DNA, anchetă într-o afacere cu „panseluțe” a ADP Sector 1. Prejudiciul depășește, deja, 17 milioane de euro

DNA, anchetă într-o afacere cu panseluțe a ADP Sector 1. Prejudiciul depășește, deja, 17 milioane de euro
Publicat: 04/05/2018, 18:57

Lucian Bechir, șef Serviciu Achiziții, Eugen Milea, director general, Daniel Andronie, șef Serviciu juridic, Anca Mihalache, inspector în cadrul Serviciului Achiziții, și Gabriel Ocnaru, inspector în cadrul Serviciului Achiziții al ADP Sector 1, sunt acuzați de procurorii DNA că prin cheltuielile realizate au cauzat o pagubă administrației concomitent cu obținerea unor sume de bani necuvenite. Toți dețineau funcțiile menționate la data comiterii presupuselor fapte.

„În perioada 2009 – 2018, funcționari din cadrul Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 1 București, fără să existe o strategie bugetară care să cuprindă standarde de cost, au cheltuit suma de aproximativ 535.347.970 lei(peste 76 milioane de euro) pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, precum și pentru alte lucrări de întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și mobilier urban. Din suma totală, 80.500.280 lei (peste 17 milioana euro) a fost alocată și cheltuită cu încălcarea dispozițiilor legale, cauzându-se o pagubă de aceeași valoare Administrației Domeniului Public Sector 1 București, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante”, se arată într-un comunicat al DNA.

În perioada 2009-2013, ADP a încheiat cu diferite societăți patru acorduri pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, pentru montarea unor garduri, recondiționarea unor locuri de joacă și reparația unor piese de mobilier urban. În acest context, au fost supraestimate valoarea lucrărilor, se arată în comunicatul DNA.

„Suspectul Bechir Lucian, ca urmare a atribuțiilor de serviciu pe care le avea ca șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, a supraestimat valoarea bunurilor și lucrărilor ce urmau a fi achiziționate în baza contractelor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi, precum și valoarea contractelor de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban. În acest fel, a permis ca firmele contractante să aplice prețuri exagerat de mari atât pentru bunurile livrate și lucrările executate, după cum urmează:
– pentru plantele ornamentale livrate, firmele au practicat un adaos comercial de aprox. 340% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2009 – 2013) și 180% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016), în ambele situații cu mult peste cel practicat în relațiile comerciale curente;
– pentru anumite lucrări de întreținere spații verzi, prețurile au depășit de 11, respectiv 17 ori valoarea de piață (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016);
– pentru lucrări de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban, firmele au aplicat o cotă de profit de 109 %, în locul celei de 5%, recomandată în baza prevederilor legale”, arată DNA.

Potrivit sursei citate, prin „activitatea concertată a suspecților Milea Eugen – director general al ADP Sector 1, Andronie Daniel – șef al Serviciului Juridic, Bechir Lucian – șef al Serviciului Achiziții, Ocnaru Viorel-Gabriel și Mihalache Anca – inspectori în cadrul Serviciului Achiziții, a fost întocmită documentația de atribuire a acordului-cadru având ca obiect „Furnizare și montare panouri gard 800×2500 mm”, de natură a favoriza o anumită societate comercială, iar concomitent, în mod nelegal, oferta altei societăți a fost declarată inacceptabilă și neconformă, deși aceasta era cu 11.850.656,4 lei mai mică decât oferta declarată câștigătoare”.

Prejudiciul cauzat ADP a fost calculat de către procurori la suma de 80.500.280,6 lei .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului