Punctele sensibile ale noilor legi ale justiției. Șefa Curții Supreme le vrea întoarse la MJ. Procurorul General: Nimănui nu-i folosește o justiție care să fie suspectată de control

Punctele sensibile ale noilor legi ale justiției. Șefa Curții Supreme le vrea întoarse la MJ. Procurorul General: Nimănui nu-i folosește o justiție care să fie suspectată de control
Publicat: 26/10/2017, 11:38
Actualizat: 25/03/2019, 21:06

Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, cere președinților celor două camere ale Parlamentului retrimiterea proiectului legilor justiției la ministerul Justiției, pentru clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate. De asemenea, procurorul general, Augustin Lazăr, susținecă este necesar un „dialog sincer cu magistrații”, subliniind că nimănui nu-i folosește o justiție care să fie „suspectată de control”.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă că, parcursul propunerilor de modificare a legilor justiției demonstrează că nu au existat transparență, cooperare și dialog interinstituțional și că nu au fost respectate dispozițiile legale care reglementează mecanismul de elaborare și adoptare a actelor normative.

„Potrivit art. 74 alin. 1 din Constituția României, inițiativa legislativă aparține, după caz, Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot. Este de notorietate faptul că Ministerul Justiției și-a asumat inițiativa legislativă, urmând să propună Guvernului modificările celor trei legi. În acest scop au avut loc dezbateri publice și s-a inițiat procedura de avizare”, se arată în comunicatul de presă al președintelui instanței supreme, remis joi MEDIAFAX.

CITEȘTE ȘI:De câte ori poate refuza președintele propunerea unui nou șef la Curtea Supremă. Ultimele modificări din proiectul legilor justiției

Cristina Tarcea constată că, în loc să fi finalizat procedura pe care și-a asumat-o, Tudorel Toader a luat act că trebuie să prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, însă, din declarația lui de miercuri din Parlament, nu rezultă în ce calitate și în baza cărei proceduri, ministrul Justiției a înaintat propunerile sale Comisiei speciale.

Președintele instanței supreme transmite că, înaintea oricăror discuții privind conținutul modificărilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate.

„Solicit președinților celor două camere ale Parlamentului României și comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care și-a asumat-o ca inițiator Ministerul Justiției și să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale. Este singura soluție care ar asigura edictarea unor reglementări realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea și funcționarea instanțelor, precum și a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize și studii de impact care nu au fost făcute până în prezent și care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort”, arată Cristina Tarcea, în comunicatul de presă.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat și el joi, referitor la Legile justiției, că este necesar un „dialog sincer cu magistrații”, subliniind că nimănui nu-i folosește o justiție care să fie „suspectată de control”.

„Ori de câte ori ne gândim să schimbăm mai ales Legile Justiției este necesar să avem un dialog sincer cu profesioniștii domeniului, cu magistrații. Nimănui nu-i folosește o justiție care să fie suspectată de control și cu toții avem nevoie de o justiție independența, o justiție care să aibă încrederea oamenilor, inclusiv a celor care lucrează în domeniu”, a spus Lazăr, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiției proiectul de modificare a legilor Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul