Se răspândesc virusurile mai ușor atunci când iarna este prea cald – mit sau realitate?

Se răspândesc virusurile mai ușor atunci când iarna este prea cald - mit sau realitate?
Publicat: 06/01/2018, 14:24

„Gerul nu omoară virusurile, este o legendă acest aspect. Iar cel mai bun argument împotriva acestei teorii este că sezoanele de gripă sunt iarna, adică și în perioadele în care afară este ger. Pe cale de consecință, gerul nu omoară virusurile. Nu au cum să moară la temperaturi de minus 30 de grade, mai ales că sistemele de conservare din domeniul biologiei sunt la temperaturi de minus 80 de grade. Deci nu are nicio legătură gerul cu virusurile”, a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului pentru Boli Infecțioase „Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

De aceeași părere este și prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie din România, prof. dr. Alexandru Rafila.

„Nu mor virusurile de la ger. Problema mare în această perioadă este legată de variațiile mari de temperaturi, care solicită organismul, iar adaptarea devine mult mai dificilă. De aceea, trebuie să avem grijă să ne echipăm corespunzător și să fim atenți la temperaturile din fiecare zi. Iar faptul că afară este mai cald decât este normal nu înseamnă că se răspândesc bolile”, mai spune profesorul Rafila.

Medicii spun că în această perioadă, fluctuațiile de temperatură sunt periculoase pentru sănătate, în sensul în care într-o zi pot fi 10 grade, apoi a doua zi să scadă foarte mult temperaturile și să ajungă la zero sau chiar mai puțin. Cei mai sensibili sunt copiii la aceste variații.

„Copiii sunt meteodependenți și sunt mult mai sensibili decât adulții la fluctuațiile mari de temperaturi. De aceea, ei trebuie pregătiți înainte de începerea sezonului rece, iar un aspect important este alimentația, care trebuie să fie mai bogată în legume și fructe. În ultimii ani, din cazua schimbărilor climatice, când iernile sunt mai blânde iar primăverile sunt foarte reci și umede, vârfurile de afecțiuni respiratorii sunt spre sfârșitul iernii. Statistic vorbind, în anii când iernile sunt mai călduroase, numărul de viroze crește în perioada primăverii, când apar și oscilații mari de temperaturi de la o zi la alta. Pe de altă parte, când sunt geruri mai mari, mulți oameni sunt mai atenți la cum se îmbracă și se protejează mai mult, ies mai rar din case, nu se îmbolnăvesc și de aici și vorba din popor că dispar virușii când e ger”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Valeria Herdea, medic pediatru.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că, în acest sfârșit de săptămână, vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă a anului, iar sămbătă, în ziua de Bobotează, se vor înregistra temperaturi de până la 16 grade, urmând ca, de marți, să se mai răcească.

„De Bobotează va fi o vreme extrem de caldă, vor fi între 6 și 16 grade, ziua, iar noaptea, între -2 și 8 grade, doar prin estul Transilvaniei, să fie undeva pe la -5, -6 grade, fără precipitații. Vineri vor fi temperaturi între 2 și 12 grade și precipitații, mai ales ninsori, vor mai fi la peste 1.700 de metri altitudine, iar în zonele mai joase vor fi precipitații mixte. Trecătoare și nesemnificativă o să fie și lapovița prin nord, vest și centru. De interes pentru week-end sunt temperaturile ridicate și, mai ales, dimineața și noaptea, va fi ceață, prin sud, nord, centru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu ANM.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară