Ludovic Orban câștigă o nouă bătălie cu oponenții din PNL

Redactor:
Politic
Ludovic Orban câștigă o nouă bătălie cu oponenții din PNL
BPN al PNL aprobă modificarea statutului partidului: liderii de filiale pot fi demiși mai ușor. Vezi cum se pregătește Ludovic Orban să-și elimine opozanții și cu cine s-a aliat

Liberalii au adoptat propunerea președintelui PNL, Ludovic Orban de modificare a statutului partidului, astfel încât liderii filialelor să poată fi demiși prin votul a jumătate plus unu dintre membrii Biroului Politic Național și nu a două treimi, cum este în prezent. Orban a argumentat că modificarea va crește performanța electorală a formațiunii, dar este suspectat că se pregătește să elimine în toamnă, după ce decizia va fi validată la Consiliul Național PNL din 4 august, opozanții din partid.  

„Încă nu s-a modificat statutul, a fost votată o propunere în BPN, este o propunere care urmărește o mai bună capacitate pentru Biroul Executiv de a putea îmbunătăți performanța electorală a partidului, mai ales în acele filiale care, în mod evident, nu se respectă deciziile partidului, campaniile naționale ale partidului sau nu își ating obiectivele electorale,” a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Politic Național.

Liberalii au aprobat modificarea statutului PNL, cu 32 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” și 6 abțineri. Potrivit unor surse politice, președintele filialei PNL Sector 3, Florin Alexe, a cerut de mai multe ori renumărarea voturilor, însă rezultatul a ieșit mereu același.

„Este dreptul oricui să facă orice fel de contestație,” a comentat Ludovic Orban. „Eu vă spun că s-a numărat cu mare meticulozitate, de trei ori. Scorul a fost același.”

Sursele politice au explicat pentru Mediafax că această modificare a statutului face parte din strategia lui Ludovic Orban, care vrea, din toamnă, să-i demită pe unii lideri ai organizațiilor liberale. Printre cei vizați sunt liderii filialelor PNL București – Cristian Bușoi, liderii organizațiilor de sector, PNL Ilfov – Marian Petrache și PNL Prahova – Iulian Dumitrescu. Bătălia finală se va da la Consiliul Național, unde dizidenții au în plan convocarea unui Congres extraordinar pentru înlăturarea lui Orban de la șefia partidului.

Președintele PNL pare destul de sigur pe el și își continuă netulburat planul de a face ordine în partid, având în mânecă asul locurilor pe lista alegerilor europarlamentare.

„Astăzi am stabilit ordinea de zi a Consiliului Național care va avea loc pe 4 august. Pe ordinea de zi o să fie un raport al Biroului executiv, vor fi două proiecte de hotărâre, cel referitor la criteriile, procedura și calendarul de alcătuire a listei candidaților PNL pentru alegerile europarlamentare, un calendar de desemnare a candidaților PNL la funcțiile de primar în municipiile reședință de județ. de asemenea, va fi supus dezbaterii și adoptării un document numit „Principiile bunei guvernări liberale„, a declarat Orban, la finalul ședinței de luni a Biroului Politic Național de la Parlament.

Cu toate că președintele PNL susține că nu există încă o listă de candidaturi pentru europarlamentarele din 2019, surse politice au dezvăluit pentru Mediafax că tabăra lui Orban și-au schițat-o deja. Pe primul ar urma să fie chiar Orban, urmat de fostul co-președinte al partidului, Vasile Blaga. Pe listă s-ar mai regăsi Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureșan și Mircea Hava. Actualul europarlamentar Cristian Bușoi nu va fi propus pentru un nou mandat.

Potrivit surselor Mediafax, Orban i-ar fi oferit și fostului lider PNL, Crin Antonescu, un loc pe lista viitorilor europarlamentari PNL, însă acesta ar dori mai degrabă un nou mandat pentru soția sa, Adina Vălean, în prezent europarlamentar.

 

Inchide