Marile contracte pentru înzestrarea armatei hrănesc o clientelă politică. Dumitru Costin, președintele BNS: S-au făcut tâlhării, jaf pe banul public

Marile contracte pentru înzestrarea armatei hrănesc o clientelă politică. Dumitru Costin, președintele BNS: S-au făcut tâlhării, jaf pe banul public
Publicat: 23/05/2018, 16:52
Actualizat: 25/03/2019, 22:56

„S-au făcut multe tâlhării, jaf pe banul public. S-au achiziționat multe echipamente și tehnologii de care în realitate nu am avut niciodată nevoie. Și astăzi, după mai bine de 20 de ani, avem cumpărate echipamente care nu au fost utilizate niciodată. România se află pe locul 1 în lume în ceea ce privește ponderea achizițiilor și cheltuie 46 la sută din buget”, a declarat, miercuri, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), într-o conferință de presă.

Șeful sindicatului BNS acuză că faptul că multe contracte semnate de România pentru înzestarea armatei ar fi nefaste pentru economia națională și „hrănesc o clientelă politică”.

„Ne îngrijorează faptul că marile contracte care se fac acum continuă să fie nefaste pentru economia României, continuă să hrănească o clientelă politică .Am cerut Comisiei parlamentare să constituie o comisie care să investigheze modul în care a fost respectată legea (…) pentru că trebuie să știm ce s-a întâmplat cu miliardele alea care lipsesc ca investiții directe în economia României. (…) S-ar putea să descoperim că multe contracte încheiate nu au fost onorate conform obligațiilor. Asta ar aduce o șansă pentru ce a rămas din industria de apărare”, a mai declarat Costin, care a menționat și faptul va transmite o solicitare președintelui României pentru a cere în CSAT declanșarea unei anchete care să vizeze contractele pentru înzestrarea Armatei.

„Vom transmite o solicitare de data aceasta președintelui României, care are puterea de a convoca Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT). Cerem domnului președinte ca în CSAT să se ia decizia declanșării unei anchete privitoare la modul în care programele multianuale pentru înzestrarea forțelor de apărare au ținut cont de direcțiile de acțiune și de principiile care sunt cuprinse în acest document aprobat de Parlament în 2015, Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015-2019”, mai spus sindicalistul.

Costin mai precizează faptul că din anul 2003 și până în prezent s-au cheltuit 9 miliarde de dolari pentru înzestrarea armatei și pentru instituțiile de ordine publică.

„Din 2003 și până acum, România a cheltuit pentru dotarea sistemului de apărare și pentru cel de ordine publică, fără să includem noile sume de achiziții pentru rachete, transportoare, corvete, suma de 9 miliarde de dolari. Prevederea legală, pentru cei care ne-au vândut echipamente și tehnologii, și care trebuiau să compenseze economic aceste tranzacții comerciale, spune că tu cel care îmi vinzi trebuie să compensezi prin transferul de tehnologie, prin crearea de activități economice pe teritoriul României, cu cel puțin 80 la sută din valoarea sumelor pe care eu le cheltui”, precizează Costin.

Acesta a mai afirmat că industria națională de apărare nu este suficient de exploatată.

„Alocarea a 2% din PIB pentru apărare este un gest binevenit. Așteptăm ca statul să-și întoarcă în sfârșit ochii și spre industria noastră autohtonă, să găsească soluții prin care cei de la care vor cumpăra echipamente și tehnologii să se implice în economia României, să investească în companiile românești. De ce să nu le cumpere? Să le includă în procesele de producție și comerciale europene și mondiale”, afirmă președintele BNS.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...