Sonda de gaze din Satu Mare arde de opt zile. 90 de pompieri, încercare disperată de a stinge incendiul

Sonda de gaze din Satu Mare arde de opt zile. 90 de pompieri, încercare disperată de a stinge incendiul
Publicat: 25/12/2017, 22:30

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Satu Mare, Adriana Pop, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în ziua de Crăciun aproape 90 de pompieri din mai multe județe pregătesc o operațiune de pătrundere la gura sondei.

După ce specialiștii vor ajunge, vor evalua situația, iar apoi se va lua soluția tehnică de oprire a gazului pentru evitarea producerii unei explozii, în urma lichidării incendiului.

„Pompierii au rolul să asigure protecție specialiștilor în controlul sondelor care vor intra să identifice situația existentă. Astăzi (luni – n.r.) s-au încercat motopompele, se asigură necesarul de apă, s-a lucrat la amplasarea rezervoarelor de mare capacitate, primul bazin fiind deja umplut. Foarte mult a durat și operațiunea de montare a unor dale imense de beton, care au rolul de a consolida platforma de pe care vor acționa utilajele. Debitul de apă trebuie să fie continuu, să se poată realiza un culoar de trecere prin flăcări până la gura sondei”, a spus Adriana Pop.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de ISU Satu Mare, pompierii sunt pregătiți să acționeze pentru protecția personalului desemnat să pătrundă la gura sondei, folosind tunuri de apă pentru realizarea unor perdele de protecție.

„Menționăm faptul că, după eliberarea capătului sondei, prin tăierea și extragerea suprastructurii (turnul sondei) din focar, personalul specializat în controlul sondelor, va evalua situația și va stabili în ce măsură a fost afectată, precum și modalitatea de captare a gazelor”, potrivit ISU Satu Mare.

Potrivit ISU Satu Mare, luni s-a acționat pentru consolidarea căilor de acces și de intervenție, care să permită accesul utilajelor grele și al autospecialelor de stingere, pentru amplasarea pe platformă a rezervoarelor/bazinelor de apă, respectiv umplerea acestora.

„La fața locul incendiului sunt dislocate forțe și mijloace din mai multe județe, după cum urmează: ISU Bihor cu 9 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, un microbuz; ISU Bistrița-Năsăud cu 5 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o motopompă de mare capacitate; ISU Maramureș cu 6 subofițeri cu un autocamion și o motopompă de mare capacitate; ISU Sălaj cu 11 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, o motopompă și o autospecială cu tun cu capacitate de 9000 de litri; ISU Timiș cu un ofițer, 22 subofițeri cu un un autocamion, o motopompă de mare capacitate, 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, un microbuz și un container logistic; ISU Satu Mare cu 2 ofițeri, 33 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, o autospecială de stingere cu apă și spumă și 3 motopompe remorcabile”, se mai arată în comunicat.

Deocamdată nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului de la sonda de extracție a gazului de la Moftinu Mare, având în vedere că focul arde violent și nimeni nu se poate apropia de locul respectiv.

La Satu Mare au ajuns, încă de săptămâna trecută, reprezentanți ai Serinus Energy din Canada, companie care operează la Moftinu Mare.

Până la stabilirea strategiei de intervenție post-stingere și la adoptarea tuturor măsurilor de securitate atât pentru echipajele de intervenție, cât și pentru populația din zonă, s-a luat decizia de asigurare a zonei fără întreruperea procesului de ardere.

Incendiul de la sonda de gaz, care a izbucnit în urmă cu opt zile, nu a fost lichidat deoarece există pericol de explozie după lichidarea lui, dacă nu va fi oprit gazul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata