Cutremur în SRI. 10 generali, trecuți în rezervă într-o singură zi

Cutremur în SRI. 10 generali, trecuți în rezervă într-o singură zi
Publicat: 01/08/2017, 08:52
Iohannis a semnat luni trecerea în rezervă a nu mai puțin de 10 generali de brigadă ai SRI, mișcare care ar putea avea legătură cu modificările anunțate de Lia Olguța Vasilescu referitoare la pensiile speciale. Este vorba despre Zărnescu Daniel, Ceaușu Gheorghe, Cozma Sorin-Gabriel, Istode Elena, Stan Viorel-Adrian, Morgoș Marioara, Babiuc Vasilică, Văleanu Cornel, Posaștiuc Emilia-Cristina, Stoica Constantin-Marius.
Generalul SRI Elena Istode a intrat în atenția opiniei publice după ce în presă au apărut fotografii din vacanțele pe care aceasta le-a petrecut pe Coasta de Azur împreună cu familia deputatului Cristian Rizea, informație confirmată chiar de Eduard Hellvig în fața Comisiei de Control a SRI din Parlament.
„În presă au apărut câteva fotografii, doamna general a fost prezentă în concedii la Nisa și Monaco, împreună cu familia Rizea. Era normal să fie o anchetă internă a SRI. Din datele puse la dispoziție, rezultă că a fost prezentă acolo cu familia Rizea, că o parte importantă din cheltuieli au fost suportate de dna general și că aceste relații au la bază calitatea de foste colege de facultate a doamnei general cu doamna Rizea. (Despre vacanțele Ghiță-Coldea) Sunt confirmate de raport faptul că au fost prezenți în Seychelles, în Italia la Toscana, de asemenea este confirmată prezența dnei Coldea cu dna Ghiță la Paris, la Disneyland. Aceste concedii au fost raportate conducerii SRI, în conformitate cu normele interne”, a explicat deputatul PSD Adrian Țuțuianu, atunci președinte al Comisiei de Control al SRI.
Țuțuianu a arătat la acea dată și că detaliile au fost confirmate de SRI:„Cu privire la ambele rapoarte, deși nu avem o problemă legală, avem cel puțin o problemă de raportare deontologică din partea ofițerilor de informații, când sunt în excursii cu membrii ai Comisiei de control cu oameni de afaceri. Concluzia Comisiei este aceeași ca și a SRI, că nu au fost încălcate normele legale și interne, dar avem o problemă deontologică. S-a adus un prejudiciu de imagine și de credibilitate SRI”.
Un alt general care s-a retras este fostul șef al direcției de Prevenire și Combatere Terorism, Cozma Sorin-Gabriel. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora, în anul 1999, un ministru ar fi cerut șefului SRI de la acea vreme să fie dat afară, însă a fost mutat la un alt departament. Ulterior a devenit șeful Direcției Economice.
Astfel, cei 10 generali ar putea beneficia de prevederile actuale referitoare la pensiile care se acordă militarilor, polițiștilor și membrilor serviciilor secrete, din moment ce schimbările anunțate de Guvern își vor produce efectele începând cu 15 septembrie, ceea ce înseamnă că cei care aleg să iasă la pensie înainte de această dată nu vor fi afectați.
„Ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor dori să iasă, vor putea să o facă, începând de mâine până la 15 septembrie. Însă ei trebuie să știe că nu li se mai actualizează pensiile în raport cu cei din activitate, ci li se indexează cu rata inflației (…) Trebuie să stopăm o creștere aberantă (…) A fost o legislație specială, pentru anumite categorii. Această ordonanță pe care o pregătim, săptămâna viitoare, nu se referă doar la sistemul de apărare, ordine publică. Se referă la tot ce înseamnă pensii speciale, inclusiv la funcționarii parlamentari, care sunt pe un alt sistem decât contributivitatea”, a spus Lia Olguța Vasilescu, duminică seară, la Antena 3.
Olguța Vasilescu a argumentat că, în actualele condiții, statul nu și-ar mai fi putut permite, peste patru ani, să susțină pensiile speciale.
„La o pensie de 30.000, acum statul nu-și permite să plătească 60.000 peste câțiva ani . Ghici ce, economia nu produce atât (…) Nu mai putem să se dubleze în următorii patru ani pentru că statul.nu își mai permite să le susțină”, a spus ministrul Muncii.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului