Dragnea insistă: Președintele trebuie să numească șefii de parchete

Dragnea insistă: Președintele trebuie să numească șefii de parchete
Publicat: 17/10/2017, 16:45

„Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiției să îi spună care ar fi perioada obligatorie care ar trebui să treacă, prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem șanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Părerea mea e că trebuie să fie prin inițiativă parlamentară. Domnul Toader, ce are până la ora asta, mâine poate să le pună la dispoziția comisei și cred că va participa la toate ședințele comisiei într-un mod activ”, a răspuns Liviu Dragnea, întrebat care sunt proiectele care trebuiau asumate de Guvern și vor fi promovate ca inițiative parlamentare.

În ceea ce privește una dintre modificările care a primit ample critici în spațiul public, cea referitoare la procedura de numire a șefilor de Parchete, Liviu Dragnea a declarat că, în continuare, părerea sa pe acest subiect nu coincide cu a lui Toader.

„O să le sugerez colegilor din comisia specială, pentru că ei vor face raportul, ca acea prevedere să fie lăsată deoparte și, eventual, să se ceară avizul Comisiei de la Veneția punctual pe acea procedură. Acea procedură trebuie să rămână (n.r – care îl include pe președinte), cei trei actori (…) În ceea ce privește Inspecția Judiciară, cred cu tărie că această instituție trebuie să fie autonomă”, a afirmat liderul PSD.

Dragnea a negat ipoteza potrivit căreia Guvernul nu ar dori să își asume proiectul de modificare a legilor Justiției.

„Premierul nu a spus niciodată că nu își asumă. Decizia noastră a fost discutată pentru prima dată, am discutat această posibilitate la Sucevița, când am discutat că poate e mai bine ca inițiativă parlamentară, ca să reușim să încheiem în această sesiune parlamentară”, a spus Dragnea.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța, recent, că va avea o nouă întâlnire, în cursul acestei săptămâni, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu care va purta „o discuție aplicată”, urmând să fie dezbătut „fiecare punct” din proiectul de modificare a legilor Justiției.

„Am ținut cont de propunerile venite de la CSM, de la societatea civilă. Mai facem o lectură și trimitem solicitare de aviz de la Comisia de la Veneția. Săptămâna viitoare voi face demersuri pentru a stabili momentul întrevederii cu Timmermans, voi avea o discuție aplicată cu dânsul pe fiecare punct din proiectul de lege (…) Am forma finală, solicit avizul de la Comisie pe procedura de numire a procurorilor de rang înalt, discut aplicat cu Timmermans, după care decidenții vor decide”, a spus Toader.

Toader mai sublinia, la acel moment, că „ministrul Justiției nu poate să decidă retragerea” proiectului, „pentru că iese din competența lui” și că „decizia va fi la Guvern”.

„Decidenții vor decide dacă țin proiectul pe loc, să aștepte avizul Comisiei sau dau drumul la proiect, iar problema desemnării procurorilor de rang înalt va fi corelată în funcție de avizul Comisiei de la Veneția. E foarte posibilă și cealaltă procedură: dai drumul la proiectul de lege, la solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția, discuți problemele din proiectul de lege, în paralel, când vine avizul Comisiei, în funcție de conținut, te întorci la soluția respectivă și o adaptezi avizului Comisiei”, a detaliat Toader.

Ministrul Justiției a mai avut o întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene, pe aceeași temă, la finele lunii iulie. La acel moment, Toader aprecia că proiectul va putea fi adoptat de Guvern și trimis Legislativului la începutul lunii septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925