RAPORT. Cum a ajuns lumea, într-un singur an, în pragul unui „conflict militar semnificativ”. Semnele de întrebare privind rolul SUA

RAPORT. Cum a ajuns lumea, într-un singur an, în pragul unui „conflict militar semnificativ. Semnele de întrebare privind rolul SUA
Publicat: 10/02/2018, 13:17

Potrivit raportului, lumea se află mai aproape de un „conflict militar semnificativ”, în contextul tensiunilor dintre SUA și Coreea de Nord și dintre NATO și Rusia, obiective din Europa numărându-se printre potențialele ținte ale Moscovei.

„În ultimul an, lumea a ajuns mai aproape – mult mai aproape! – de un conflict militar semnificativ. Tensiunile dintre Coreea de Nord și Statele Unite s-au accentuat substanțial, iar discursurile agresive ale ambelor părți au escaladat. Relația dintre Arabia Saudită și Iran are o dinamică similară, manifestându-se prin amplificarea instabilității regionale”, afirmă Wolfgang Ischinger, autorul Raportului privind Securitatea München 2018.

„În Europa, tensiunile între NATO și Rusia rămân la cote înalte, iar războiul din Ucraina continuă. În plus, principalele acorduri privind controlul armamentului, precum Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, riscă să fie anulate, în timp ce eforturile pentru limitarea curselor înarmării în noi domenii, precum cel cibernetic, stagnează. Toate aceste lucruri au loc în contextul ascensiunii tendințelor naționaliste și nonliberale la nivel mondial, situație care afectează unele dintre principiile esențiale ale ordinii internaționale”, subliniază președintele Conferinței pentru Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în SUA și Marea Britanie, în raportul privind situația geopolitică în 2018.

„Evoluțiile din ultimii ani au generat preocupări din ce în ce mai mari referitoare la stabilitatea așa-numitei ordini liberale internaționale, un set de instituții și norme concepute după al II-lea Război Mondial și configurate în principal de Statele Unite. Ca să fiu mai clar, conceptul ordinii internaționale liberale a însemnat diverse lucruri pentru diverse persoane, modificându-se considerabil de-a lungul timpului. Totuși, la modul general, acest concept include angajamentul în favoarea libertății și drepturilor omului, instituții și reglementări internaționale, ordine economică deschisă, elemente care au servit permanent drept fundament al ordinii internaționale. Cu toate acestea, în prezent, pilonii acestei ordini internaționale care mult timp a fost un context existent au fost vizați de presiuni din ce în ce mai mari. În mod surprinzător, cele mai semnificative atacuri provin din surse nevăzute. După cum notează G. John Ikenberry, «cel mai puternic stat din lume a început să saboteze ordinea pe care a creat-o. O putere ostilă de tip revizionist a intrat în scenă, dar stă în Biroul Oval, inima lumii libere». Prin urmare, întrebarea este: asistăm la erodarea sistemului sau chiar la distrugerea acestuia? Însă criza ordinii liberale internaționale nu a apărut peste noapte. În ultimii ani, lucru devenit mai clar din 2017, s-au multiplicat semnele de întrebare privind rolul Statelor Unite în susținerea actualei ordini internaționale. Uniunea Europeană și-a revenit după criza zonei euro, dar mai are lucruri de făcut pentru a deveni actor strategic global. Între timp, China a devenit mai puternică și mai incisivă, la fel cum procedează, într-o anumită măsură, și Rusia. Naționalismul este în ascensiune în multe țări. Autoritatea structurilor internaționale este contestată în diverse moduri. Acorduri internaționale esențiale – de la tratate privind controlul armamentului, precum Tratatul INF sau Carta Paris – sunt expuse riscurilor ori sunt subminate în mod substanțial, în timp ce bugetele pentru apărare sunt suplimentate în diverse părți ale lumii, iar discursurile de amenințare devin un fapt obișnuit. Se pare că lumea devine mai puțin liberală, mai puțin organizată la nivel internațional, mai puțin ordonată”, precizează raportul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni