CONTROALE la vamă și pachete MAI MICI. Pesta Porcină dă BĂTĂI DE CAP românilor care trimit produse TRADIȚIONALE rudelor din străinătate

CONTROALE la vamă și pachete MAI MICI. Pesta Porcină dă BĂTĂI DE CAP românilor care trimit produse TRADIȚIONALE rudelor din străinătate
Publicat: 26/12/2018, 18:28
Actualizat: 11/02/2019, 14:16

Majoritatea companiilor de transport din Bistrița preiau pachete și le duc în străinătate, dar își avertizează clienții că s-ar putea ca anul acesta porcul trimis cu autocarul să nu ajungă.

„Noi preluăm pachete ca în fiecare an, însă nu le putem garanta anul acesta clienților noștri că produsele lor din carne vor ajunge la destinație. Chiar și așa oamenii, care trimit de foarte multă vreme produse în străinătate, în perioada sărbătorilor, își asumă riscul și trimit rudelor de peste hotare pachete de Crăciun cu diferite preparate făcute în gospodărie”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, Alina Mărginean, de la o companie de transport internațional.

Veterinarii bistrițeni recomandă celor care vor să trimită produse tradiționale din porc în străinătate ca preparatele să fie achiziționate de la un producător autorizat și ambalate în așa fel încât să se vadă ștampilele de siguranță alimentară.

„Pot fi trimise fără niciun fel de restricții produse din carne de porc, achiziționate din spațiile autorizate, cu marcă de sănătate, ștampila aceea ovală care trebuie pusă pe etichetă. Sunt două tipuri de produse care pot fi transportate în străinătate. Primul tip, cel pentru consumul propriu și aici legislația nu interzice transportul acesteia, dar există o limitare legată de cantitate și cealaltă parte, unde nu s-a modificat nimic anul acesta, este legată de produsele achiziționate din spațiile autorizate„, a declarat, la rândul său, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin.

Pesta porcină nu îi sperie pe bistrițeni, care trimit produse tradiționale rudelor din străinătate

Chiar dacă știu că este posibil ca pachetele lor să nu treacă de controlul de la vamă, bistrițenii își încearcă norocul și pregătesc, ca în anii trecuți,colete pe care le trimit rudelor din străinătate.

„Facem pachețele la fel ca și anii trecuți, cu tot ce trebuie pentru sărbătorile de iarnă: am pregătit cârnați, caltaboși, tobă, jumări și un pic de slănină papricată, pe care le trimitem acum. Am făcut pachețele ceva mai mici, am pus mai puține produse doar așa, de gust. Am trimis deja un pachet zilele trecute și a ajuns fără probleme, iar acum mai trimitem încă unul să se bucure și ei de sărbătorile de iarnă. Am tăiat un porc special pentru copiii mei care sunt plecați peste hotare, dar cu restricțiile acestea, o să fiu nevoit să trimit mai puțin și mai des. Acum am trimis produse proaspete pe care abia le-am pregătit. Carnea, cârnatul și coastele care au mai rămas o să le conservăm, la fel ca în trecut, le prăjim și le punem în untură la păstrare și le trimitem pe rând,” a explicat Viorel Matei, un bărbat din Bistrița care se pregătea să trimită în Spania, unde se află cei doi băieți ai săi cu familiile, un pachet cu bunătăți.

Și Măriuța Pop a trecut pe la sediul unei agenții de transport internațional, să afle ce îi poate trimite fiicei sale aflate în Italia.

„Nu mi-au spus nici dacă să trimit, nici dacă să nu trimit… Au zis că ei nu pot garanta că va ajunge carnea unde trebuie, dacă se vor face controale la graniță. Noi nu suntem în zona cu focare de pestă, dar asta nu garantează că nu se vor face controale la graniță. Oricum, trebuie să îi trimit pachet, pentru că așteaptă și nepoțica un cadou de la noi. În plus, le mai trebuie și niște brânză, așa că pe lângă acestea, o să pun și ceva produse de porc. Nu la fel de multe ca în anii trecuți, dar o să le trimit măcar de gust,” spune Măriuța Pop.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA