15 momente cheie din istoria Oscarurilor. Când a fost premiat primul artist de culoare și care a fost filmul care a primit cele mai multe trofee

15 momente cheie din istoria Oscarurilor. Când a fost premiat primul artist de culoare și care a fost filmul care a primit cele mai multe trofee
Publicat: 03/03/2018, 14:47

1929 – Prima gală Oscar a avut loc pe 16 mai, la Roosevelt Hotel din Hollywood, și a fost găzduită de actorul Douglas Fairbanks Sr. A fost singura dată când premiul Oscar a fost atribuit unui film mut, „Wings”, de William A. Wellman și Harry d’Abbadie d’Arrast.

1939 – Academia de film americană, organizatoarea evenimentului, începe să folosească numele „Oscar” pentru trofee. Nu este un lucru confirmat, însă se spune că la originea numelui se află Margaret Herrick, bibliotecara academiei, care a spus că statueta seamănă cu un unchi al ei pe nume Oscar.

1940 – Hattie McDaniel devine primul artist de culoare recompensat cu un Oscar pentru interpretare, primind trofeul pentru rolul ei secundar din „Gone with the Wind”. La ceremonie, actrița a stat la o masă dedicată persoanelor de culoare. Abia după 51 de ani a mai fost premiată o actriță de culoare, Whoopi Goldberg, pentru rolul secundar din „Ghost”.

1953 – Gala este televizată pentru prima dată. Gazda evenimentului, Bob Hope, a marcat ocazia spunând: „Nu este palpitant să știți că multe dintre starurile acestea strălucitoare vor fi în casele dumneavoastră în seara asta? Toate gospodinele din America se întorc spre soții lor și spun: ‘Pune-ți cămașa, vine Joan Crawford!'”.

1963 – Sidney Poitier devine primul actor de culoare care câștigă premiul Oscar pentru interpretare, pentru „Lilies of the Field”.

1968 – Gala este amânată două zile pentru că Martin Luther King Jr. a fost asasinat, pe 4 aprilie.

1969 – Este prima și singura dată când două actrițe sunt premiate pentru rol principal, Katharine Hepburn, pentru „The Lion in Winter”, și Barbra Streisand, pentru „Funny Girl”. Hepburn nu a participat la ceremonie.

1973 – Marlon Brando a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru Vito Corleone din „The Godfather”, dar a boicotat gala în semn de protest față de modul în care nativii americani erau prezentați în filme și pe posturile TV. Sacheen Littlefeather, o activistă indiană, a apărut pe scenă îmbrăcată în ținută tradițională apache, pentru a refuza premiul lui Brando.

2002 – Halle Berry devine prima artistă de culoare recompensată cu premiul Oscar pentru rol principal. A dedicat premiul „tuturor femeilor de culoare anonime, fără chip, care acum au o șansă, pentru că ușa s-a deschis în seara aceasta”.

2003 – „The Lord of the Rings: The Return of the King” este filmul care a câștigat cel mai mare număr de premii în toate categoriile la care a fost nominalizat. Este al treilea film care obține 11 trofee Oscar, după „Titanic”, în 1997, și „Ben-Hur”, în 1959.

Tot în 2003, Roman Polanski a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, pentru filmul despre Holocaust „The Pianist”, dar nu a putut participa la gală pentru că risca să facă închisoare în SUA, pentru un act sexual, pe care l-a recunoscut, cu o minoră, în 1977. Publicul l-a aclamat în picioare.

2009 – Kathryn Bigelow devine prima femeie care câștigă premiul pentru cel mai bun regizor, pentru „The Hurt Locker”.

2013 – Jennifer Lawrence s-a împiedicat în rochie și a căzut pe scările de la scenă, spre care se îndrepta pentru a-și primi premiul pentru cel mai bun rol principal feminin, cel din „Silver Linings Playbook”. A fost ovaționată în picioare, ceea ce a făcut-o să spună: „Cu toții v-ați ridicat pentru că eu am căzut și acesta a fost un lucru stânjenitor”.

2016 – Pentru al doilea an consecutiv, toți nominalizații au fost persoane albe, fapt care a atras critici, iar în social media a apărut hashtag-ul #OscarsSoWhite. Academia a replicat spunând că are planuri să crească numărul femeilor și al membrilor din grupuri minoritare.

2017 – „Moonlight” devine primul film cu o distribuție formată exclusiv din actori de culoare care primește premiul Oscar, dar, în urma unei gafe, câștigător este anunțat inițial musicalul „La La Land”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
Sindy și Vlădaia, eliminate de la Insula de 1 milion! Strategia care le-a trimis direct...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Călătorie EPICĂ în plin război! De la Paris la BUCUREȘTI, prin...
S-a dat lege pentru TOATE FEMEILE din România. Vestea cea mare a venit chiar ACUM:...
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Peste jumătate dintre răspunsurile ChatGPT sunt greșite, arată un studiu
×