Reacția ASF după informațiile referitoare la scăderea contribuției pentru Pilonul II de pensii

Reacția ASF după informațiile referitoare la scăderea contribuției pentru Pilonul II de pensii
Publicat: 23/08/2017, 13:33
„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%”, se arată în comunicatul Autorității de Supraveghere Financiară.
Reprezentanții ASF au transmis că, într-adevăr, participă regulat la discuții cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, dar și cu ai altor instituții, pentru o evaluare continuă a modului în care se desfășoară activitatea pe piețele supravegheate. În cadrul acestor întâlniri, însă, „actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție”, se mai arată în sursa citată.
Reacția vine în contextul în care în presă au apărut informații referitoare la diminuarea contribuției la fondurile de pensii private, de la 5,1% la 2,5%, măsură care ar afecta aproximativ 7 milioane de români.
„Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcționare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuțiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanților la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depășit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei, diferență o constituie o sumă de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. EUR), reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, arată Asociația pentru Pensii Administrate Privat în România (APAPR).
„Românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale”, a explicat Iulius Postolache, președintele APAPR.
„De asemenea, potrivit estimărilor asociației, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare”, a mai afirmat președintele APAPR într-un recent comunicat.
Pentru perioadă 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentând primii nouă ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.
„În acest moment, principală problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuției virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislației actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018″, se arată în comunicatul APAPR.
Potrivit calculelor asociației, peste 92% din investițiile Pilonului II sunt realizate în România.
Pilonul II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuții definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani și opționale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Ionuț Mișa a declarat că Pilonul II de pensii se va desființa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceștia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii