a țărilor aliate și partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forței”, după cum au precizat, luni, într-un comunicat de presă, reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale Române (SMFN).

Exercițiul este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR).

Potrivit Ministerului Apărării din România, Saber Guardian 17 se va desfășura pe teritoriul Bulgariei, României și Ungariei, începând din 11 iulie.

Pe teritoriul țării noastre evenimentul va cuprinde un program de 21 de exerciții naționale, integrate și conectate, la care vor participa aproximativ 25.000 de militari și 2.000 de mijloace tehnice din 22 de state.

Forțele Navale Române participă la șase secvențe ale exercițiului cu 745 de militari, 10 nave de luptă și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre de luptă, la Cincu, Râureni, Bordușani, Capu Midia, Mihail Kogălniceanu și Babadag.

„La Bordușani, pe malul Dunării, lângă Fetești, marinarii militari vor executa o secvență de forțare a traversării unui curs major de apă cu un grup de nave fluviale, alcătuit dintr-un monitor, două vedete blindate, două vedete dragoare, dar și un detașament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină și o structură de comandă”, arată SMFN.

De asemenea, într-un raion maritim din zona Capul Midia, o grupare navală alcătuită dintr-o corvetă, două dragoare maritime și un remorcher maritim vor asigura raionul de lansare a rachetelor sol-aer și aer-aer, acțiune ce face parte din secvența TOBRUQ LEGACY.

Concomitent cu acțiunea de pe mare, la Babadag, are loc exercițiul „Mărășești”, unde Forțele Navale Române participă cu două plutoane de infanterie marină, care vor desfășura acțiuni de luptă specifice zonei lagunare, iar la Mihail Kogălniceanu, unde este organizat Spitalul de campanie – MASCAL, militarii din Forțele Navale Române vor participa la un exercițiu secvențial de evacuare a răniților pe cale aeriană.

Exercițiul Saber Guardian se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. SG17 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

Redislocarea masivă a unor militari aparținând Brigăzii 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie a SUA din Europa și deplasarea Regimentului 2 Cavalerie al SUA de la Vilseck, Germania, în diverse locuri de desfășurare din cadrul ariei de operații întrunite din Ungaria, România și Bulgaria vor constitui principalele acțiuni în cadrul exercițiului. Mai mult, SG17 va include antrenamente de stat major și de trageri de luptă, forțări de cursuri de apă, precum și evacuarea medicală și tratamentul răniților.

În marja SG17 sunt planificate și alte acțiuni și evenimente de sprijin, în zilele premergătoare sau ulterioare exercițiului. Pentru mărirea eficacității acestuia, SG17 va fi sprijinit de câteva exerciții de mai mică amploare ale SUA și țărilor partenere și aliate din Europa care vor avea loc, în vara acestui an, în regiunea Mării Negre, facilitându-se, în acest mod, execuția unei game largi de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare. În total, în regiunea Mării Negre se vor desfășura, în acest an, 18 exerciții internaționale, la care vor participa aproximativ 40.000 de militari din 23 de țări aliate și partenere, SG17 fiind cel mai mare și mai complex dintre acestea. Împreună, aceste exerciții urmăresc să demonstreze capabilitățile întrunite și multinaționale superioare ale SUA, aliaților și partenerilor și evidențiază coeziunea, unitatea și solidaritatea acestora în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice