Cumințenia Pământului nu mai este expusă la MNAR

Cumințenia Pământului nu mai este expusă la MNAR
Publicat: 14/06/2018, 04:24
Actualizat: 26/03/2019, 20:08

Surse au mai declarat pentru Mediafax că sculptura a fost preluată deja de proprietari, deși MNAR a făcut o solicitare de prelungire a contractului de comodat.”Cumințenia Pământului” fusese expusă în Sala Constantin Brâncuși a Muzeului Național de Artă al României (MNAR) din București, redeschisă pe 6 decembrie 2017.

Contractul de comodat încheiat cu MNAR pentru sculptura lui Constantin Brâncuși, care a expirat în luna februarie, a fost prelungit inițial pentru trei luni, până pe 3 mai, apoi încă o lună, după cum declarau pe 25 mai reprezentanții Ministerului Culturii (MCIN).”Contractul de comodat încheiat de Muzeul Național de Artă al României, care expira în data de 3 mai a.c., a fost prelungit pentru încă o lună. În situația în care acesta nu ar fi prelungit, răspunderea depozitării aparține proprietarilor, cu respectarea prevederilor legale”, au explicat aceștia.

Contactați miercuri de Mediafax, reprezentanții Ministerului Culturii au confirmat că MNAR a făcut solicitarea de prelungire a contractului de comodat, fără să poată oferi informații suplimentare.
La începutul lunii martie, reprezentanții MCIN au declarat că instituția va solicita în perioada următoare o nouă expertiză pentru sculptura „Cumințenia Pământului”, care va viza, după caz, reevaluarea și/sau renegocierea cu proprietarii.Însă, la sfârșitul lunii mai, MCIN nu demarase încă o nouă expertiză, fiind analizată situația în vederea luării celei mai bune decizii, potrivit unui răspuns al MCIN la solicitarea Mediafax.

Ministrul Culturii și Identității Naționale George Ivașcu a solicitat, ca urmare a evaluării din prima lună de mandat, aprobarea unei misiuni a Corpului de Control al premierului cu privire la verificarea activității MCIN, care include și acțiunile referitoare la sculptura „Cumințenia Pământului”, au mai menționat reprezentanții instituției.

Prețul pentru achiziția operei „Cumințenia Pământului”, negociat de Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloș cu actualii proprietari ai sculpturii, moștenitorii inginerului Gheorghe Romașcu, era de 11 MILIOANE DE EURO. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de șase milioane de euro, din colectă publică. În cele din urmă, tranzacția nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnați celor care au făcut donații pentru opera de artă, până la sfârșitul acestui an, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobate pe 23 mai.

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea” marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Constantin Brâncuși, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.”Cumințenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă și retrocedată după 51 de ani și un proces îndelungat al familiei colecționarului cu actualul Muzeu Național de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că știe de la Brâncuși că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières), a fost evaluată la suma de 20 de milioane de euro în septembrie 2014, când a fost pusă în vânzare, Ministerul Culturii fiind invitat să își exercite dreptul de preemțiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro