Ludovic Orban câștigă o nouă bătălie cu oponenții din PNL

Ludovic Orban câștigă o nouă bătălie cu oponenții din PNL
Publicat: 31/07/2018, 01:58
Actualizat: 26/03/2019, 14:23

Liberalii au adoptat propunerea președintelui PNL, Ludovic Orban de modificare a statutului partidului, astfel încât liderii filialelor să poată fi demiși prin votul a jumătate plus unu dintre membrii Biroului Politic Național și nu a două treimi, cum este în prezent. Orban a argumentat că modificarea va crește performanța electorală a formațiunii, dar este suspectat că se pregătește să elimine în toamnă, după ce decizia va fi validată la Consiliul Național PNL din 4 august, opozanții din partid.

„Încă nu s-a modificat statutul, a fost votată o propunere în BPN, este o propunere care urmărește o mai bună capacitate pentru Biroul Executiv de a putea îmbunătăți performanța electorală a partidului, mai ales în acele filiale care, în mod evident, nu se respectă deciziile partidului, campaniile naționale ale partidului sau nu își ating obiectivele electorale,” a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Politic Național.

Liberalii au aprobat modificarea statutului PNL, cu 32 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” și 6 abțineri. Potrivit unor surse politice, președintele filialei PNL Sector 3, Florin Alexe, a cerut de mai multe ori renumărarea voturilor, însă rezultatul a ieșit mereu același.

„Este dreptul oricui să facă orice fel de contestație,” a comentat Ludovic Orban. „Eu vă spun că s-a numărat cu mare meticulozitate, de trei ori. Scorul a fost același.”

Sursele politice au explicat pentru Mediafax că această modificare a statutului face parte din strategia lui Ludovic Orban, care vrea, din toamnă, să-i demită pe unii lideri ai organizațiilor liberale. Printre cei vizați sunt liderii filialelor PNL București – Cristian Bușoi, liderii organizațiilor de sector, PNL Ilfov – Marian Petrache și PNL Prahova – Iulian Dumitrescu. Bătălia finală se va da la Consiliul Național, unde dizidenții au în plan convocarea unui Congres extraordinar pentru înlăturarea lui Orban de la șefia partidului.

Președintele PNL pare destul de sigur pe el și își continuă netulburat planul de a face ordine în partid, având în mânecă asul locurilor pe lista alegerilor europarlamentare.

„Astăzi am stabilit ordinea de zi a Consiliului Național care va avea loc pe 4 august. Pe ordinea de zi o să fie un raport al Biroului executiv, vor fi două proiecte de hotărâre, cel referitor la criteriile, procedura și calendarul de alcătuire a listei candidaților PNL pentru alegerile europarlamentare, un calendar de desemnare a candidaților PNL la funcțiile de primar în municipiile reședință de județ. de asemenea, va fi supus dezbaterii și adoptării un document numit „Principiile bunei guvernări liberale„, a declarat Orban, la finalul ședinței de luni a Biroului Politic Național de la Parlament.

Cu toate că președintele PNL susține că nu există încă o listă de candidaturi pentru europarlamentarele din 2019, surse politice au dezvăluit pentru Mediafax că tabăra lui Orban și-au schițat-o deja. Pe primul ar urma să fie chiar Orban, urmat de fostul co-președinte al partidului, Vasile Blaga. Pe listă s-ar mai regăsi Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureșan și Mircea Hava. Actualul europarlamentar Cristian Bușoi nu va fi propus pentru un nou mandat.

Potrivit surselor Mediafax, Orban i-ar fi oferit și fostului lider PNL, Crin Antonescu, un loc pe lista viitorilor europarlamentari PNL, însă acesta ar dori mai degrabă un nou mandat pentru soția sa, Adina Vălean, în prezent europarlamentar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord