Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe

Seceta din această primăvară afectează culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb din județul Galați. Irigațiile sunt prea scumpe
Publicat: 03/06/2018, 10:02
Actualizat: 26/03/2019, 05:54

În județul Galați, cele mai afectate sunt culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz și porumb, plante aflate în plină vegetație și care au nevoie de multă APĂ.

Ionuț Păiș, unul dintre fermierii care se luptă cu efectele secetei a cultivat 350 de hectare cu porumb, grâu, floarea soarelui și legume, iar pentru a salva culturile, agricultorul gălățean irigă cu motopompele, desi costurile se ridică la 2.000 de lei pe zi.

„Solul este foarte crăpat. Plantele se dezvoltă greu, dacă nu au umiditate. Aici avem floarea soarelui semănată mai târziu și, după cum vedeți, este într-un stadiu micuț. În mod normal, floarea soarelui ar trebuie să fie mare, peste glezne. Dacă nu plouă, trebuie irigată neapărat. Ne confruntăm cu o secetă destul de mare. Culturile au nevoie foarte urgent de apă, în special grâul, porumbul, floarea soarelui, legumele. Ne chinuim cu mari eforturi să irigăm. Reușim să irigăm 50 la sută din suprafață cu fel și fel de improvizații, cu motopompe. Infrastructura din zona noastră este deteriorată, nu am reușit să accesăm PROIECTE EUROPENE ca să modernizăm sistemul de irigații. În lipsa ploilor, plantele se usucă, producțiile sunt la jumătate, fără ploaie, agricultura nu merge”, explică fermierul Ionuț Păiș.

Potrivit acestuia, în ultimele două luni, ploile au adus cel mult 15 litri de apă pe metrul pătrat, în condițiile în care plantele ar fi avut nevoie măcar de 30 litri.

Probleme au și agricultorii cu sisteme de irigații construite cu fonduri europene, deoarece costurile de producție CRESCfoarte mult, iar plantele nu se dezvoltă armonios.

„Anul acesta avem o problemă deosebită. Lipsa precipiațiilor cumulată cu temperaturile mai ridicate decât în mod obișnuit favorizează seceta și creșterea foarte scăzută a plantelor. Cele mai mari probleme sunt la culturile mari consumatoare de apă care sunt într-un stadiu avansat de vegetație, fac referire la rapiță, la orz, la grău. Vă dați seama că nu putem iriga peste tot în același timp sau să cuprindem toată suprafața pentru că sistemul de irigație este dimensionat în așa fel încât să revii pe aceeași suprafață la o lună de zile, în situația noastră. Costurile pentru apă se ridică la aproape 400 de lei pe hectar, dacă irigi de două – trei ori, costurile la un hectar cresc cam cu 30 la sută”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Agricole, Petre Grigore.

Autoritățile județene au început să inventarieze suprafețele de teren agricol afectate de secetă pentru a întocmi rapoarte.

„În două luni de zile a plouat o dată 2,5 litri și la un interval de trei zile… asta-i media pe județ, 2,5 litri și apoi la un interval de câteva zile, doar în partea de est a județului, cam vreo 4 litri. Ceea ce este, vă dați seama,EGAL CU ZERO. Cele mai mari probleme sunt la sfecla de zahăr și la grâu. De exemplu, grâul este în burduf și, la sfâșitul lunii iunie, după cum arată temperaturile astea, ar trebui să înceapă recoltatul. Noi mergem în teritoriu, mergem la producătorii agricoli, inventariem suprafețele afectate la culturile de toamnă, cât și cele semănate în primăvară”, a declarat directorul Direcției Județene de Agricultură Galați, Doina Ragea.

Potrivit acesteia, în câteva zile se va ști ce suprafețe de teren sunt afectate de seceta din această primăvară în Galați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai