Martin Selmayr, „monstrul” lui Juncker, a obținut unul din cele mai râvnite posturi la Comisia Europeană. Presa britanică îl supranumește „Rasputin de la Bruxelles”

Martin Selmayr, „monstrul lui Juncker, a obținut unul din cele mai râvnite posturi la Comisia Europeană. Presa britanică îl supranumește „Rasputin de la Bruxelles
Publicat: 21/02/2018, 19:05

Germanul – alintat „Monstrul” de președintele CE, Jean-Claude Juncker, dar poreclit „Rasputin de la Bruxelles” de presa britanică – va deveni secretarul general al departamentului executiv al UE, transmite AFP.

Selmayr, în vârstă de 47 de ani, avocat de cursă lungă, este deja unul dintre oamenii de bază ai lui Juncker, dar a fost implicat în controversele legate de Brexit.

„Sunt sigur că Martin Selmayr va fi un secretar general excelent al comisiei”, a spus Juncker, președintele Comisiei Europene, în cadrul conferinței de presă de miercuri, în care a anunțat numirea acestuia.

„Avem nevoie de un secretar general care cunoaște acest loc și Europa, astfel încât să nu existe nicio ruptură politică”. Noul șef de cabinet al lui Juncker va fi Clara Martinez.

Juncker: „Amândoi avem dușmani”

Fostul premier luxemburghez Juncker l-a numit „monstru” pe Selmayr datorită capacității sale de a munci mult, zi și noapte – dar epitetul a fost preluat de criticii acestuia, care spun că noul secretar general al CE are un stil de management agresiv.

„Avem un lucru în comun – amândoi avem dușmani”, a mai spus miercuri Juncker. Acesta a negat însă că ar exista tensiuni între Selmayr și comisarii europeni: „Este adevărat că uneori avem relații dificile, cu diverși comisari… este perfect normal”.

Selmayr îl va înlocui pe Alexander Italianer. În ciuda reputației de sfătuitor „din umbră”, Selmayr a fost deseori vocal pe rețelele sociale, mai ales când a trebuit să-și apere șeful luxemburghez, scrie AFP.

Selmayr a fost primul care a făcut public acordul dintre premierul britanic Theresa May și Juncker, în prima fază a negocierilor privind Brexitul, din decembrie 2017, când a publicat fotografia unui fum alb – simbolul alegerii unui nou papă.

În octombrie 2017, a negat public că ar fi furnizat informații către un ziar german, care a scris că May ar fi apelat la bunăvoința lui Juncker pentru a debloca discuțiile privind Brexitul.

„Monstrul” pro-european

Selmayr este un pro-european convins. El a lăudat victoria electorală a președintelui francez Emmanuel Macron, în 2017, spunând că reprezintă un pas-cheie în combaterea euroscepticismului. De asemenea, Selmayr s-a declarat împotriva președintelui american Donald Trump și a altor politicieni populiști.

Mandatul lui Juncker se termină în 2019, dar Selmayr poate rămâne în continuare în funcție. Totuși, viitorul lui Selmayr depinde de viitorul președinte al CE. „Următorul președinte al Comisiei Europene va decide dacă îl păstrează sau nu pe secretarul general. Eu nu mă implic în această chestiune”, a spus Juncker.

Selmayr este un apropiat al negociatorului din partea UE pentru Brexit, Michel Barnier, actualul favorit în cursa pentru ocuparea postului lui Juncker.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana