CINEMOBILUL, invenția-trăsnet a unui tânăr din Cluj, care a reușit să aducă FILMUL mai aproape de copiii SATULUI

Publicat: 02/12/2018, 15:36

Astăzi, proiectul lui este încă activ, iar Tudor împreună cu prietena sa Claudia au străbătut deja țara în lung și în lat, perindând sute de sate și aducând copiilor și adulților mini-festivaluri fascinante de filme documentare sau artistice.

Proiectul „Cinemobilul” s-a născut în urma mai multor experiențe acumulate de clujean, de Tudor Baciu, una fiind faptul că acesta este pasionat de viața la țară și de locurile izolate din România.

„Filmul a fost, întotdeauna, un pretext pentru că mi-am dorit să aibă și alți oameni bucuria pe care o am eu împreună cu prietenii când ieșim la un film, să simtă și ei această bucurie. Ideea mi-a venit în 2015 la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Era multă lume, o atmosferă frumoasă și m-am gândit ce bine ar fi și pentru oamenii din mediul rural, pe unde mergeam eu, să vadă filme și să simtă acea bucurie. Caravana Cinemobilul este ca un fel de minifestival de film care se întâmplă de câteva sute de ori într-un an”, a declarat Tudor Baciu corespondentului Mediafax.

Tânărul susține că ideea a venit dintr-o dată: a vizualizat pur și simplu o dubiță VW, din care era proiectat un film pe un ecran mare, iar numele Cinemobilul a venit de la sine. Mașina, al cărei an de fabricație este 1990, a cumpărat-o pentru proiect, iar astăzi dubița are deja la bord sute de kilometri.

Prima proiecție oficială a Cinemobilului a avut loc în iunie 2015 cu un film documentar despre albine și miere, într-o poieniță din Pădurea Hoia, de lângă Cluj-Napoca, botezată, ulterior, „Poienița cu filme”.

Așa a început nesfârșita caravană care l-a purtat pe Tudor Baciu, însoțit de prietena sa Claudia, de-a lungul și de-a latul României, proiecțiile gratuite având loc, inițial, în mediul rural, o dată pe seară, după care s-au extins și în orașe, atât în aer liber, cât și prin școli, cămine culturale sau în sălile de sport. Spectatorii săi sunt de toate vârstele, de la copiii de clase pregătitoare, până la octogenari, iar filmele sunt alese astfel încât nimeni să nu se plictisească.

Cinemobilul- caravana de proiecții de filme, unică în România, lansată de un tânăr clujean

„S-a dovedit că publicul meu țintă sunt copiii de la sate, iar la școală îi găsim mai ușor. Proiectăm filmul, povestim cu ei, le sugerez învățătorilor să continue discuția ulterior, în funcție de tematică. Am proiectat filme artistice românești sau străine, documentare, desene animate dublate în limba română, filme alb negru și scurt metraje. Nu vreau să plictisesc, când merg cu caravana nu îmi permit acest lucru, trebuie să merg cu filme care sunt pe placul publicului. Selecția o fac eu, după cum îmi dictează inima, după ce filme românești sunt pe piață, sau filme mai vechi care nu prea au rulat foarte mult și nu au ajuns la televizor”, a explicat tânărul.

Unele filme le cumpără el personal, altele sunt difuzate în baza unor parteneriate, cum a fost documentarul „România neînblânzită”.

„Copiii sunt cei mai încântați de proiecții, dacă ar fi după ei ar trebui să rămân în fiecare sat să le dau filme seară de seară. Cel mai des am fost în satul Răchițele din județul Cluj, unde sunt copii extraordinari. Am avut o sală cu 120 de copii și nu s-a auzit niciun zumzet cât a durat filmul, am fost foarte impresionat. Un film pe placul adulților a fost Amintiri din Epoca de Aur, despre evenimente care au avut loc mai demult și am văzut pe chipurile unor bărbați de 60 de ani zâmbete de copil, bucurându-se de ceea ce văd, iar aceasta a fost cea mai mare satisfacție pentru mine”, a povestit Baciu.

Cinemobilul- caravana de proiecții de filme, unică în România, lansată de un tânăr clujean

Potrivit acestuia, în cadrul periplului cu Caravana Cinemobilul, a întâlnit foarte mulți copii care nu au văzut în viața lor un film pe un ecran mare, dar și adulți, cum a fost în Tecuci, de exemplu.

Proiecțiile au loc pe un ecran care are dimensiuni de 5 metri pe aproape 3 metri, suficient pentru o asistență de peste 500 de persoane, echipamentele și cheltuielile caravanei fiind finanțate din fonduri ale Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Cinemobilul dispune în prezent de patru proiectoare dintre care două au fost cumpărate la începutul proiectului, în urma unei campanii de crowdfunding.

Tudor Baciu a cumpărat apoi o altă dubiță, Cinemobilul 2, tot VW, cu care va merge în deplasările pe distanțe lungi, deoarece prima mașină are deja probleme tehnice și o va folosi doar pentru proiecții aproape de Cluj.

„Copiilor cărora le proiectez filme le spun să își urmeze visele. Eu de patru ani trăiesc într-o permanentă călătorie și aventură și nu aș da asta pentru nimic altceva. Aspectul financiar nu contează, fac ceea ce îmi place și trăiesc din asta. Scopul proiectului este și unul cultural, dar și să îi văd bucurându-se pe oameni de momentul filmului. Este un fel de stop-joc de la viața asta, de la munca de zi cu zi, astfel încât să se bucure de un film în aer liber. Caravana Cinemobilul este un succes, cererea este foarte mare, se extinde, ar trebui să mă împart în zece pentru a onora toate invitațiile pe care le primesc”, a mai spus Tudor Baciu.

Foto: Tudor Baciu/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?