Decizie salvatoare a CCR pentru aleșii incompatibili. Legea care-i scapă de toate problemele cu ANI este constituțională. Toate interdicțiile, ridicate

Decizie salvatoare a CCR pentru aleșii incompatibili. Legea care-i scapă de toate problemele cu ANI este constituțională. Toate interdicțiile, ridicate
Publicat: 01/02/2018, 18:40

„Curtea a constatat că încetarea de drept a interdicției aplicate deputatului/ senatorului pe o perioadă de 3 ani de a mai ocupa o funcție publică nu anulează interdicția astfel aplicată, ci doar înlătură efectele acesteia pentru viitor (ex nunc). Interdicțiile ale căror efecte juridice, în mod obiectiv, s-au consumat în timp rămân valabile, subiectele de drept neputând invoca legea criticată pentru situații trecute”, se arată în comunicatul transmis de Curtea Constituțională.

Judecătorii au explicat că legea analizată se referă la doar la cazurile în care interdicțiile încă sunt în vigoare.

„Ca atare, legea examinată se referă numai la acele interdicții a căror efecte juridice continuă să se producă, urmând ca acestea să înceteze de drept, prin voința legiuitorului, de la data intrării în vigoare a legii. De asemenea, Curtea a reținut că legea criticată nu pune în discuție hotărârile judecătorești pronunțate în domeniul conflictului de interese privit ca ilicit administrativ”, se arată în comunicat.

Decizia privind constituționalitatea legii ANI a fost luată de Curtea Constituțională cu majoritate de voturi după o sesizare a PNL.

Liberalii cereau verificarea unor articole printre care și cel care prevede excluderea, retroactiv, de la sancționarea pentru conflict de interese a parlamentarilor, prin invalidarea rapoartelor ANI confirmate în instanță în perioada 2007-2013.

Câți aleși scapă de acuzații prin această lege

675 de parlamentari și aleși locali scapă de acuzațiile de incompatibilitate și conflict de interese prin intermediul acestei legi, se arată într-un răspuns al ANI, din decembrie 2017, pentru româniacurată.ro

„Modificările preconizate prin adoptarea amendamentelor la Legea nr. 176/2010 pot afecta aplicarea sancțiunilor în toate cazurile finalizate de ANI și anume cele nedefinitive (aflate pe rolul instanțelor ori în termenul legal de contestare ori suspendate), cât și cele definitive și irevocabile câștigate și pentru care nu au fost aplicate încă sancțiuni disciplinare.

Cu referire la funcțiile elective, precizăm faptul că modificarea legislativă poate afecta aplicarea sancțiunilor într-un număr de 675 de dosare privind parlamentari și aleși locali (foști sau actuali), astfel:

– 597 cazuri nedefinitive (aflate pe rolul instanțelor ori în termenul legal de contestare ori suspendate)

– 78 cazuri definitive și irevocabile câștigate și pentru care nu au fost aplicate încă sancțiuni disciplinare”, precizează sursa citată.

Modificările legislative au fost adoptate de Senat pe 18 decembrie, cu 77 de voturi „pentru” și 39 „împotrivă”.Actul normativ a fost inițiat de social-democratul Florin Iordache.

PSD-ALDE nu ar fi putut trece de Senat, camera decizională, modificarea Legii ANI, fără sprijinul UDMR sau al senatorului PMP Gheorghe Baciu.

Modificarea adusă Legii ANI a fost criticată și de președintele PMP, Traian Băsescu, care a afirmat că astfel majoritatea parlamentară”șterge cu buretele” incompatibilitățile constatate în perioada 2007 – 2013 în cazul primarilor și parlamentarilor și „prăbușește ANI”.

„Deci, asta da lovitură! Toată lumea s-a uitat pe 303 (Legea 303/2004 – n.r.) și astăzi a trecut cu votul majorității această lege care pur și simplu prăbușește ANI și șterge cu buretele incompatibilitățile pentru parlamentari, incompatibilități în perioada 2007 – 2013 (…). Și primarii, despre care se spune așa: dacă s-a constatat incompatibilitatea în mod definitiv, în instanță, nu pot ocupa funcții în aparatul de stat, dar pot candida la primar. (…) Astăzi și-au rezolvat două probleme: problema parlamentarilor incompatibili și problema primarilor și consilierilor incompatibili”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele PMP afirma și că vrea să știe cum au votat fiecare dintre parlamentarii din Comisia juridică în cazul modificărilor la Legea ANI.

„Eu am însă o întrebare publică, pentru că această lege a trecut prin Comisia juridică: vreau să știu cum a votat fiecare parlamentar din Comisia juridică”, a spus Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...