DNA, anchetă într-o afacere cu „panseluțe” a ADP Sector 1. Prejudiciul depășește, deja, 17 milioane de euro

DNA, anchetă într-o afacere cu panseluțe a ADP Sector 1. Prejudiciul depășește, deja, 17 milioane de euro
Publicat: 04/05/2018, 18:57

Lucian Bechir, șef Serviciu Achiziții, Eugen Milea, director general, Daniel Andronie, șef Serviciu juridic, Anca Mihalache, inspector în cadrul Serviciului Achiziții, și Gabriel Ocnaru, inspector în cadrul Serviciului Achiziții al ADP Sector 1, sunt acuzați de procurorii DNA că prin cheltuielile realizate au cauzat o pagubă administrației concomitent cu obținerea unor sume de bani necuvenite. Toți dețineau funcțiile menționate la data comiterii presupuselor fapte.

„În perioada 2009 – 2018, funcționari din cadrul Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 1 București, fără să existe o strategie bugetară care să cuprindă standarde de cost, au cheltuit suma de aproximativ 535.347.970 lei(peste 76 milioane de euro) pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, precum și pentru alte lucrări de întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și mobilier urban. Din suma totală, 80.500.280 lei (peste 17 milioana euro) a fost alocată și cheltuită cu încălcarea dispozițiilor legale, cauzându-se o pagubă de aceeași valoare Administrației Domeniului Public Sector 1 București, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante”, se arată într-un comunicat al DNA.

În perioada 2009-2013, ADP a încheiat cu diferite societăți patru acorduri pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, pentru montarea unor garduri, recondiționarea unor locuri de joacă și reparația unor piese de mobilier urban. În acest context, au fost supraestimate valoarea lucrărilor, se arată în comunicatul DNA.

„Suspectul Bechir Lucian, ca urmare a atribuțiilor de serviciu pe care le avea ca șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, a supraestimat valoarea bunurilor și lucrărilor ce urmau a fi achiziționate în baza contractelor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi, precum și valoarea contractelor de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban. În acest fel, a permis ca firmele contractante să aplice prețuri exagerat de mari atât pentru bunurile livrate și lucrările executate, după cum urmează:
– pentru plantele ornamentale livrate, firmele au practicat un adaos comercial de aprox. 340% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2009 – 2013) și 180% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016), în ambele situații cu mult peste cel practicat în relațiile comerciale curente;
– pentru anumite lucrări de întreținere spații verzi, prețurile au depășit de 11, respectiv 17 ori valoarea de piață (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016);
– pentru lucrări de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban, firmele au aplicat o cotă de profit de 109 %, în locul celei de 5%, recomandată în baza prevederilor legale”, arată DNA.

Potrivit sursei citate, prin „activitatea concertată a suspecților Milea Eugen – director general al ADP Sector 1, Andronie Daniel – șef al Serviciului Juridic, Bechir Lucian – șef al Serviciului Achiziții, Ocnaru Viorel-Gabriel și Mihalache Anca – inspectori în cadrul Serviciului Achiziții, a fost întocmită documentația de atribuire a acordului-cadru având ca obiect „Furnizare și montare panouri gard 800×2500 mm”, de natură a favoriza o anumită societate comercială, iar concomitent, în mod nelegal, oferta altei societăți a fost declarată inacceptabilă și neconformă, deși aceasta era cu 11.850.656,4 lei mai mică decât oferta declarată câștigătoare”.

Prejudiciul cauzat ADP a fost calculat de către procurori la suma de 80.500.280,6 lei .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern