Prima pagină » Știri externe » RAPORT. Cum a ajuns lumea, într-un singur an, în pragul unui „conflict militar semnificativ”. Semnele de întrebare privind rolul SUA

RAPORT. Cum a ajuns lumea, într-un singur an, în pragul unui „conflict militar semnificativ”. Semnele de întrebare privind rolul SUA

RAPORT. Cum a ajuns lumea, într-un singur an, în pragul unui „conflict militar semnificativ
Crizele din ultimul an au adus lumea mai aproape de un "conflict semnificativ", pe fondul tensiunilor dintre țări și amplificării tendințelor naționaliste, arată raportul Conferinței pentru Securitate München, notând că Europa trebuie să își configureze viitorul în contextul diminuării rolului SUA.

Potrivit raportului, lumea se află mai aproape de un „conflict militar semnificativ”, în contextul tensiunilor dintre SUA și Coreea de Nord și dintre NATO și Rusia, obiective din Europa numărându-se printre potențialele ținte ale Moscovei.

„În ultimul an, lumea a ajuns mai aproape – mult mai aproape! – de un conflict militar semnificativ. Tensiunile dintre Coreea de Nord și Statele Unite s-au accentuat substanțial, iar discursurile agresive ale ambelor părți au escaladat. Relația dintre Arabia Saudită și Iran are o dinamică similară, manifestându-se prin amplificarea instabilității regionale”, afirmă Wolfgang Ischinger, autorul Raportului privind Securitatea München 2018.

„În Europa, tensiunile între NATO și Rusia rămân la cote înalte, iar războiul din Ucraina continuă. În plus, principalele acorduri privind controlul armamentului, precum Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, riscă să fie anulate, în timp ce eforturile pentru limitarea curselor înarmării în noi domenii, precum cel cibernetic, stagnează. Toate aceste lucruri au loc în contextul ascensiunii tendințelor naționaliste și nonliberale la nivel mondial, situație care afectează unele dintre principiile esențiale ale ordinii internaționale”, subliniază președintele Conferinței pentru Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în SUA și Marea Britanie, în raportul privind situația geopolitică în 2018.

„Evoluțiile din ultimii ani au generat preocupări din ce în ce mai mari referitoare la stabilitatea așa-numitei ordini liberale internaționale, un set de instituții și norme concepute după al II-lea Război Mondial și configurate în principal de Statele Unite. Ca să fiu mai clar, conceptul ordinii internaționale liberale a însemnat diverse lucruri pentru diverse persoane, modificându-se considerabil de-a lungul timpului. Totuși, la modul general, acest concept include angajamentul în favoarea libertății și drepturilor omului, instituții și reglementări internaționale, ordine economică deschisă, elemente care au servit permanent drept fundament al ordinii internaționale. Cu toate acestea, în prezent, pilonii acestei ordini internaționale care mult timp a fost un context existent au fost vizați de presiuni din ce în ce mai mari. În mod surprinzător, cele mai semnificative atacuri provin din surse nevăzute. După cum notează G. John Ikenberry, «cel mai puternic stat din lume a început să saboteze ordinea pe care a creat-o. O putere ostilă de tip revizionist a intrat în scenă, dar stă în Biroul Oval, inima lumii libere». Prin urmare, întrebarea este: asistăm la erodarea sistemului sau chiar la distrugerea acestuia? Însă criza ordinii liberale internaționale nu a apărut peste noapte. În ultimii ani, lucru devenit mai clar din 2017, s-au multiplicat semnele de întrebare privind rolul Statelor Unite în susținerea actualei ordini internaționale. Uniunea Europeană și-a revenit după criza zonei euro, dar mai are lucruri de făcut pentru a deveni actor strategic global. Între timp, China a devenit mai puternică și mai incisivă, la fel cum procedează, într-o anumită măsură, și Rusia. Naționalismul este în ascensiune în multe țări. Autoritatea structurilor internaționale este contestată în diverse moduri. Acorduri internaționale esențiale – de la tratate privind controlul armamentului, precum Tratatul INF sau Carta Paris – sunt expuse riscurilor ori sunt subminate în mod substanțial, în timp ce bugetele pentru apărare sunt suplimentate în diverse părți ale lumii, iar discursurile de amenințare devin un fapt obișnuit. Se pare că lumea devine mai puțin liberală, mai puțin organizată la nivel internațional, mai puțin ordonată”, precizează raportul.

Citește și

Mediafax
Horoscop 11 iulie 2025: Ce zodie riscă să-și piardă calmul și cine primește vești legate de bani
Digi24
Luptători români, răniți în Ucraina în urma unui atac rusesc. Mașina le-a fost lovită de o dronă
Cancan.ro
Caz de antrax la spitalul Matei Balș! Mama a murit, iar fiul suferă în spital. Cum au luat boala
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
De ce îngenunchează premierul Albaniei în fața Giorgiei Meloni, la fiecare întâlnire publică
Mediafax
Caz de malarie confirmat în București. Pacientul nu a călătorit recent în străinătate
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Un bărbat spune că trăiește mai bine după ce a renunțat la job ca să adune reciclabile: Mănânc zilnic la restaurant
Digi24
VIDEO Culmea beneficiilor într-o companie de stat: spor de femeie și la bărbați. Ministrul Energiei: „Am trimis corpul de control”
Cancan.ro
Irina Columbeanu a spus adevărul despre Mr. Pink! Cum se comportă bărbatul cu fiica Monicăi Gabor
Ce se întâmplă doctore
Doliu în lumea filmului. Actrița CELEBRĂ a murit la doar 42 de ani! Cauza decesului
observatornews.ro
La Metrorex iau "spor de subteran" şi cei care stau doar la suprafaţă. Sindicalist: "Ce este imoral?"
StirileKanalD
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
KanalD
Anastasia, o elevă din Argeș, a uimit întregul județ cu notele obținute la Evaluarea Națională 2025, după contestații! Ce note primise inițial
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Efectele eliminării subvențiilor RABLA 2025 pentru România - „Impactul este direct și sever”
Descopera.ro
Un mare mister al omenirii, aproape de rezolvare
Capital.ro
Interzis pentru românii care au casă la curte. Vecinul te poate reclama la primărie
Evz.ro
Noi reguli pentru aceste meserii. Ce români vor fi afectați
A1
Ștefan Iancu, actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, a făcut un pas important în carieră. Ce planuri are pentru vara asta
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
O tânără mămică de gemene, în vârstă de 24 de ani, s-a stins din viață după ce a fost mutată la mai multe spitale, în urma unei operații de cezariană!
RadioImpuls
Cea mai frumoasă plajă urbană se află pe malul Someșului, în Cluj-Napoca! E chill, e verde, e ca hitul verii
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Măria are vise erotice: – Ioane, eram la o expoziţie de obiecte masculine!
Descopera.ro
Chatbotul Grok al lui Elon Musk a generat comentarii prin care îl laudă pe Adolf Hitler