A patra rundă de NEGOCIERI pentru funcția de procuror șef european, pentru care candidează și Kovesi

Publicat: 10/04/2019, 09:23

Miercuri va avea loc cea de-a patra rundă de negocieri între Consiliul UE și Parlamentul European pentru funcția de procuror șef european, pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, părțile neajungând la nicio soluție după primele trei întâlniri.

Consiliul Uniunii Europene a reiterat, săptămâna trecută, susținerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcția de procuror-șef european, anunță instituția, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

„Echipa de negociere a Consiliului UE regretă că nu pot fi făcute progrese suplimentare și că nu a fost posibil să existe un schimb de opinii cu negociatorii Parlamentului UE asupra unei viziuni a instituțiilor privind viitorul Biroului Procurorului European (EPPO) și a primului procuror-șef UE. Consiliul UE crede că EPPO are nevoie de un profesionist experimentat și independent care să poată administra Biroul de la început. (…). Chiar dacă este recunoscută valoarea celor trei candidați de pe lista scurtă, echipa de negociere reiterează că, pentru această funcție, candidatul preferat de Consiliu este domnul Bohnert. Echipa de negociere a ținut la curent Consiliul (la nivelul Coreper) cu regularitate despre stadiul negocierilor pentru confirmarea în funcție a acestui candidat”, precizează instituția într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Negociatorii Consiliului au exprimat deschidere pentru organizarea unei noi întâlniri săptămâna viitoare, la o dată care urmează să fie stabilită. În cazul în care negocierile nu vor fi definitivate săptămâna viitoare, este probabil că se vor relua după instalarea noilor membri ai Parlamentului UE”, precizează Consiliul UE.

Echipa PE a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în fața presiunilor Guvernului României și să își reconsidere poziția față de candidatul Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

Președintele Comisiei de libertăți civile (LIBE), Claude Moraes, membru social-democrat din Parlamentul European, regretă blocajul actual din negocierile cu Consiliul UE pentru numirea procurorului-șef european.

Vicepreședinta Comisiei LIBE Judith Sargentini a declarat că „opoziția cu care se confruntă” Laura Codruța Kövesi din partea autorităților române scoate în evidență „curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European”. „Hărțuirea din partea guvernului român a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a mai spus aceasta.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruța Kövesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european. Rezultatul a fost: Laura Codruța Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franța) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior și în Comisia CONT.

În schimb, în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-șef european, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruța Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcția de procuror-șef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru șefia Parchetului UE, mai multe runde de negocieri au loc între Parlament și Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

În contextul controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților, președintele PE, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi. El a spus că va trimite o scrisoare autorităților române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea fostei șefe a DNA la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror-șef european.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis admiterea contestației depuse de Laura Codruța Kovesi și a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secția de anchetă a magistraților în cazul fostei șefe DNA, în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa. Decizia judecătorilor este definitivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern