România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români

România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români
Publicat: 11/07/2017, 18:02
Actualizat: 05/06/2018, 16:03

Potrivit studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România” – ediția 2017, cu date pe anul 2016 – publicat pe site-ul INS, 35,4% (36% în anul 2015) din totalul acestor gospodării „nu au posibilitatea plății la timp a serviciilor legate de întreținerea locuinței”. În această situație se aflau 37% (38,1% în 2015) din gospodăriile din mediul urban și 33,9% (37,8% în 2015) din gospodăriile din mediul rural.

Ponderea gospodăriilor de șomeri care nu au putut face față cheltuielilor cu venitul net realizat, în anul 2016, a fost de 61,0%, din care 31,6% nu și-au putut plăti la timp serviciile legate de întreținerea locuinței, această cifră ridicându-se la 34,2% în mediul urban.

Factura consumului de energie electrică nu a putut fi achitată la timp de 14,5% gospodării, ponderea acestora fiind de 12,5% în mediul urban și de 16,4% în mediul rural. Abonamentul la radio și televiziune nu a putut fi plătit la timp de 6,4% din gospodării, iar factura telefonică – de 6,2%.

Potrivit INS, ponderea gospodăriilor care au apelat la economii pentru a face față cheltuielilor curente a fost de 7,3%, a celor care au făcut împrumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane 5,6% (8,1% în cazul gospodăriilor de șomeri), iar a celor care au avut nevoie de ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 11,2% (23,9% în cazul gospodăriilor de șomeri).

De asemenea, „muncă suplimentară pentru obținerea resurselor necesare pentru a face față cheltuielilor curente a fost prestată de 10,6% din gospodării, proporția fiind mai mare în cazul gospodăriilor de agricultori (34,6%) și de lucrători pe cont propriu (26,5%).

„În general, pentru majoritatea gospodăriilor, nivelul veniturilor pe care le realizează și în special al celor care rămân la dispoziția lor după efectuarea cheltuielilor pentru producția gospodăriei și pentru plata impozitelor, taxelor, contribuțiilor etc. este foarte scăzut în raport cu cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru satisfacerea nevoilor de consum”, arată autorii studiului.

În anul 2016, conform aprecierii gospodăriilor, 69,6% din totalul acestora pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun (67,2% în anul 2015). Numai 6,4% (5,9% în anul 2015) din totalul gospodăriilor care au apreciat că pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun și-au putut permite, în anul 2016, înlocuirea mobilei uzate și/sau demodate, 13,3% (12,1% în anul 2015) cumpărarea unor produse electrocasnice și 30,2% (28,8% în anul 2015) cumpărarea de haine noi.

Petrecerea unei săptămâni de concediu în afara locuinței a fost accesibilă pentru 18,1% (17% în anul 2015), vizionarea de spectacole de teatru sau cinema pentru 11,7% (10,6% în anul 2015), iar cumpărarea de cărți, ziare, reviste pentru 16,1% (15,2% în anul 2015).

„Frecvența celor care își pot permite, cu veniturile de care dispun, satisfacerea acestor nevoi este mult mai scăzută, pentru întreaga gamă a acestora, în cazul gospodăriilor de agricultori și șomeri”, conchid autorii studiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple