Avertismentul UE pentru autoritățile iraniene. Bilanțul victimelor protestelor violente a ajuns la 20 de morți. Cum explică liderul suprem tensiunile fără precedent

Avertismentul UE pentru autoritățile iraniene. Bilanțul victimelor protestelor violente a ajuns la 20 de morți. Cum explică liderul suprem tensiunile fără precedent
Publicat: 02/01/2018, 18:54
Actualizat: 05/01/2018, 21:24

UPDATE:Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marți că „inamicii care s-au aliat” sunt responsabili pentru criza din țară, pe fondul protestelor violente care au provocat cel puțin 22 de morți, relatează site-ul BBC News.

„În recentele evenimente, inamicii Iranului s-au aliat și au folosit diferite mijloace, inclusiv bani, arme, politică și servicii de informații, pentru a crea probleme Republicii Islamice. Inamicul este mereu în căutarea unei oportunități și a unor spații pentru a se infiltra și a lovi națiunea iraniană. Demnitatea, securitatea și progresul națiunii iraniene se datorează sacrificiului de sine al martirilor. Ceea ce îi împiedică pe inamici să-și pună în aplicare atrocitățile este spiritul curajului, sacrificiului și credinței care există în cadrul națiunii. Națiunea iraniană le va rămâne mereu datoare martirilor, care au lăsat în urmă casele și familiile lor pentru a lupta împotriva dușmanilor sprijiniți de vestici și de estici, precum și de reacționarii din regiune”, a transmis Ayatollahul Ali Khamenei, prin intermediul contului de Twitter.

Manifestațiile sunt de o ferocitate nemaiîntâlnită, iar tensiunile cresc pe zi ce trece. Sursa citată transmite că șase dintre victimele de azi-noapte au fost ucise în timpul unui atac asupra unei secții de poliție din orașulQahdarijan, prin care protestatarii urmăreau să fure arme. Un băiat de 11 ani și un tânăr de 20 au murit în orașul Khomeinishahr, iar un membru al Gărzii Revoluționare iraniene a fost ucis în Najafabad, mai informează televiziunea de stat, citată de Washington Post. De sâmbătă și până acum, 450 de oameni au fost arestați doar la Teheran, fără să fie făcute, însă, publice și cifrele pentru alte orașe din teritoriu.

Luni, manifestanții au părut dezorganizați, fără să fie conduși de un lider clar, iar revendicările lor au fost destul de difuze, de la solicitarea unor condiții mai bune de viață, până la invocarea necesității de a primi libertăți politice sporite și chiar până la ipoteza desființării republicii islamice. Aceste demonstrații reprezintă cea mai mare provocare la adresa autorității guvernamentale de la revolta pro-democrație din 2009.

UE avertizează autoritățile iraniene să garanteze dreptul cetățenilor la libera exprimare

Uniunea Europeană se află în contact cu autoritățile iraniene și se așteaptă ca drepturile cetățenilor la libera exprimare și la proteste pașnice să fie garantate, a declarat marți purtătorul de cuvânt al șefei diplomației europene, Federica Mogherini, relatează jurnaliștii Associated Press.

„Am fost în contact permanent cu autoritățile iraniene și ne așteptăm ca dreptul la demonstrații pașnice și la libera exprimare să fie garantate. Vom continua să monitorizăm evoluțiile”, a transmis Catherine Ray.

Poziția oficială a Uniunii Europene a fost întărită de Marea Britanie și Germania. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, consideră că „ar trebui să existe o dezbatere semnificativă cu privire la problemele legitime și importante pe care le ridică protestatarii și facem un apel către autoritățile iraniene pentru a permite acest lucru”.

„Regretăm pierderea de vieți omenești care a avut loc în timpul protestelor din Iran și le solicităm tuturor celor implicați să se abțină de la violențe și să respecte obligațiile internaționale privind drepturile omului”, a mai spus Johnson.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a transmis că „după confruntările din ultimele zile, este cu atât mai important pentru toate părțile să se abțină de la acțiuni violente”.

Un purtător de cuvânt al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a declarat că poliția și forțele de securitate „controlează pe deplin situația din Teheran și din alte orașe iraniene unde au loc proteste de stradă”.

Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională, a acuzat Statele Unite, Israelul și Arabia Saudită că s-au implicat în afacerile interne ale Iranului.

Demonstranții se declară nemulțumiți în privința dificultăților economice și a faptelor de corupție din țară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum și conducerea clericală care se află la putere de la revoluția din 1979.

Președintele iranian Hassan Rouhani a condamnat violențele și a subliniat că oamenii au dreptul să aibă o opinie diferită, în baza Constituției, dar a avertizat cetățenii să renunțe la protestele antiguvernamentale.

Donald Trump conamnă regimul „brutal și corupt” din Iran

Președintele american Donald Trump a lăudat, marți, protestatarii iranieni pentru că au luat poziție împotriva regimului „brutal și corupt” de la Teheran, după șase zile de confruntări violente care au provocat cel puțin 22 de morți, relatează site-ul agenției The Associated Press.

„Oamenii din Iran iau poziție în sfârșit împotriva regimului iranian brutal și corupt. Toți banii pe care președintele Obama i-a oferit într-un mod prostesc s-au îndreptat către terorism și către buzunarele lor. Poporul are puțină mâncare, inflație mare și este privată de drepturile omului. SUA urmăresc (situația)!”, a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.

Donald Trump contestă Acordul nuclear semnat în 2015 de marile puteri cu Teheranul și acuză de terorism Iranul, un stat majoritar șiit, unul dintre inamicii Israelului și monarhiei sunnite din Arabia Saudită – două națiuni care sunt aliați strategici ai Statelor Unite.

Luni, președintele american a declarat că este „timpul pentru o schimbare” în Iran.

„Iranul eșuează la toate nivelurile, în ciuda înțelegerii făcute cu aceștia de către Administrația Obama. Marele popor iranian a fost reprimat vreme de mulți ani. Ei sunt în căutarea mâncării și a libertății. Împreună cu drepturile omului, bunăstarea Iranului este furată. Este timpul pentru o schimbare!”, a scris Trump pe Twitter.

În replică, ministerul iranian de Externe a transmis că președintele american ar trebui să se concentreze asupra „oamenilor fără locuințe și înfometați” din propria țară, nu să-i insulte pe iranieni.

„În loc să-și irosească timpul trimițând mesaje pe Twitter care sunt inutile și insultătoare la adresa altor țări, (Trump) ar face mai bine să se ocupe de problemele interne ale țării sale, precum uciderea zilnică a zeci de oameni … și existența a milioane de persoane fără locuințe și înfometate”, a transmis diplomația de la Teheran.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?