Fostul director DGPA, Doru Dobocan, audiat în Comisia SIPA

Fostul director DGPA, Doru Dobocan, audiat în Comisia SIPA
Publicat: 11/04/2018, 09:47
Actualizat: 17/01/2020, 16:29

Ședința Comisiei parlamentare de anchetă a desființării DGPA va începe miercuri la ora 13.00, iar printre cei invitați la audieri se numără și Doina Armean, fost membru în comisiile de inventariere și Dănuț Marian Mânzală, fost membru în comisiile de inventariere și domnul Constantin Căruntu, angajat RASIROM.

Președintele Comisiei de anchetă a SIPA, Viorel Salan, a declarat, miercurea trecută, după ședința forului legislativ, că au fost constatate aspecte de nerespectare a prevederilor legale în constituirea și acțiunile procedurale pentru predarea și desființarea arhivei SIPA.

„Au fost înaintate peste 50 de adrese către diferite instituții ale statului pentru a clarifica aspectele legate de desființarea DGPA, respectiv au fost solicitate a fi prezente în audieri peste 25 de persoane și prezente au fost aproximativ 20 de persoane – foști șefi ai ANP, miniștri ai Justiției, directori ai arhivei, directori ai comisiilor de inventariere. Sunt aspecte de nerespectare a prevederilor legale în ceea ce privește constituirea, dar și activitățile procedurale pentru predarea și desființarea arhivei SIPA”, a declarat Salan, miercurea trecută, la Parlament.

Senatorul PSD a adăugat că este necesară completarea cadrului legislativ prin introducerea unor sancțiuni în cazul celor care sunt invitați la Comisia de anchetă și nu se prezintă.

„Ni s-au conturat în momentul de față anumite riscuri și vulnerabilități cu privire la funcționarea comisiilor speciale prin neprezentarea unor persoane. Neexistând măsuri de coerciție, am înaintat adrese către Institutul de Studii Juridice din cadrul Academiei Române și reprezentantului nostru către UE și ne-au prezentat o serie de concluzii. Institutul de Studii Juridice și reprezentantul la UE au făcut un studiu pe 26 de țări membre care evidențiază necesitatea completării cadrului legislativ cu măsuri de coerciție de ordin contravențional și penal, în situația neprezentării în fața comisiilor parlamentare. Unele instituții ale statului ne-au prezentat documente clasificate, astfel încât acestea nu pot fi făcute publice până în momentul în care emitentul își va da acordul pentru desecretizarea lor și pentru includerea în raportul final care fi prezentat, până la finalul sesiunii, Birourilor permanente reunite”, a completat Viorel Salan.

În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum și ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desființare prevăzute în art. 3 și 4 și de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea și audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condițiilor legale (…), precum și la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticității informațiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 și împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieșiri, documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și beneficiarii informațiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord