#EUROMANIA: Ce vor oamenii de la europarlamentarii pe care îi aleg

Publicat: 30/04/2019, 09:53

Românii ar vrea ca europarlamentarii să creeze locuri de muncă, astfel încât tinerii să nu mai fie nevoiți să plece din țară.

„Tineretul care se ridică… să le creeze condiții și de viață, și de muncă, să aibă unde să muncească, să nu mai plece în altă parte. Să poată face o facultate, o meserie ca lumea. Și dacă aici nu are… pleacă în afară, că n-are din ce să trăiască. Ce ar trebui să facă un europarlamentar? Condițiile pe care trebuie să le pună la ăia mai mari, că altfel ne ducem de râpă. În ce hal au făcut și Galațiul, mai mare rușinea”, a spus o femeie.

Alții au așteptări și mai mici de la europarlamentari: ar vrea ca politicienii din Parlamentul European să nu se mai certe între ei.

„Eu toată ziua sunt la televizor și numai despre asta se vorbește. O să vedem ce răspuns o să avem la votare. Eu aștept să fie o treabă bună, depinde ce partid o să iasă acolo ca să aibă mai multe voturi. Acolo la Parlamentul European. Păi să țină cu România, dom`le, să nu mai voteze contra României, ca Preda și Monica aia. Eu nu sunt de acord cu treaba asta”, a spus un pensionar.

Mulți alegători vor ca europarlamentarii să influențeze instituțiile europene și să atragă investiții în România.

„Un europarlamentar în primul rând ar trebui să reprezinte interesele cetățenilor, a țării de proveniență, ar trebui să ajute la accesarea a cât mai multe fonduri europene, deoarece țara are nevoie de spitale, de aeroporturi, de autostrăzi. Mare nevoie…”, a spus o tânără.

Sunt și cetățeni care consideră că rolul principal al europarlamentarilor este să se ocupe de problemele Uniunii Europene și în plan secund să fie preocupați de țările pe care le reprezintă.

„Fiecare parlamentar, europarlamentar pleacă cu niște gânduri din teritoriul respectiv care poate sunt culese de la oameni… probabil. Numai că pe parcurs își cam pierd gândurile bune și își văd de problemele personale. Eu cred că în primul rând trebuie să apere interesele Europei și apoi interesele țării”, a spus un bărbat din Galați.

Nici unii, nici alții nu sunt foarte interesați de scrutinul din 26 mai.

Alexandra Teodorescu, lector universitar doctor în studii europene și științe politice la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a explicat, pentru MEDIAFAX, că cei mai mulți cetățeni, nu doar din România, nu prea știu cu ce se ocupă un europarlamentar. De aceea, așteptările sunt limitate: oamenii ar vrea ca europarlamentarii români să creeze locuri de muncă și să nu se mai certe între ei.

„Parlamentul European se alege din anul 1979. Probabil, în acești ani nu s-a creat un reflex electoral, de aceea interesul este mai scăzut la aceste alegeri. În România cu atât mai mult, dar există și o altă problemă. Este un decuplaj între ceea ce știu cetățenii despre instituțiile europene și ceea ce face cu adevărat Parlamentul. Practic, mulți cetățeni din România au impresia că Parlamentul European nu face nimic pentru ei, de aici și dezinteresul pentru alegeri. Este nejustificat acest dezinteres”, a explicat lectorul universitar Alexandra Teodorescu.

Specialistul în științe politice a spus și ce ar trebui să explice candidații alegătorilor, pentru ca aceștia să cunoască de ce sunt importante instituțiile europene și, astfel, de ce sunt importante aceste alegeri.

„Europarlamentarii au posibilitatea de a aproba proiectele inițiate de Comisia Europeană, dreptul de inițiativă legislativă aparține Comisiei. Europarlamentarii fac rapoarte pe diferite teme care ulterior sunt supuse votului. Au și dreptul de a iniția legi, dar este un drept limitat. De asemenea, europarlamentarii votează bugetul Uniunii Europene și au atribuții de control asupra instituțiilor europene. Un europarlamentar poate face și demersuri pentru a-și reprezenta țara, el poate influența Comisia Europeană, în sensul aprobării unor programe de finanțare pentru o regiune anume. Asta respectând legea, bineînțeles”, a mai spus Alexandra Teodorescu.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata