Interviu Colin Delany epolitics despre fake news și politica digitală

Publicat: 16/06/2018, 17:42
Actualizat: 04/07/2018, 13:38

Fondatorul și editorul epolitics.com, Colin Delany, a precizat în interviul acordat Mediafax, la Interactive Central and Eastern Europe Festival (iCEE.fest), care a avut loc în Capitală, că pentru ca oamenii să evite manipularea prin fake news, aceștia trebuie să înceteze să creadă tot ceea ce citesc online, să își pună mai multe întrebări și să aibă mai multe surse de informare.

Colin Delany, care are o experiență în strategie politică de 20 de ani, a vorbit și despre „deep state„, cunoscut la noi ca statul paralel, explicând că este un lucru periculos pentru democrație, pentru că „oamenii care își exercită puterea în spatele cortinei, confiscă puterea poporului”. SUA s-a confruntat cu acest fenomen în perioada când FBI era condus de J. Edgar Hoover și că, în opinia sa, transparența guvernamentală este esențială pentru evitarea apariției unui stat paralel.

Referitor la combaterea influenței Rusiei asupra României, strategul politic a afirmat că românii trebuie să aibă o atitudine democratică, să iasă la vot, fiindcă democrația „este un lucru foarte fragil și sunt destui politicieni în această lume care vor s-o confiște”.

Redăm interviul acordat agenției de presă Mediafax de Colin Delany.

Reporter: Vorbiți-ne despre politica digitală, care ar fi impactul, efectele ei și ce presupune aceasta?

Colin Delany: Politica digitală este folosirea unor instrumente digitale precum Facebook, e-mail, clipuri pe Youtube, în procesul politic pentru a-i încuraja pe oameni să participe, pentru a-i convinge, pentru a-i implica și pentru a-i determina să voteze. Este același proces pe care îl putem vedea în fiecare alt aspect al vieții noastre, unde telefoanele sunt tot timpul în mâinile noastre și politica se adaptează acum la această lume.

Reporter: Credeți că lumea politică ține pasul cu evoluția tehnologiei?

Colin Delany: Cred că nimeni nu poate ține pasul. Este foarte dificil. În realitate, campaniile politice sunt în urma publicitarilor, în parte deoarece aceștia au timp să experimenteze. Pot încerca multe lucruri în multe locuri diferite. Campaniile politice trebuie să câștige într-o singură zi și dacă fac experimente din cauza aceasta, riscă să piardă. Deci campaniile politice sunt conservatoare, nu conservatoare politic, dar precaute în a-și asuma riscuri.

Reporter: Dar cum rămâne cu dezavantajele? De exemplu fake news este un subiect general dezbătut, inclusiv în România. Cum vedeți lupta împotriva campaniilor fake news, cum pot oamenii evita sau filtra informația?

Colin Delany: În primul rând, ar trebui să încetăm SĂ CREDEM toate lucrurile pe care le vedem. Trebuie să ne punem întrebări, în special dacă este ceva ce vrem să credem, dacă ne reconfirmă prejudecățile, ideile preconcepute asupra lumii. Dacă este perfectă, atunci s-ar putea să fie falsă, s-ar putea să încerce să ne manipuleze. Așadar, trebuie să ne punem întrebări, trebuie să ne luăm știrile din mai multe surse, nu ne putem baza doar pe un singur lucru pe care îl auzim. Asta necesită ca cetățenii să fie activi. Aceștia nu pot sta deoparte și îi lasă pe alții să ia decizii în locul lor. Din punctul de vedere al unui partid sau al unui politician, în opinia mea, este foarte periculos să cataloghezi o știre cu care nu ești de acord ca fiind fake news, pentru că asta distruge credibilitatea tuturor surselor de informare. Marele pericol al fake news este că subminează ideea în sine a adevărului. O să ajunge să trăim într-o lume în care nu avem aceeași noțiune asupra a ceea ce este real și acest lucru este foarte periculos pentru că dezbină oamenii. Puterea Internetului este de a uni oamenii. Pericolul este atunci când acesta este folosit să unești un grup de oameni și să-i întorci împotriva altui grup.

Reporter: Politica regională în zona noastră, cum vedeți acest lucru, având în vedere că România e la câțiva pași de Rusia?

Colin Delany: Cred că aduce o răspundere suplimentară pentru votanți, deoarece sunt forțe externe care încearcă să vă influențeze alegerile și direcția țării voastre. Românii trebuie să intre în posesia democrației. În Statele Unite, Donald Trump i-a făcut pe mulți oameni care nu au votat să realizeze cât de important este să votezi. Cred că în toată Europa de Est și Europa Centrală oamenii trebuie să își aprecieze democrația, deoarece este un lucru foarte fragil și sunt destui politicieni în această lume care vor s-o confiște.

Reporter: Vorbeați despre influență externă. Care ar fi această influență?

Colin Delany: Este influența pe care o alegi. România a ales să fie în Uniunea Europeană, România a ales să fie în NATO. De asemenea, UE și NATO sunt deschise, te anunță în legătură cu ceea ce fac. Rușii nu îți spun ce fac, ei încearcă să te manipuleze, nu încearcă să te determine să fii un participant la sistem.

Reporter: La noi există discuții despre statul paralel. Cât de dăunătoare sau toxică este implicarea serviciile secrete în instituțiile din justiție? Este o amenințare la democrația din România, a independenței sistemului judiciar?

Colin Delany: Da, e o întrebare foarte bună. Noi am mai trecut prin asta în Statele Unite. în diferite timpuri, poliția era extrem de politizată. FBI a fost condus de J. Edgar Hoover din anii 1930 până în 1970. A păstrat dosare despre politicieni. Am încercat să oprim asta, pentru că, în esență, este antidemocratic. Dacă vrei să îndepărtezi pe cineva dintr-o funcție de conducere, atunci trebuie să-i convingi pe oameni, cu argumente legitime, să voteze împotriva acelei persoane. Oamenii care își exercită puterea în spatele cortinei, confiscă puterea poporului. Așadar, eu cred în transparență guvernamentală. Fără transparență, fără a putea vedea ce fac politicienii și motivele reale din spatele deciziilor acestora, aceasta nu este o democrație adevărată.

Reporter: Care ar fi efectele summitului istoric Donald Trump-Kim Jong-un?

Colin Delany: Depinde dacă din asta va rezulta ceva practic. Cred că Kim Jong-un a obținut tot ce și-a dorit, iar tot ceea ce a obținut Trump a fost o fotografie. Ne-au fost dejucate planurile de către oameni care își înțeleg mult mai bine propriile nevoi și strategii, decât cei care conduc guvernul SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula